Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[Пр МП-систем] / МПиС_лаб_Часть1_Нов.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
13.97 Mб
Скачать

3 Програма electronics workbench

ОПИС ПЛАТФОРМИ МОДЕЛЮВАННЯ

Моделювання - це особлива форма експерименту, коли, з міркувань практичної доцільності, досліджуваний об'єкт замінюється адекватним аналогом. Суть інформаційного процесу моделювання полягає в експлуатації моделі, синтезованої на основі схожості математичного опису оригіналу.

Синтез моделі обгрунтовується рядом природних властивостей, загальних для оригіналу і моделі; він підкоряється принципу отримання максимально адекватних результатів моделювання при мінімальних витратах праці і засобів.

Комп'ютерне моделювання є хорошою альтернативою дорогим і часом практично нездійсненним натурним експериментам. Застосування обчислювальної техніки дозволяє перенести платформу моделювання в комфортні, лабораторні умови.

3.1 Комп'ютерне моделювання

Більшість етапів проектування цифрової системи, - фізичний, електричний, топологічний, схемотехніка, логічний, системотехнический, мікропрограмний і програмний, - необхідно супроводжувати відповідним моделюванням.

Розрізняють наступні види моделювання :

  • концептуальне моделювання - сукупність властивостей досліджуваного об'єкту тлумачиться за допомогою існуючої або спеціально створеної знаково-семантичної системи, наприклад, штучної мови;

  • фізичне моделювання - об'єкт замінюється моделлю-аналогом - фізичною системою, процеси в якій відбуваються подібно до процесів в прототипі;

  • структурно-функциональное моделювання - інформаційний процес і сама модель представлені комплектом блок-схем, графіків, креслень, діаграм і таблиць, для отримання і перетворення яких застосовуються особливі правила;

  • логіко-математичне моделювання - інформаційний процес, включаючи побудову моделі, здійснюється засобами математики і формальної логіки;

  • інформаційне моделювання - на основі логіко-математичної або структурно-функциональной моделі об'єкту формується алгоритм функціонування, який, у свою чергу, трансформується в «нематеріальну» форму, наприклад, комп'ютерну програму;

  • імітаційне моделювання - результат узагальнення роботи інформаційної моделі, що має на меті акцентувати увагу на дослідженні певних параметрів об'єкту без спотворення адекватності моделювання;

  • комп'ютерне моделювання - метод аналізу / синтезу на основі моделі з метою отримати кількісні і якісні оцінки досліджуваного об'єкту.

Таблиця 3.1 - Платформи комп'ютерного моделювання

Платформа

Опис

Micro - Cap,

Spectrum Software

(www.spectrum-soft.com)

Дозволяє створювати і редагувати електричну схему пристрою, проводити розрахунок статичного режиму по постійному струму, розраховувати частотні характеристики і перехідні процеси, проводити оцінку рівня внутрішнього шуму і граничної чутливості та ін.

МАЕС

СРСР

Програма моделювання аналогових електронних схем. Електрична схема моделі вводиться у вигляді декларативного опису на спеціальній мові. Дозволяє виконувати дослідження в статичному і динамічному режимі, розраховувати частотні характеристики, перехідні процеси та ін. Є можливість застосування блоків, що імітують довільну нелінійну функцію, що робить МАЭС універсальним засобом комп'ютерного моделювання.

DesignLab,

MicroSim

(www.oread.com)

У платформу інтегрований пакет моделювання PSPICE, що дозволяє виконувати наскрізне проектування радіоелектронних приладів : від введення принципової схеми до розробки друкованих плат.

PSPICE,

Cadence

(www.spicelab.de)

Платформа-зразок комп'ютерного моделювання, розроблений за участю фахівців університету Беркли. Після послідовного поглинання фірми MicroSim фірмою OrCAD, а фірми OrCAD корпорацією Cadence, виявилася інтегрованою в САПР Cadence OrCAD.

Продовження табл. 3.1

Платформа

Опис

Aplac

(www.aplac.hut.fi/aplac)

Дозволяє виконувати наскрізне проектування радіоелектронних пристроїв, включаючи тривимірне моделювання електромагнітних полів мікросмужних елементів і інших пристроїв НВЧ техніка.

System View,

Elanix

(www.elanix.com)

Дозволяє моделювати радіоелектронні пристрої на функціональному і схемотехніці рівнях, має широкі можливості математичної обробки результатів моделювання.

Electronics Workbench, EWB,

Interactive Image Technology

(www.interactiv.com)

Основна філософія програми - мінімальні зусилля для освоєння. З цієї причини EWB користується успіхом, не дивлячись на те, що нинішній правовласник фірма National Instruments перестала розвивати продукт, переорієнтовувався на новий напрям - систему комп'ютерного моделювання Multisim. Особливістю програми є наявність комплекту віртуальних контрольно-вимірювальних приладів.

CircuitMaker

MicroCode Engineering

(www.microcode.com)

Дозволяє редагувати електричні схеми аналогових, цифрових і змішаних пристроїв, моделювати і контролювати роботу моделі за допомогою простих засобів візуалізації : осцилограм, графіків частотних характеристик та ін. Основний режим моделювання - по постійному струму, контроль по вибраних точках схеми. Інтегрується з програмою розробки друкованих плат TraxMaker.