Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[Пр МП-систем] / МПиС_лаб_Часть1_Нов.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
13.97 Mб
Скачать

1.3 Стандартні мікросхеми

Відомими світовими постачальниками серійних стандартних мікросхем є фірми Texas Instruments, Fairchild Semiconductor, Harris, Intel, Motorola і інші.

Існує правило - передувати маркіровці стандартних мікросхем символами SN,CD та ін. Вид префікса вказує виробника. Наприклад, серія 7400 має багатий, універсальний функціональний склад. Вироби призначені для відкритого продажу, мають «комерційний» температурний діапазон (від 0 до +70оС).

Рисунок 1.2 – Графічні позначення стандартних мікросхем

Приклад опису мікросхеми 1

Мікросхема 7400, що містить чотири елементи 2І-НЕ. Суфікс N позначає PDIP-корпус. Число меншим шрифтом у другому рядку (7645) - код дати.

Рисунок 1.3- Внутрішня логіка мікросхеми

Приклад опису мікросхеми 2

Мікросхема – повний суматор. Суматор К155ІМ1, КМ155ІМ1 (7480) застосовується для паралельного та послідовного підсумовування чисел з двома і більшим числом розрядів. Кожен вхід суматора К155ІМ1, КМ155ІМ1 (7480) слів А і В має розвинену логіку: основні входи даних А0, А1 В0, В1, яким відповідають інверсні входи даних А * і В *, а також входи управління А ** і В **. На вхід С, подається вхідний сигнал переносу. Вихід сигналу переносу інверсний (активний рівень - низький).

Вихідні коди суми видаються в прямому (Σ) і інверсному вигляді. Якщо дані подаються на входи А0, A1 і В0, B1, ланцюги виводів А * і В * слід розімкнути. Навпаки, якщо виводи А * і В * використовуються як входи даних, на входи А0 (або A1) і В0 (або BI) слід подати напруги низького рівня. У точках А і В виконуються логічні рівняння.

Рисунок 1.4 - Внутрішня логіка та зовнішня цоколівка мікросхеми

повного суматора

1.4 Семіотика стандартних мікросхем

Семіотика- це наука, що досліджує властивості знаків і знакових систем, вживаних в природних і штучних мовах. Виділяються три основні аспекти застосування семіотики :

  • синтаксис - вивчає внутрішні властивості знакових систем безвідносно до інтерпретації;

  • семантика - розглядає відношення знаків до образу, що означає, або явища;

  • прагматика - досліджує зв'язок знаків з областю застосування означає.

Наприклад, номери зовнішніх контактів корпусу DIP (англ. dual in line package) стандартної мікросхеми, незалежно від виробника, співпадають. Хоча в різних знакових системах назви сигналів (синтаксис) можуть відрізнятися, їх призначення (семантика) - однакове. Номери зовнішніх контактів (прагматика) корпусів стандартних мікросхем, як правило, співпадають.

На рис. 1.2 приведені різні варіанти умовного графічного позначення функціонально однакових мікросхем, виробництвом яких займаються різні фірми. Вони мають однакову цоколівку (нумерацію зовнішніх контактів).

Вид реалізованої логічної схеми вказується унікальним номером маркування.

Прагматичний аспект є об'єднуючим чинником синтаксису стандартної мікросхеми, що дозволяє відновити її семантику. Цією властивістю стандартні мікросхеми відрізняються від «нестандартних».