Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[Пр МП-систем] / МПиС_лаб_Часть1_Нов.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
13.97 Mб
Скачать

3.4 Функціональний генератор

Інструмент Function Generator розташований на панелі інструментів Instruments і призначений для формування періодичних сигналів. Зовнішній вигляд шаблону і лицьової панелі генератора показані на рис. 3.4.

Вибравши один з трьох видів вихідного періодичного сигналу (синусоїдальний, трикутний, прямокутний), користувач має можливість уточнити параметри його форми :

FREQUENCY

- установка частоти вихідного сигналу;

DUTY CYCLE

- установка коефіцієнта заповнення в %: для імпульсних сигналів це відношення тривалості імпульсу до періоду повторення - величина, зворотна шпаруватості;

AMPLITUDE

- установка амплітуди вихідного сигналу;

OFFSET

- установка зміщення (постійній складовій) вихідного сигналу.

Рисунок 3.4 - Функціональний генератор

Внизу лицьової панелі зображені три вихідних затиску. Якщо на клему Common графічного позначення шаблону генератора подати загальний сигнал (схемне заземлення), то на клемах Plus і Minus буде синтезований парафазний сигнал.

3.5 Генератор слів

Інструмент Word Generator розташований на панелі інструментів Instruments і призначений для формування 16 сигналів, що синхронно змінюються, цифрових. Зовнішній вигляд шаблону і лицьової панелі генератора показані на рис. 3.5.

Сформовані генератором 16-розрядні двійкові слова видаються на розташовані в нижній частині лицьової панелі клеми-індикатори. Одночасно в полях редагування ASCII і Binary відображується символьний і двійковий еквіваленти синтезованого слова.

Рисунок 3.5 - Генератор слів

Завершення формування кожного слова супроводжується зміною стану на клемі Data ready. За допомогою цього сигналу можна синхронізувати роботу тестованого приладу або мікросхеми.

Другий контакт, Trigger, призначений для виконання зворотної функції : на нього подається джерело зовнішнього сигналу запуску. Режим зовнішнього запуску доступний при натиснутій кнопці .

За умовчанням натиснута кнопка . В цьому випадку використовується внутрішнє джерело сигналу синхронізації.

Частота сигналу синхронізації встановлюється в полі редагування . За допомогою радіо-кнопок можна настроїти вид синхронізації : по передньому або задньому фронту.

Генератор слів може працювати в одному з трьох режимів :

покроковий

- здійснюється серією натиснень кнопки

циклічний

- включається одноразовим натисненням кнопки

серія

- при кожному натисненні кнопки послідовно генеруються слова від вибраного слова до кінця серії

Генератор слів здатний генерувати до тисячі 16-розрядних двійкових слів, які у вигляді 4-символьних 16-ричных чисел друкуються користувачем в полі редактора 4×20. Поле редактора розташоване в лівій частині лицьової панелі.

Вміст поля редактора можна стерти (заповнити нулями), зберегти в буфер, вставити з буфера або редагувати вручну. Досягши верхньої або нижньої межі поля редагування, його вміст автоматично прокручується.

У полях групи Address доступна для редагування навігаційна інформація:

EDIT

- вертикальна позиція курсора в полі редактора;

CURRENT

- поточний номер активного слова;

INITIAL

- початковий номер слова серії / циклу;

FINAL

- останній номер слова серії / циклу.