Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота №2.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
251.9 Кб
Скачать

45

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Київський університет імені Бориса грінченка

ІНСТИТУТ МИСТЕЦТВ

Кафедра теорії та методики музичного мистецтва

РОЗВИТОК МУЗИЧНОЇ ТВОРЧОСТІ ПІДЛІТКІВ НА УРОКАХ МУЗИКИ І ПОЗАКЛАСНІЙ РОБОТІ

Курсова робота

Напрям підготовки 6020204 «Музичне мистецтво»,

Освітньо-кваліфікаційний рівень «Бакалавр»

Роботу виконав:

студент 3-го курсу,

групи ММб-3-12-2.0д

Малишев Геннадій Віталійович

Науковий керівник:

А. С. Шевчук, доцент

кафедри теорії та методики

музичного мистецтва, канд. пед. наук

Київ ― 2013

ВСТУП

3

РОЗДІЛ 1.

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ МУЗИЧНОЇ ТВОРЧОСТІ ШКОЛЯРІВ.

7

1.1.

Мистецтвознавча і педагогічна сутність поняття “музична творчість”

7

1.2.

Програмні завдання з розвитку музичної творчості підлітків

11

1.3.

Можливості уроків музики для розвитку музичної творчості на уроках музики та в позакласній роботі.

16

Висновки до першого розділу.

20

РОЗДІЛ 2

РОЗВИТОК МУЗИЧНОЇ ТВОРЧОСТІ ПІДЛІТКІВ НА УРОКАХ МУЗИКИ І ПОЗАКЛАСНІЙ РОБОТІ.

21

2.1.

Розробка сучасного змісту завдань, форми роботи з розвитку музичної творчості підлітків на уроці музики і позакласній роботі.

21

2.2.

Методичні рекомендації з розвитку музичної творчості підлітків на уроці музики.

23

2.3.

Методика проведення уроку музики у 8 класі за темою «Музика серйозна й музика легка.

27

Висновки до другого розділу.

38

Загальні висновки:

39

ВСТУП

Актуальність теми: Музичне виховання — це процес розвитку музичних здібностей дітей будь якого віку формування здатності розуміти й глибоко переживати музику, творити і виконувати її.[25] Цей процес, вважає Якимчук Світлана Никанорівна можна розглядати у широкому й більш вузькому значеннях. У широкому значенні музичне виховання — це формування духовності людини, її морально — естетичних уявлень, здатності розуміти й оцінювати крізь призму мистецтва життєві явища.[25] У такому розумінні музичне виховання це виховання — це виховання людини. У більш вузькому значенні музичне виховання — це формування музичного сприймання, яке здійснюється у різних видах музичної діяльності та спрямоване на розвиток музичних здібностей людини, здатності до емоційного й осмисленного виховання — це формування музичної культури людини.[25]

Музичне виховання — це спеціально оргнізованний процес, що передбачає формування особистісних яксотей учня та розвиток його здібностей засобами музичного мистецтва вважає Ольга Миколаївна Олексюк. [14]

У сучасних наукових дослідженнях підкреслюється, що творчість як самореалізація і рефлексія самопізнання дає змогу визнати особистісно — орієнтований підхід до музичної педагогіки, що зміщує акценти із змісту освіти осівти на особистість учня, студента в процесі навчання, забезпечує право і можливість ціннісно - смислового вибору, присвоєння “особистісного знання”, пише Е. П. Печерська. [18]

Стан розробки проблеми. Проблему формування музичної творчості досліджували різні вітчізняні та зарбужні вчені. Сучасні погляди на проблему висвітлені у фундаментальному дослідженні О. М. Олексюк. “Музична педагогікa”. [14], «Музично-педагогічний процес у вищій школі»[15] ; в інших працях, статтях автора Е. П. Печерської Науковий вісник “ Роль курсу “Методика музичного виховання” у професійній освіті майбутнього вчителя музики”. [18], Якимчук С. Н. « Методика музичного виховання».[25]

Окремим питанням формування творчості, зокрема і музичної творчості присвячено ряд психолого — педагогічних праць вчених. Серед них О. М. Олексюк «Музична педагогіка»[14], В. А. Роменець «Психологія творчості» [21].

Холоденко В. О.«Розвиток творчої активності молодших школярів у процесі інтеграції різних видів музичної діяльності.» [23]

Матійчак О. В. «Формування у школярів естетичного сприймання дійсності в музично творчій діяльності.»[13]

Панченко Г. П. «Методика розвитку творчих здібностей майбутнього вчителя музики в процесі вокальної підготовки.»[16]

Теоретичні засади проблеми формування музичної творчості учнів вивчали такі вітчизняні вчені: О. Я. Ростовський «Методика викладання музики в основній школі» [20], «Музична Педагогіка». [19]

Творчий потенціал музичного мистецтва педагогічні умови його використання у навчанні школярів стали предметом розгляду вітчизняних і зарубіжних вчених у таких працях: О. Я. Ростовський «Методика викладання музики в основній школі» [20], «Музична Педагогіка».[19], Д.Б. Кабалевський «Про трьох китів та про інші цікаві речі» [4].

Використання вчителем потенціалу музичного мистецтва задля формування музичної творчості підлітків висвітлювалися у працях таких науковців: Масол Л. М. «Музичне мистецтво»[11], Сбітнєва Л. М. «Методика музичного виховання» [22], О. М. Олексюк. “Музична педагогікa”. [14].

Отже, актуальність проблеми обумовлена державними пріоритетами до формування і розвитку музчної творчості підлітків в шкільні роки, а також наявністю протиріччя між потребами шкільної освіти в ефективному використанні потенціалу музичного мистецтва та наявністю значного попиту на методичне забезпечення навчального процесу на сучасній основі. Це і визначило вибір теми курсового дослідження «Розвиток музичної творчості підлітківа на уроці музики і позакласній роботі.»

Мета курсового дослідження: Теоретично виявити умови розвитку музичної освіти підлітків на уроках музичної творчості підлітків на уроках музики і позакласній роботі.

Мета і предмет курсового дослідження зумовили постановку таких основних завдань:

  • розкрити сутнінсть проблеми музичної творчості підлітків, визначити фактори її формування;

  • охарактеризувати потенціал музичного мистецтва і наявні педагогічні умови його використання у навчанні школярів;

  • теоретично обгрунтувати та розробити необхідні педагогічні умови (засоби, методи, прийоми) ефективного використання вчителем потенціалу музичного мистецтва у навчанні дітей задля розвитку музичної творчості підлітків.

Об'єкт курсового дослідження: Процес розитку музичної творчості підлітків.

Предмет курсового дослідження: Розвиток музичнї творчості підлітків на уроках музики і позакласній роботі.

Для вирішення завдань використаний комплекс наукових методів.

Теоретичне Вивчення та аналіз наукових джерел з музичної педагогіки, методики музичного виховання, психології дали змогу визначити та охарактеризувати основні науково — теоретичні положення дослідження. Аналіз, синтез, узагальнення застосованні при визначені предмета, мети, завданнь, педагогічних умов впливу на дітей , результатів дослідження. Педагогічний експеремент використаний для проектування формальної частини дослідження.

Теоретичне і практичне значення результатів дослідження: розкрита сутність і конкретизовано поняття процесу розвитку музичної творчості підлітків на уроці музики і позакласній роботі; розроблені педагогічні умови (засоби, методи, прийоми) ефективного розвитку музичної творчості підлітків на уроці музики і позакласній роботі.

Структура роботи складається зі вступу, двох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, списку літератури (25 найменувань).У роботі розміщенно 2 наочності, схеми 4-x тестів, фрагмент уроку музики у 8 класі, фрагмент позакласного заняття у 8 класі. Основний обсяг роботи складає 38 сторінок. Загальний обсяг курсової роботи — 42 сторінки.