Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[Пр МП-систем] / МПиС_лаб_Часть1_Нов.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
13.97 Mб
Скачать

3.2 Платформи комп'ютерного моделювання

Інформаційне моделювання і його різновиди припускають існування інформаційної моделі, що функціонує в межах функціонально детермінованого інформаційного процесу.

Виготовлення макету моделі - непорушний принцип фізичного моделювання. Це пов'язано з матеріальними витратами і додатковими, іноді трудомісткими, дослідженнями.

Особливістю інформаційного процесу програмних платформ моделювання є те, що, важливі для дослідника характеристики аналогових і цифрових електричних ланцюгів синтезуються у віртуальній формі і аналізуються за участю людини подібно до того, як це робиться при фізичному моделюванні.

Виняток з правил становлять демострационные моделі, виготовлені, наприклад, для рекламних цілей, коли результат «експерименту» передбачуваний, і виконувати його аналіз безглуздо.

Існує велика група комп'ютерних програм, що утворюють повноцінні платформи комп'ютерного моделювання електронних приладів. У таблиці 3.1 приведений короткий огляд деяких з них.

Інтерактивна система комп'ютерного моделювання Electronics Workbench займає помітне місце у віртуальній лабораторії студента, інженера, дослідника. Можливостей EWB досить для розрахунку, аналізу, проектування і функціональної відладки нескладних цифрових, аналогових і змішаних електричних ланцюгів.

3.3 Опис програми

Програма EWB призначена для роботи з моделлю, представленою одним робочим документом - логічною, функціональною або електричною схемою.

Рисунок 3.1 - Програма Electronics Workbench

Вид інформаційної моделі залежить від того, які графічні позначення компонентів розміщені на робочому полі документу, і від того, які з'єднання між ними встановлені.

Допускається складання змішаних, аналого-цифрових, електричних схем.

Основним пристроєм введення, за допомогою якого здійснюється редагування і управління моделлю, є комп'ютерна миша. Наприклад, додавання графічних позначень і шаблонів компонентів здійснюється виключно методом drag - n - drop.

Як в більшості інтерактивних Windows -приложениях, доступ до основних інструментів і функцій EWB здійснюється за допомогою пунктів меню, кнопок панелі інструментів і діалогових вікон.

Управління сеансом моделювання гранично спрощено. У правому верхньому кутку робочого вікна програми відособлено розміщено дві кнопки:

- запуск / останов моделі;

- пауза, фіксація поточного стану моделі.

У робочому просторі EWB відображуються об'єкти трьох типів : графічні позначення шаблонів, компонентів і лицьові панелі інструментів.

На відміну від готових графічних позначень простих компонентів схеми (наприклад ,), узагальнені шаблони мікросхем не можуть бути відразу включені в документ без уточнення змісту - вказівки конкретної моделі мікросхеми.

Рисунок 3.2 - Узагальнений шаблон мікросхеми

У контекстному меню, що з'являється після виділення шаблону, необхідно вибрати найменування моделі мікросхеми із списку. Після зробленого вибору в робочому полі документу буде відображено відповідне умовно-графічне зображення.

На відміну від узагальненого шаблону, такий компонент можна повноцінно використовувати, оскільки зображені усі зовнішні контакти мікросхеми, і цим контактам призначені буквено-цифрові мітки.

Правила роботи з контрольно-вимірювальними інструментами EWB протилежні. Електричні з'єднання приладів (генераторів, осцилографів, аналізаторів та ін.) здійснюються відносно зовнішніх контактів зображення узагальненого шаблону.

Рисунок 3.3 - Графічне позначення мікросхеми

При клацанні кнопкою миші на шаблоні контрольно-вимірювального приладу з'являється не контекстне меню, в якому обов'язково потрібно зробити вибір, а лицьова панель, в якій можна, за бажанням, змінювати задані за умовчанням налаштування.