Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 11.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
204.8 Кб
Скачать

2. Класифікація і типологізація паперових видань

Типологізація й класифікація видань розробляється в рамках книгознавства— науки про книгу й книжкову справу. Значний внесок у розробку питань класифікації традиційних видань зробили А.Л. Барсук, І.Є. Баренбаум, A.A. Гречихін, Г.М. Швецова-Водка та ін.

Будучи одним із видів документів, видання можуть класифікуватисяза певними їх ознаками:змістом, матеріальною конструкцією, періодичністю, знаковою природою фіксації інформації й т.п.

Типологічне різноманіття видань базуєтьсяна сукупності ознак, головними з яких єцільове й читацьке призначення, а такожхарактер інформації, що міститься в них. Це служить підставою для всебічної характеристики видань, дозволяє здійснити їх внутрішньовидову класифікацію, визначити різновиди й типологічну розмаїтість.

Відповідно до Національного стандарту України ДСТУ 3017-95 Видання. Основні види, терміни та визначення «традиційні» видання класифікують за наступними ознаками:

1) за цільовим призначенням;

2) за аналітико-синтетичним переробленням інформації;

3) за інформаційними знаками (знаковою природою);

4) за матеріальною конструкцією;

5) за обсягом;

6) за складом основного тексту;

7) за періодичністю;

8) за структурою;

9) за інформаційними ознаками;

10) за видами періодичних і продовжуваних видань;

11) за статусом;

12) за класом художньо-поліграфічного оформлення;

13) за способом друку;

14) за форматом.

За цільовим призначеннямвиділяють наступні типи видань: офіційне, наукове, науково-популярне, науково-виробниче, виробничо-практичне, виробничо-практичне для аматорів, навчальне, громадсько-політичне, довідкове, для організації дозвілля, рекламне, літературно-художнє.

За ступенем аналітико-синтетичної переробки інформаціїрозрізняють 5 видів видань: інформаційне, реферативне, бібліографічне, оглядове, а такождайджест— видання, що містить публікацію у вигляді підбірки витягів з конкретного тексту, відібраних і згрупованих так, щоб дати про нього загальне представлення. Це може бути підбірка найцікавіших матеріалів, передрукованих з інших видань.

За інформаційними знаками (знаковою природою інформації), тобто домінуючому у виданні способу фіксації повідомлень, увесь масив видань підрозділяється на 4 види: текстове, нотне, картографічне, ізовидання.

У текстовому виданнізміст передається за допомогою письмових знаків природної мови, тобто алфавітне, цифрове або ієрогліфічне письмо. У наукових і інших виданнях додатково до тексту широко використовуються формули, що складаються з математичних, хімічних і інших знаків, а також графіки, схеми, діаграми і ін. Оскільки математичний знак або символ з поліграфічної точки зору мало відрізняється від букви, то видання з подібними знаками також відносяться до текстових.

Видання для сліпих— брайлівські видання — також є текстовими, хоча поліграфічне їх виготовлення (опуклий шрифт для сліпих) істотно відрізняється від звичайних текстових видань. Томутекстове видання як збірне поняття поділяють на два різновиди:плоскодруковані і брайлівські текстові.

Нотне, картографічне і ізовиданняєнетекстовими виданнями, в яких зміст передається за допомогою знаків штучної мови (нотних, картографічних), або немовними знаками (образно-образотворчими). До перших відносяться нотні і картографічні видання, до других — видання (ізовидання) ізографій.

За матеріальною конструкцією(чи формі видання) розрізняють наступні види видань: книжкове, журнальне, арркушеве, газетне, буклет, карткове видання, плакат, листівка, комплектне видання, книжка-іграшка. По відношенню до плакатів, буклетів і газет поняття«аркушеве видання» є збірним.«Книжково-журнальне видання»,у свою чергу, збірне для книг, брошур і журналів.

За обсягом,тобто за кількістю сторінок, а також паперу, витраченого на виготовлення одного екземпляра видання, увесь масив ділиться на 3 види: книга, брошура, листівка.

За складом основного тексту(тобто за кількістю включених творів) видання поділяються на 2 види: моновидання і збірка.Моновиданнямістить один твір.Збірка— видання, що містить ряд творів.

За структурою(тобто кількістю елементів, з яких складається видання) розрізняють наступні види видань: серія, однотомне, багатотомне видання, збірка творів, обрані твори.

Серія— видання, що включає сукупність томів, об'єднаних спільним задумом, тематикою, цільовим або читацьким призначенням, виходять в однотипному оформленні.

Однотомне видання(однотомник) — неперіодичне видання, випущене в одному томі.

Багатотомне видання(багатоготомник) — неперіодичне видання, що складається з двох або більше нумерованих томів, є єдиним цілим за змістом і оформленням.

До збірок творіввідносять однотомне або багатотомне видання, що містить усі або значну частину творів одного або декількох авторів, які дають уявлення про його (їх) творчість в цілому. Дообраних творіввідносять однотомне або багатотомне видання, що містить частину найбільш значних творів одного або декількох авторів, відібраних за певною ознакою.

За складом основного тексту– моновидання, збірники (полівидання).

За періодичністю– неперіодичне, серіальне (періодичне), продовжуване (видання, що продовжується).

За структурою– серія, однотомник (однотомне), багатотомне, зібрання творів, твори вибрані.

За інформаційними ознаками– монографія, автореферат дисертації, препринт, тези доповідей конференції, матеріали конференції (з'їзду), збірник наукових праць, статут, інструкція, стандарт, прейскурант, паспорт, посібник (наочний, практичний, навчальний, навчальний наочний, навчально-методичний), порадник практичний, підручник, хрестоматія, рекомендації методичні, курс лекцій, текст лекцій, конспект лекцій, програма навчальна, практикум, словник, енциклопедія, словник енциклопедичний, словник мовний, словник тлумачний, словник термінологічний, розмовник, довідник, путівник, проспект, каталог, альбом, атлас, оголошення, листок інформаційний, документно-художнє, науково-художнє видання, альманах, антологія

За видами періодичних і продовжуваних видань– газета, журнал (часопис), бюлетень, календар, експрес-інформація.

За статусом– оригінали, традиційні версії електронних видань, електронні аналоги традиційних видань, електронні відтворення, зокрема копії друкованих документів, тривимірних об'єктів тощо

За класом художньо-поліграфічного виконаннявидання поділяються на:1)видання підвищеної якості (подарункові, ювілейні, сувенірні, факсимільні, експортні, особливо ретельно оформлені);2)видання в покращеному оформленні;3)видання в звичайному і економному оформленні. Видання може бути ілюстрованим і неілюстрованим, з художньо-образними або науково-пізнавальними ілюстраціями. Ілюстрації можуть складатися з малюнків, гравюр, фотографій, креслень, схем і т. п.

За способом друку видання може бути надрукованевисоким, офсетним, глибоким, трафаретним та ін. спеціальними видами друку.Видання може бутиодноколірним і багатобарвним (зокрема дитяче).Різний шрифт. Великий шрифт — для дитячих видань і підручників для молодших класів, дрібний — для довідкових видань.

За форматом видання поділяють на виданнявеликих(від 84x108/8 до 84x90/16),середніх(від 70x100/16 до 70x108/32),малих форматів(від 70x90/32 до 70x102/64) і видання мініатюрні (від 70x90/64 до 60x84/102).

У універсальній схемі класифікації видань їх типи і види поєднані, що обумовлено як труднощами в чіткому визначенні їх відмінностей, так і тим, що вони тісно взаємозв'язані між собою.