Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PlanKursovoy.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
261.63 Кб
Скачать

1.3. Сучасні методи проведення уроку музики в загальноосвітній школі

Важливим завданням музичного виховання в школі є формування музичної культури почуттів учнів як необхідної частини їх духовної культури, збагачення їх емоційно - естетичного досвіду, інтересів, поглядів у процесі спілкування з музикою та розвиток універсальних якостей творчої особистості.

Кожна дитина від народження наділена певними здібностями до того чи іншого виду діяльності. Найяскравіше вона може виявити ці здібності під час виконання творчого завдання, тому на уроках музики засобами інноваційних технологій необхідно створювати атмосферу, при яків діти могли отримувати задоволення, добре себе почувати, творити і фантазувати.

Сучасною концепцією побудови уроку є інтерактивне навчання – форма пізнавальної діяльності, конкретна мета якої – створити комфортні умови навчання, де кожен учень відчуває свій успіх, має можливість виявити здібності. При такому підході компоненти педагогічного процесу постають у світлі їх людинотворчої функції, що означає повагу школи й педагогів до особистості дитини, довіру до неї, прийняття її особистих запитів та інтересів, створення максимально сприятливих умов для розкриття й розвитку її здібностей і обдарувань. Інтерактивне навчання забезпечує успішний розвиток пізнавальних, інтелектуальних, творчих, духовних і фізичних здібностей дітей.

Інтерактивне навчання передумовлює використання активних методів навчання, які спонукають учнів до активної розумової і практичної діяльності у процесі оволодіння навчальним матеріалом. Активне навчання передбачає використання такої системи методів, яка спрямована головним чином не на викладання вчителем готових знань, їх запам'ятовування і відтворення, а на самостійне оволодіння учнями знаннями та вміннями у процесі активної розумової і практичної діяльності.

Сутність цього поняття полягає в переході від переважно регламентованих, алгоритмізованих, програмованих форм і методів організації дидактичного процесу до розвиваючих, проблемних, дослідницьких, пошукових, які забезпечують народження пізнавальних мотивів та інтересів, умов для творчості в навчанні дитини. (А. Вербицький)

Виділяють наступні відмітні особливості активного навчання (М. Новик)

  • примусова активізація мислення, коли учень змушений бути активним незалежно від його бажання;

  • досить тривалий час залучення учнів у навчальний процес, оскільки їх активність повинна бути не короткочасною і епізодичною, а значною мірою стійкою і тривалою (тобто протягом всього заняття);

  • самостійна творча вироблення рішень, підвищена ступінь мотивації та емоційності учнів.

Різними методистами було запропоновано багато активних методів навчання. Підбирати такі методи необхідно з урахуванням вікової категорії групи, класу, їх життєвого досвіду та знань.

Метод «Знайомство» допомагає учителю встановити позитивний психологічний клімат на початку уроку. Обов’язкові правила для цієї вправи: діти стоять по колу, говорять по-черзі, виконуються систематично. Інтерпретація цього метода може бути різноманітною. Учням можна запропонувати назвати своє ім’я, розповісти чим дитина любить займатися, побажати щось сусіду, зробивши комплімент, поздороватись ліктями, передати «добро» у долонях, тощо.

«Метод релаксації» використовується, якщо вчитель помітив, що учні втомились. Релаксаційні ігри необхідні для того, щоб повеселитися, відпочити, відволіктися. Це можуть бути рухливі вправи, фізкультурної хвилинки, масаж один одному, прослуховування спокійної музики, довільне ходіння по класу, тощо.

Метод «Дерево цілей» передбачають формування плану уроку як сукупність цілей, які мають свою структуру: «Вершина дерева» складає головну мету, «гілки дерева» - додаткові цілі. Цей метод дозволяє школярам побачити свої цілі в колективі, в групі, мотивує на отримання стійкої структури мети, проблем, напрямків на уроці. Школяр знає, що потрібно робити на кожному етапі уроку (при виконанні проблемного завдання). При цьому додаткові цілі ведуть дитину до головної. Під час уроку група аналізує до чого можуть привести додаткові цілі, наприклад, закріплення попередньої теми дасть можливість гарно написати контрольну роботу, тощо. Метод «Дерево цілей» рекомендовано використовувати як до основної теми, так і для окремого уроку.

Мозковий штурм (мозкова атака, брейнстормінг) - широко вживаний спосіб продукування нових ідей для вирішення наукових та практичних проблем. Його мета - організація колективної розумової діяльності з пошуку нетрадиційних шляхів вирішення проблем.

Використання методу мозкового штурму в навчальному процесі дозволяє вирішити такі завдання:

  • творче засвоєння школярами навчального матеріалу;

  • зв'язок теоретичних знань з практикою;

  • активізація навчально-пізнавальної діяльності учнів;

  • формування здатності концентрувати увагу і розумові зусилля на вирішенні актуального завдання;

  • формування досвіду колективної розумової діяльності.

Загальною вимогою, яку необхідно враховувати при виборі проблеми на уроці для мозкового штурму є можливість багатьох неоднозначних варіантів вирішення проблеми, яка висувається перед учнями.

Підготовка до мозкового штурму включає наступні кроки:

  • визначення мети заняття, конкретизація навчального завдання;

  • планування загального ходу заняття, визначення часу кожного етапу заняття;

  • підбір питань для розминки;

  • розробка критеріїв для оцінки пропозицій, що надійшли і ідей, що дозволить цілеспрямовано і змістовно провести аналіз і узагальнення підсумків заняття.

Метод «Автобусна зупинка» - матеріал розподіляється по зупинках. На кожній зупинці учні виконують індивідуальні або групові завдання.

Для завершення уроку, або навчального матеріалу можливе використання таких методів як «Мудра порада», «Лист до самого себе», «Коло висновків» тощо.

Творчий стан класу необхідно підтримувати і втілити його в загальне колективне прагнення вчителя і учнів. Відомо, що їх творча діяльність не може проявитися відразу і в повній мірі, але вчитель поступово, крок за кроком залучає до того дітей, виробляючи потребу самостійності суджень та оцінок, пробуджує ініціативу і творчу фантазію дитини. Втілення в роботу активних методів роботи допоможуть ефективно, грамотно та цікаво проводити урок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]