Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[Пр МП-систем] / МПиС_лаб_Часть1_Нов.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
13.97 Mб
Скачать

3.7 Логічний аналізатор

Інструмент Logic Analyzer розташований на панелі інструментів Instruments і призначений для синхронного відображення логічних рівнів в шістнадцяти точках схеми у вигляді ступінчастого графіку і двійкових цифр на вхідних клемах-індикаторах. Аналізатор доцільно використовувати для моніторингу станів логічних схем і глибокого тимчасового аналізу процесів, що відбуваються в них. Зовнішній вигляд шаблону, лицьової панелі і діалогового вікна установки параметрів синхронізації аналізатора показані на рис. 3.9.

Рисунок 3.9 - Логічний аналізатор

На відміну від багатоканального осцилографа, в логічному аналізаторі фізичні перехідні процеси, відповідні змінам електричного сигналу, не відображуються. Графік зміни рівнів має вигляд ступінчастої функції, тобто ідеальний.

Аналізатор забезпечений двома візирними лінійками, що дозволяє отримувати точні відліки тимчасових інтервалів Т1, Т2 і T2 - T1. Є також лінійка прокрутки тимчасової діаграми по горизонталі.

Кнопкою можна зафіксувати поточний стан робочого екрану аналізатора. Очищення здійснюється натисненням кнопки .

Під час роботи включеного електричного ланцюга аналізатор синхронно прочитує в буфер відліки рівнів напруги по кожному каналу і, по приходу сигналу синхронізації, заздалегідь виконавши аналіз утримуваного буфера, відображує на екрані відповідні логічні стани.

Синхронізація логічного аналізатора може здійснюватися від внутрішнього джерела або зовнішнього. Зовнішній сигнал синхронізації повинен поступати на клему Clock external графічного позначення шаблону аналізатора.

Для налаштування підсистеми синхронізації необхідно натиснути кнопку у функціональному полі Clock на лицьовій панелі. З'явиться діалогове вікно установки параметрів синхронізації аналізатора. У цьому вікні можна виконати наступні налаштування:

CLOCK EDGE

- вид синхронізації : по передньому фронту (POSITIVE) або по задньому фронту (NEGATIVE);

CLOCK MODE

- джерело синхронізації : від внутрішнього джерела (INTERNAL) або від зовнішнього джерела (EXTERNAL);

CLOCK RATE

- частота внутрішнього джерела синхронізації;

CLOCK QUALIFIER

- вид строба виборчої синхронізації.

Якщо clock qualifier = 'X', це означає, що зовнішній сигнал управління вибіркою не опитується, і частота вибірки встановлюється зовнішнім джерелом синхронізації. Інакше налаштування виду строба виборчої синхронізації (балка.0 або балка.1) вказує, яким логічним рівнем зовнішнього сигналу clock qualifier здійснюється управління вибіркою.

Логічний аналізатор можна настроїти так, щоб він фільтрував вхідний потік 16-розрядних слів даних, перевіряючи їх збіг із зразками порівняння і, після позитивного результату порівняння, запускався. Сигнал початку процесу виборчого запуску повинен поступати на клему Trigger qualifier графічного позначення шаблону аналізатора.

Для налаштування підсистеми фільтрації необхідно натиснути кнопку у функціональному полі Trigger на лицьовій панелі. З'явиться діалогове вікно налаштування параметрів фільтрації слів даних.

У цьому вікні в полях редагування A, B, C можна надрукувати текст зразків порівняння. Символ 'X' вказує, що ця позиція двійкового слова може набувати будь-якого значення (балка.0 або балка.1).

У випадному списку Trigger combinations можна встановити один з варіантів формування фільтру вхідних слів :

A

A OR B

A OR B OR C

A THEN B

((A OR B) THEN C

A THEN (B OR C)

A THEN B THEN C

A THEN (B WITHOUT C)

Рисунок 3.10 - Вікно налаштування параметрів фільтрації даних

У полі редагування Trigger qualifier вказується вид сигналу виборчого запуску аналізатора.