Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PlanKursovoy.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
261.63 Кб
Скачать

1.2. Дидактичні основи методики сучасного уроку музики в школі

Термін дидактика походить від грецького слова didaktikos — навчаючий і didasko – вивчаючий. Вперше термін дидактика був введе­ний у використання в Німеччині у 1613 р.

На сучасному етапі дидактику розуміють як науку про викладання і навчання, про закономірності, що діють у сфері предмета Ті дослідження, про залежності, що обумовлюють хід і результати процесу навчання; на цій основі вона встановлює відповідні закономірності, визначає методи, організаційні форми й засоби навчання учнів. Іншими словами — дидактика – це наука про навчання і освіту, їх мету і завдання, зміст, методи, форми, засоби, організацію, досягнуті результати [].

Розкриття цих закономірностей, як і визначення змісту, методів і форм організації навчання окремих навчальних предметів, включаючи й виховні проблеми, що реалізуються в процесі навчання, є прерогативою особливих педагогічних наук – предметних дидактик []. Донедавна ці науки називалися методиками викладання окремих навчальних предметів. Однак, такий практичний аспект не відображає змісту цих наук, тому було розроблене поняття “музична дидактика».

Музична дидактика –це сукупність всіх окремих методик навчання музики та викладання музичних дисциплін у школі. До дидактичних вимог сучасного уроку музики відносять:

  1. Чіткість навчальної мети; чітке формулювання освітніх завдань в цілому і його складових елементів, їхній зв'язок з розвиваючими і виховними завданнями.

  2. Єдність навчальних та виховних завдань

  3. Визначення оптимального змісту уроку відповідно до вимог навчальної програми і цілей уроку, з урахуванням рівня підготовки й підготовленості учнів.

  4. Правильний добір учбового матеріалу до кожного розділу уроку; вибір найраціональніших, оптимальних методів, прийомів і засобів навчання, стимулювання і контролю. Вибір форм організації, що забезпечує максимальну самостійність у навчанні учнів.

  5. Прогнозування рівня засвоєння учнями наукових знань, сформованості умінь і навичок як на уроці, так і на окремих його етапах.

  6. Створення умов для успішного навчання учнів.

  7. . Підбір доцільних методів, прийомів і засобів при проведенні уроку.

  8. . Організаційна чіткість уроку.

  9. . Поєднання колективної, групової та індивідуальної форм робіт. Організація загальної цілеспрямованості класу, виховання відповідальності кожного учня за виконання поставлених перед ним завдань;

  10. . Змістовність, емоційність, різноманітність та гнучкість прийомів і методів роботи, вимогливість, продумана структура уроку - запорука успішної роботи та дисципліни учнів на уроці.

  11. . Обладнання уроку музики.

  12. . Проведення обліку успішності, застосовуючи поєднання різних форм обліку.

  13. Продумані різноманітні форми домашніх завдань та їх оцінок вчителем.

  14. Реалізація на уроці всіх дидактичних принципів.

  15. Підготовка вчителя до уроку.

Підготовка вчителя до уроку складається з двох органічно пов'язаних між собою етапів: планування системи уроків з теми і конкретизації цього планування стосовно кожного уроку, осмислення і складання планів окремих уроків.

Науково обґрунтовану схему тематичного планування запропонував відомий російський дидакт М.І.Махмутов, []. Тематичне планування призначене для визначення оптимальних шляхів реалізації освітньої, розвиваючої і виховної функцій навчально-виховного процесу в системі уроків і позаурочних занять з даної теми або розділу навчальної програми. До цієї системи, в залежності від основної дидактичної мети, можуть ввійти як уроки різних типів і видів, так і інші форми організації позакласної та позаурочної роботи учнів.

Успіх тематичного планування залежить від того, наскільки чітко учитель уявляє собі, що повинні учні міцно засвоїти, з чим познайомитися, що вміти, знати і т.д. Тому тематичне планування розпочинається з ретельного вивчення вчителем навчальної програми з предмету, освітніх стандартів, визначення основних виховних і розвивальних завдань у межах навчального предмету в цілому і з даної теми, зокрема. Тільки в результаті такої попередньої роботи можна зрозуміти значення кожного "народжуваного" в тематичному плані уроку. Інакше, замість системи взаємопов'язаних уроків отримаємо випадковий "набір" уроків.

Структура уроку

Кожен урок має багато спільних рис, але і має свою своєрідність і неповторність. В уроці все повинно бути добре продумано: мета і завдання, зміст і структура, засоби і методи, прийоми роботи, бо без цього не можна досягнути добрих результатів.

Підготовка до уроку залежить від педагогічних вмінь, майстерності вчителя, тобто як він зуміє організувати і реалізувати виховні, освітні і розвиваючі можливості музичного матеріалу. Для успішного розв’язання цих завдань, вчитель мусить глибоко вивчити твори і добирати їх у відповідності вікових особливостей учнів, їх музичній підготовці.

У зміст уроку входять твори різні за характером, настроєм, тому для досягнення його цілісності важливо добре визначити його структуру: послідовність різних видів музичної діяльності.

Структура уроку музики зазвичай потребує визначення наступних етапів.

  1. Тема уроку

  2. Мета уроку передумовлює наступне: навчити, розвивати, виховувати (дивись далі).

  3. Тип уроку (дивись далі).

  4. Визначення між предметних зв’язків (художні твори, літературні твори і т.ін.).

  5. Обладнання та література, що стосується теми уроку.

  6. Хід уроку.

І. Організація класу:

а) музичне вітання;

б) перевірка присутніх;

в) оголошення теми уроку.

ІІ. Розспівування:

а) вправа на вироблення звуку, нотний приклад:

- методичні прийоми.

б) робота над двоголосним співом, нотний приклад:

- методичні прийоми.

ІІІ. Подача нового матеріалу:

а) розучування пісні:

- методичні прийоми;

б) вивчення інтервалу (музична гра, вікторина, вирішення тестів, тощо):

- методичні прийоми;

в) слухання музики:

- методичні прийоми;

г) гра на духових музичних інструментах:

- методичні прийоми;

д) творчі завдання:

- методичні прийоми;

ІV. Закріплення теми, матеріалу. Окремо закріплюється виконання вправи, інтервалу, пісні, фрагмент слухання.

V. Оцінювання праці учнів.

VІ. Домашнє завдання (скласти, намалювати, створити, доспівати, придумати, тощо).

Мета уроку повинна бути сформульована як розвиваюча, навчальна та виховна діяльність. При цьому уточнюються завдання за наступними принципами: відпрацювати навички…, виконати наступні завдання…, здійснити пізнання певної теми, отримати розуміння щодо предмету, вивчити із застосуванням…, провести аналіз…, здійснити синтез…, провести оцінку…, тощо.

Типи уроків та особливості їх побудови

Спираючись на принцип тематизму, уроки музики розподілені на декілька типів в залежності від поставленої задачі уроку. Традиційно, як базові, використовують чотири типи уроків:

  1. Введення в тему. Як правило перший урок чверті є уроком введення в тему, під час проведення якого вчитель йде за принципом від загального до часткового, іншими словами спочатку тема надається у загальному варіанті, а потім на інших уроках тема ретельно розглядаєтося.

  2. Уроки поглиблення теми – всі інші уроки, які найчастіше будуються за принципом поступового накоплення знань з предмету, з поглибленням у тему, та закріпленням знань на музичному матеріалі, з використанням різних видів музичної діяльності.

  3. Узагальнюючий урок, як правило є останнім у чверті. Завданням уроку є намагання вчителя зрозуміти наскільки глибоко учні засвоїли тему чверті та орієнтуються у музичному матеріалі (на прикладі прослуховування декількох нових музичних творів у рамках тематики).

  4. Урок-концерт проводиться в кінці кожного учбового року. Він може проводитись в актовому залі, у присутності гостей (вчителів, учнів інших класів, батьків та інших). Метою уроку є з’ясування того, наскільки глибоко учні засвоїли матеріал всього року. Може проводитись з використанням різних форм музичного виховання (прослуховування, виконання музичних творів, гра на інструментах, хоровий спів, тощо).

Традиційними щодо організації є також нижче наведені типи уроків:

  1. Організаційний урок.

  2. Комбінований урок.

  3. Домінантний урок (переважає один із видів музичної діяльності: спів, слухання, гра на духових медичних інструментах, виконання творчіх завдань).

  4. Контрольно-перевіряючий урок.

  5. Комплексний урок.

  6. Урок-інтерв’ю.

  7. Урок-захист.

  8. Телеурок з використанням учбових програм.

  9. Тематичний урок.

  10. Підсумковий, заключний урок.

За останні десятиріччя методистами України та провідними вчителями музики були запропоновані і розроблені різноманітні, цікаві, корисні та демократичні типи уроків:

  • урок вікторина;

  • урок-оркестр;

  • урок-конкурс;

  • урок-подорож;

  • урок-“круглий стіл”;

  • урок-самопізнання;

  • урок-картинна галерея;

  • урок-КВД, тощо.

Кожний з цих уроків має свою мету, специфіку та методичну основу. При цьому головна мета одних - допомогти оволодіти певними засобами діяльності, інших - розвинути творчу уяву, здібності. Деякі з уроків підводять до глибоких роздумів про музику, а інші просто настроюють на веселий лад. Наприклад урок-вікторина, урок-концерт проводяться в кінці півріччя з метою підсумувати знання учнів; «Урок-подорож» вибудовується на відображенні в музиці картин природи («Подорож по морях та океанах», «Подорож по Україні» і таке інше); «Урок - круглий стіл» – проводиться, зазвичай, у вигляді слухання музики і проведення подальшого обговорення та бесіди про неї.

Змістовна частина уроку

На уроках музичного мистецтва, завдяки їх особливій чуттєвій атмосфері стає можливою робота душі - музика пробуджує своєю неповторною мовою, силою художніх образів впливає на відчуття, активізує уяву, викликає радість і насолоду, адже «музика - мова почуттів» хвилює, викликає певні настрої і переживання. Зміст уроку музики потребує формування з використанням музичного матеріалу, в залежності від типу уроку. Необхідно мати певне обладнання (мультимедійна система, комп’ютер (нетбук), колонки, записи пісень, презентації, запитання, набір тестів, тощо).

Хід уроку потребує зупинятись на певних етапах його проведення.

  1. Організаційний момент (організація класу, перевірка присутніх, оголошення теми уроку).

  2. Проведення лекції, бесіди за відповідною темою, перегляд фільму.

  3. Надання запитань учням класу за матеріалами лекції, бесіди, фільму.

  4. Прослухати відповіді учнів на запитання за матеріалом лекції, бесіди, фільму.

  5. Прослуховування пісень за темою.

  6. Відповіді на запитання після прослуховування кожної пісні.

  7. Закріплення знаннь про отриманий музичний матеріал.

В кінці проводиться підсумок уроку за різноманітними методиками (відповіді на запитання, вирішення тестів, задач), наприклад:

  1. З творчістю якого співака ми познайомилися?

  2. Яка пісня за його виконанням найбільше сподобалась, і чому?

  3. Вияснити, зацікавив учнів чи ні музичний напрямок, або музичний твір, що обговорювався на уроці?

  4. Вирішення тестів за темою уроку.

  5. Перевірка тестів та остаточне оцінювання, з повідомленням оцінки, яку отримав учень під час уроку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]