Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция хк.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
123.9 Кб
Скачать

21

Тема: «Театральна культура в Україні в ХХ ст. Українське кіномистецтво ХХ ст. »

Мета:

  • ознайомити студентів з постатями видатних акторів та режисерів українського театру, охарактеризувати сучасний драматичний, музичний та ляльковий театр, прослідкувати історію виникнення та основні досягнення українського кінематографу;

  • розвивати навики складання плану – конспекту, тез, самостійної роботи з джерелами;

  • виховувати патріотизм, інтерес та бережливе ставлення до культурних надбань нашого народу.

Тип заняття: лекція.

Навчально – методичне заьезпечення:

  • В.Бокань, Л.Польовий. Історія української культури: Навч. посібник. – К.:МАУП – 2002. – 256 с.

  • І.Зубавіна. Кінематограф незалежної України: тенденції, фільми, постаті. / Академія мистецтв України; Інститут проблем сучасного мистецтва. — К. : Фенікс, 2007. — 296с.

  • Укранімафільм. (офіційний сайт)/ http://ukranimafilm.com.ua/

  • набір ілюстрацій до теми «Театральна культура в Україні в ХХ ст. Українське кіномистецтво ХХ ст.» (електронна презинтація)

  • робочі зошити.

Основні поняття і терміни:

«Молодий театр» - перша театраьна студія заснована Л. Курбасом.

Театральні колективи (Трупа) — колектив акторів одного театру (драматичного, оперного, опереточного та ін.) або цирку.

Репертуар - набір п’єс для постановки на сцені театру в деякий проміжок часу.

Художне (ігрове) кіно - вид кіномистецтва, побудований на грі акторів. До художніх фільмів відносяться майже всі твори кінематографа за винятком частини документального кіно. Перші художні фільми почали зніматися в 1890-х, в Україні перші фільми було показано глядацькій аудиторії 1896 року.

Образ – загальна категорія художньої творчості, форма тлумачення і освоєння світу з позиції визначеного естетичного ідеалу шляхом створення об’єктів, що здійснюють естетичний вплив.

Кінематограф - це галузь культури та економіки, що об'єднує всі види професійної діяльності, пов'язаної з виробництвом, розповсюдженням, зберіганням та демонструванням фільмів, а також навчально-наукову роботу.

Анімація (мультиплікація) - вид кіномистецтва, твори якого створюються шляхом зйомки послідовних фаз руху намальованих (графічна мультиплікація) або об'ємних (об'ємна мультиплікація) об'єктів. Ці твори називають анімаційними або мультиплікаційними фільмами (мультфільмами). Перші мальовані фільми були випущені в 1908 у Франції, об'ємні — в 1911 у Росії.

План заняття

  1. Український театр в ХХ ст.

  2. Кінематограф в Україні.

  3. Українська мультиплікація.

Хід заняття

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань студентів. Мотивація навчальної діяльності.

Вступна бесіда.

  1. Які нові види мистецтва з’являються на початку ХХ ст.?

  2. Які види театру ви знаєте?

  3. Кого з українських акторів театру і кіно ХХ ст. ви можете назвати?

  4. Які українські мультиплікаційні фільми вам знайомі?

Вступна розповідь.

На сьогоднішній лекції ми з вами поговоримо про такі види мистецтва як театр, кінематограф та анімація. Давайте нагадаємо собі де і коли з’являються ці види мистецтва.

Театр - форма виконавського мистецтва. Театр - це синтез всіх мистецтв, він включає в себе музику, архітектуру, живопис, кінематограф, фотографію і т. д. Основним засобом виразності є актор, який через дію, використовуючи різні театральні прийоми і форми існування, доносить до глядача суть того, що відбувається на сцені . При цьому актором не обов'язково повинна бути жива людина. Це може бути лялька або який-небудь предмет, керований людиною. Театр вважається найсильнішим засобом впливу на людину, оскільки, бачачи, що відбувається на сцені, глядач асоціює себе з тим чи іншим персонажем, і через катарсис (очищення через страждання) всередині нього відбуваються зміни.

Театр народився з містерій на честь Діоніса у стародавній Греції. В ті часи існували п'єси тільки двох жанрів - трагедії і комедії. Писалися вони найчастіше на міфологічні чи історичні сюжети. Всі ролі грали чоловіки. Актори (спочатку їх на сцені було всього два, третього ввів Софокл) виступали у величезних масках і на котурнах. Декорацій не було. Жінки (виключаючи гетер) не завжди і не скрізь допускалися на вистави, особливо на комедію, і сиділи, як правило, окремо від чоловіків. У Греції професія актора вважалася престижною, а в Римі - ганебною (тому виступи Нерона так шокували його наближених).

Кінематограф - галузь людської діяльності, що полягає у створенні рухомих зображень. Кінематограф був винайдений в кінці XIX століття і став украй популярний в XX столітті. У поняття кінематографу входять кіномистецтво - вид сучасного образотворчого мистецтва, твори якого створюються за допомогою рухомих зображень, і кіноіндустрія (кінопромисловість) - галузь економіки, що виробляє кінофільми, спецефекти для кінофільмів, мультиплікацію, і демонструє ці твори для глядачів. Твори кіномистецтва створюються за допомогою кінотехніки. Вивченням кінематографа займається наука кінознавство. Самі кінофільми можуть зніматися в різних жанрах ігрового і документального кіно. Кінематограф займає значну частину сучасної культури багатьох країн. У багатьох країнах кіноіндустрія є значимою галуззю економіки.

Винахідниками кінематографу та постановниками перших в світі фільмів були брпти Огюст і Луї Люм’єр. Перший кіносеанс відбувся у 1895 р. в Гран – кафе в Парижі. Паришми фільмами були «Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота», «Вихід робітників із заводу Лум’єр» і «Политий поливальник». Перші кіносеанси проходили під акомпонімент піаніно або саксофона.

Анімація (мультиплікація)- технічні прийоми створення ілюзії рухомих зображень (руху та зміни форми об'єктів - морфінга) за допомогою послідовності нерухомих зображень (кадрів), що змінюють один одного з деякою частотою.

Перші кроки в мультиплікації були зроблені задовго до винаходу братами Люм'єр кінематографа. Спроби зафіксувати рух в малюнку почалися в первісну епоху, продовжилися в античні часи і призвели до появи примітивної мультиплікації в першій половині XIX століття. Бельгійський фізик Жозеф Плато, австрійський професор-геометр Симон фон Штампфер та інші вчені і винахідники використовували для відтворення на екрані рухомих зображень обертовий диск або стрічку з малюнками, систему дзеркал і джерело світла (ліхтар) - (фенакістіскоп, стробоскоп). Подальший розвиток цієї технології в поєднанні з фотографією првів до винаходу кіноапарата.

У 1914 р. Уінзор Маккей (США) створює першого в історії героя мультфільму, наділеного яскравими особистісними якостями - динозавра Герті. Одночасно, величезна кількість малюнків, зроблених для фільму, зажадали винайти нову технологію виробництва, вперше привівши до розподілу праці між художником-аніматором і художником-фонівником: в той час як Мак-Кей виконував фази руху динозавра, найнятий ним студент копіював зі зразка на кожний лист контури гір, озера і дерева.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]