Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция хк.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
123.9 Кб
Скачать
  1. Українська мультиплікація.

Розповідь викладача. Студенти готують відповідь на запитання: «Що є головною тематикою української анімації?»

У 1959 р. на базі студії Київнаукфільм було створено цех художньої мультиплікації, яке пізніше стало Творчим об'єднанням. Очолив новостворене об'єднання І. А. Лазарчук, а згодом — І. Б. Гурвич. 1961 р. вийшли перші фільми об'єднання — «Пригоди Перця» та «Веснянка». В цей час до колективу об'єднання приєдналось багато молодих художників і режисерів.

Період з середини до кінця 60-х рр. позначився подальшим ростом професіоналізму та розширенням тематично-жанрового діапазону. Режисер Ніна Василенко створює фільми у героїко-епічному жанрі («Маруся Богуславка», «Микита Кожум'яка»). Євген Сивокінь, Давид Черкаський та Володимир Гончаров — у жанрі комедійної анімації. Фільми-казки для найменших глядачів створюють Єфрем Пружанський, Алла Грачова та Борис Храневич. В цей же час з'являються перші лялькові фільми Леоніда Зарубіна.

В наступних роках остаточно сформувалась школа української анімації. Саме тоді Ірина Гурвич створює фільми-пісні, які стають візитівкою колективу — «Як жінки чоловіків продавали» та «Як чоловіки жінок провчили». Інтенсивно розвивається лялькова анімація. В цьому жанрі працюють такі режисери як Леонід Зарубін, Валентина Костилєва, Анатолій Трифонов, Володимир Кирик, художники Наталія Охотимська, Яків Горбаченко, Юрій Скирда, Микола Чурилов.

З середини 70-х рр. починається період найбільших досягнень об'єднання. До колективу приєднуються нові талановиті художники та режисери: Наталія Марченкова, Ірина Смирнова, Ніна Гузь, Борис Волков, Наталія Чернишова, Олена Баринова, Михайло Титов, Валентина Серцова, Олександр Татарський, Ігор Ковальов, Сергій Гізіла, Сергій Кушніров, Людмила Ткачикова, Олена Касавіна, Сергій Міндлін.

В цей час створюється багато серіальних проектів. З них найпопулярніші — це: «Пригоди трьох козаків» (режисер В. Дахно, художники А. Вадов, Е. Кирич, Г. Уманський, І. Будз), «Пригоди капітана Врунгеля», «Острів скарбів», «Лікар Айболить» (режисер Д. Черкаський, художник Р. Сахалтуєв), «Аліса в країні чудес» та «Аліса в Задзеркаллі» (режисер Є. Пружанський, художники І. Смирнова та Г. Уманський).

2002 р. на студії вийшов пластиліновий мультфільм «Йшов трамвай № 9» (режисер С. Коваль), який 2003 р. отримав Срібного ведмедя на Берлінському кінофестивалі.

У 2003 р. відбувається спроба відродження студії. Було переобладнано знімальний процес на базі сучасних комп'ютерних технологій. На студію починають повертатись майстри анімації та приходити молоді творчі особистості.

В наступних роках виходять фільми, що отримують призи на престижних європейських кінофестивалях: «П'єса для трьох акторів» (режисер О. Шмигун), «Засипле сніг дороги» (режисер Є. Сивокінь) та інші.

З 2009 р. студія знаходиться на грані банкрутства.

ІV Закріплення вивчено на занятті.

Репродуктивна бесіда

1. Кого з режисерів українського театру ХХ ст. ви можете назвати?

2. Завдяки яким виконавцям та колективам українську хореографія та вокал відомі у світі?

3. Назвіть та коротко охарактеризуйте основні єтапи розвитку українського кінематографу?

4. Які твори української анімації вам відомі?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]