Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая_Кузьменко36-10.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
96.22 Кб
Скачать

3.1. Особливості управління складовими зовнішнього середовища підприємства пат «заз».

Товариство створене 15 квітня 1998р. як спільне українсько-корейське підприємство з іноземною інвестицією в формі закритого акціонерного товариства «АвтоЗАЗ-Деу» (зареєстровано виконавчим комітетом Запорізької міської ради 15 квітня 1998 року за № 1079) та у зв’язку з перейменуванням в Закрите акціонерне товариство з іноземною інвестицією «Запорізький автомобілебудівний завод» 04 січня 2003 року перереєстровано Відділом реєстрації та єдиного реєстру Запорізької міської ради.

З 2011 року – Публічне акціонерне товариство з іноземною інвестицією.

Повне найменування підприємства: Публічне акціонерне товариство з іноземною інвестицією «Запорізький автомобілебудівний завод».

Скорочене: ПАТ «ЗАЗ».

Основними напрямками діяльності ПАТ «ЗАЗ» є:

  • виробництво та збут на внутрішньому та зовнішньому ринках автомобілів різних класів та модифікацій, запасних частин до них, комплектуючих для автомобільного виробництва, виконання робіт по оновленню відпрацьованих деталей, вузлів та агрегатів автомобілів;

  • організація (будівництво та реконструкція) центрів технічного обслуговування автомобілів (станцій та гарантійних пунктів), а також торгівельних та інших підприємств фірмової торгівельної мережі в Україні та за кордоном;

  • поставка запасних частин для мережі сервісного післяпродажного обслуговування;

  • розробка нової автомобільної техніки та технологічного устаткування для її виробництва, впровадження результатів науково-дослідних робіт, які є інтелектуальною власністю Товариства;

  • оптова та роздрібна торгівля автомобілями;

  • виконання будівельних, монтажних, пусконалагоджувальних та ремонтно-будівельних робіт;

  • зовнішньоекономічна діяльність.

Товариство також має право здійснювати будь-яку господарську діяльність, ведення якої не суперечить чинному законодавству України.

Розглянемо зовнішнє середовище ПАТ «ЗАЗ».

Зовнішнє середовище в стратегічному управлінні розглядається як сукупність двох відносно самостійних підсистем: макрооточення і безпосереднього оточення [17,с.353].

Аналіз впливу факторів макросередовища:

Управління підприємством здійснюється за лінійними і функціональними зв'язками між керівником і підрозділами. Організаційно-економічна структура ПАТ « ЗАЗ» є лінійною. Лінійна структура характеризується прямим зв'язком між підрозділами й керівниками різних рівнів керівництва.

Структура управління підприємством відбиває розподіл 3 основних функцій діяльності підприємства в ринкових умовах господарювання : виробництво, фінанси та маркетинг. Як окремий вид діяльності також виноситься адміністративне управління та управління будівельними потребами підприємства. Найбільші служби ПАТ « ЗАЗ» отримали статус департаментів.

Для характеристики макросередовища підприємства слід розглянути чинники, що впливають на результати діяльності підприємства як позитивно, так і негативно. Такими чинниками є політико-правові, економічні, соціально-демографічні та техніко-технологічні.

З проведеного дослідження можна зробити висновок, що в цілому макросередовище має негативний вплив на діяльність підприємства, але перевага негативних чинників не є великою, що створює умови для підвищення ефективності діяльності ПАТ « ЗАЗ» в подальшому.

В сучасних умовах провідні іноземні автовиробники мають значно більші переваги над українськими, а саме:

  • набагато краще технічне оснащення,

  • наявність найсучасніших високих технологій,

  • стимулюючі фінансово-економічні відносини,

  • високий загальний рівень розвитку ринкових відносин

  • гнучка податкова система.

Все це надає їм змогу успішно конкурувати на міжнародних ринках. Найбільшою проблемою для українських виробничих підприємств є зависока вартість оборотних та інвестиційних коштів в країні [16,с.152].

Постачальники:

Слід зазначити, що Запорізький автомобілебудівний завод входить до корпорації «УкрАВТО», яка є найбільшим в Україні виробником автомобілів, що працює за технологією повномасштабного виробництва, дистриб’ютором і постачальником сервісних послуг.

Співробітництво корпорації з такими автомобільними гігантами, як DaimlerChrysler, General Motors, Toyota, Nissan, Renault та створення спеціалізованих підприємств у складі УкрАВТО дозволяє виробляти, реалізовувати та обслуговувати модельні ряди знаних в усьому світі марок

Постачальником комплектуючих до Lanos є польський автомобільний завод FSO — одне з найбільших промислових підприємств у Польщі, що має вражаючі виробничі потужності та сучасне обладнання, яке дозволяє виробляти 250 тисяч автомобілів на рік. Підприємство також є складовою частиною корпорації.

Загальна вартість закупівель ПАТ « ЗАЗ» (головний завод у м.Запоріжжі та ГРП « ЗАЗ-Мотор») у 2011 році складає 3 529 347 тис.грн, в тому числі на основне виробництво – 3 422 168 тис.грн, також обладнання, запчастини та матеріали для ремонтно-експлуатаційних потреб – 107 179 тис.грн.

Закупівлі для потреб основного виробництва складають 97,0 % у загальній структурі закупівель. У структурі закупівель на основне виробництво переважає закупівля машкомплектів для велико- та дрібновузлового складання – на суму 2 538 967 тис.грн (74,2 %), сировина і матеріали складають 245008,4 тис.грн. (7,16%), комплектуючі вироби - 638 192 тис.грн (18,64%).

Загальна кількість постачальників основного виробництва у порівнянні з 2008 роком збільшилась більш ніж на 10 %, при цьому зростання питомої ваги українських постачальників складає 5,4%, питома вага постачальників з країн далекого зарубіжжя зменшилася на 4,8% [15,с.383].

У той же час, підвищення вартості закупівель мало бути значно більшим, але систематична робота працівників підрозділів закупівель з постачальниками дозволила отримати деякі знижки та економію за рахунок зниження цін та заміни постачальників у сумі 6487,54 тис.грн.

Результатом співпраці з технічними підрозділами є зниження витрат матеріалів та змін номенклатури з отриманням економії у сумі 448,12 тис.грн. Зростання кількості документів до аналогічного періоду минулого року складає 44%, у тому числі – контрактів – на 27%, додаткових угод – на 57%.

Таким чином, незважаючи на складності і проблеми, у 2011 році ПАТ « ЗАЗ» значно збільшив обсяги виробництва та закупівель, зросла кількість постачальників-партнерів, відповідно кількість задіяних у співпраці з нашим підприємством робітників.

Отже, в собівартості продукції автомобілебудування приблизно 15% складає вартість металу, з якого виготовляється корпус автомобіля. Це утворює залежність виробництва від цін на ринку металів.

Позитивним моментом є надійність господарських зв’язків із постачальниками комплектуючих матеріалів.

Негативний момент – залежність від ефективності роботи суміжних підприємств галузі [18,с.121].

Споживачі:

Необхідно дослідити споживачів продукції підприємства з метою виявлення найсуттєвіших їх характеристик і врахування їх при розробці нової продукції і пропонуванні послуг сервісного обслуговування автомобілів.

В табл.3.1 наведено перелік чинників, що впливають на процес здійснення купівлі. Оскільки автомобілі відносяться до групи товарів тривалого використання, то найважливішими чинниками є ціна товару і його якість та довговічність. Також значну роль відіграє наявність центрів сервісного обслуговування.

Престиж фірми-виробника в даному випадку на 4 місці. На автомобільному ринку дуже важливу роль відіграє марка авто. При цьому дизайн продукції займає 5 місце [13,с.49].

Стабільність і ширина асортиментного ряду важлива в кінці збутового ланцюжка, коли необхідно так налагодити логістичну систему, щоб конкретна модель авто була завжди в наявності і покупцеві не доводилось чекати тижнями для отримання замовлення.

Проведена оцінка привабливості ринкового сегменту виявила значну привабливість обраного сегменту ринку (18 із 30 можливих балів).

Оцінка спроможності підприємства до ефективного функціонування в ринковому сегменті дозволила виявити, що підприємство скоріше спроможне до ефективного функціонування в обраному сегменті ринку (27 із 30 можливих балів).

Таблиця 3.1

Оцінка впливу факторів на процес здійснення купівлі

Фактори

Ступінь задоволеності (по5-бальній шкалі)

Місце

5(висока)

1,0

4(середня)

0,5

3 (низька)

0,1

1 . Ціна товару

+

1

2. Якість

+

2

3. Стабільність асортименту

+

Продовження таблиці 3.1

6

4. Ширина асортименту

+

7

5. Упаковка

+

9

6. Дизайн

+

5

7. Престиж фірми-виробника

+

4

8. Рекламна підтримка з боку продавця

+

8

9. Сервісні послуги, запропоновані продавцем

+

3

10. Географічне розташування продавця

+

10

Проведено сегментацію ринку для отримання характеристики потенційних споживачів продукції ПАТ « ЗАЗ». Для продукції ПАТ « ЗАЗ» середньостатистичним споживачем є покупець із щомісячним доходом до $500. Вище цієї відмітки споживачі обирають більш дорогі і престижні автомобілі

Перспективними для ПАТ « ЗАЗ» вважаються ринки Росії та Білорусії. Проведені маркетингові дослідження дозволяють зробити висновки про недостатню насиченість цих ринків автомобілями цінової категорії до $10 000.

Низька конкурентоспроможність продукції національного виробництва пов’язана із високими розмірами оподаткування виробництва, а в наслідок цього формується невідповідно висока ціна на продукцію. Тою ж причиною викликаний низький рівень рентабельності діяльності в галузі автомобілебудування в Україні [19,с.484].

З огляду на це позитивним поштовхом для подальшого розвитку підприємства має стати рішення Кабінету Міністрів України, прийняте у березні цього (2013) року про підвищення мита на імпорт легкових автомобілів. Цей крок спрямований на захист інтересів вітчизняного автомобілебудування дійсно має підвищити рівень зацікавленості споживачів у продукції «ЗАЗу»

Розвиток комерційних банків України призводить до появи нових для населення країни послуг, а саме кредитування купівлі нових автомобілів. Постановою НБУ №79 від 05.03.03 Затверджено право банківських структур на самостійне утвердження формалізованих процедур щодо прийняття рішень про видачу споживчих кредитів.

Загострення конкуренції в галузі викликане піднесенням вітчизняного автомобілебудування, тоді як проникнення закордонних виробників та продавців, як легальне, так і не легальне, відбулось ще на початку 90-х рр. Очевидним є застаріння в усіх проявах як виробничих потужностей підприємств, так і самої продукції. Це відбувається внаслідок недосконалої системи оподаткування. Витрати на розвиток виробництва, створення та модернізацію потужностей в інших країнах включаються до валових витрат підприємства, тоді як в Україні такі витрати повинні здійснюватися з прибутку, з якого перед цим необхідно сплатити податок.

Підсумком дослідження макросередовища ПАТ « ЗАЗ» є занесення найбільших можливостей і загроз до матриці «Загрози – можливості»

Таблиця 3.2

Матриця «можливості – загрози макросередовища»

Загрози

Можливості

1. Висока вартість інвестиційних коштів ;

2. Невідповідний умовам технологічний стан і моральна застарілість виробничих потужностей;

3. Моральна і технологічна застарілість автомобілів національних марок.

1. Введення законодавчих актів із регулювання національної автопромисловості;

2. Введення ввізного мита на нові автомобілі в розмірі 15% від вартості;

3. Наявність інвестицій в галузі, організація спільних підприємств – перспективність галузі автомобілебудування;

4. Переважна частка представників середнього класу, що зумовлює високий попит населення на класи продукції, пропоновані підприємством.

Дослідження безпосереднього оточення підприємства, складається із конкурентів, контактних аудиторій.

Аналіз конкурентів передбачає побудову профілю діяльності та профілю полярності як мінімум двох підприємств-конкурентів, що дозволяє оцінити конкурентну позицію досліджуваного підприємства на ринку [12,с.253].

Відомо, що найсильнішим конкурентом ПАТ « ЗАЗ» на ринку України є російський ВАТ « АвтоВАЗ», що є лідером в ціновому сегменті.(табл.3.3).

Таблиця 3.3

Частки ринку основних конкурентів автомобільного ринку України

ВАТ «АвтоВАЗ»

ПАТ « ЗАЗ»

GM DAEWOO

2010 р.

47,40%

9,80%

8,90%

2011 р.

41,30%

12,90%

20,00%

2012 р.

25,10%

13,20%

24,30%

Основним виробником є російський концерн Волзькій автомобільний завод (ВАЗ), що випускає автомобілі «Лада». Інший основний учасник – це Запорізький автомобільний завод (ЗАЗ), співвласниками якого є український концерн АвтоЗАЗ і швейцарська компанія Hirsch & Cie. Окрім випуску автомобілів свого власного виробництва, ЗАЗ випускає також автомобілі Daewoo, Mercedes, Opel, Чері, Тата, Шевролє за ліцензійними угодами. Третім основним виробником є українське підприємство Evrocar. Ця компанія займається виробництвом автомобілів моделі Skoda з початку цього десятиріччя і приступила до випуску автомобілів марки Volkswagen.

ВАТ «ВАЗ» є лідером по виробництву легкових автомобілів в країні. Провідна марка автомобіля компанії «Лада» збирається багатьма підприємствами разом з іншими моделями ВАЗа. На ЛуАЗі задіяні найбільші потужності в Україні по виробництву ВАЗів, .

Таким чином, можна зазначити, що більшість показників діяльності конкурентів знаходяться в зоні приблизної рівності, що свідчить про незначний потенціал підприємств до можливості значного відриву в конкурентній боротьбі. За показником « рентабельність діяльності» ВАТ « ВАЗ» має деяку перевагу, оскільки ПАТ « ЗАЗ» тільки набирає темпи по збільшенню обсягів виробництва [17,с.252].

Стимулювання покупців шляхом проведення заходів з підвищення лояльності та широкомасштабних рекламних заходів також є перевагою ВАТ «ВАЗ».

Імідж підприємства та його продукції звичайно асоціюється із марками автомобілів вітчизняного виробництва [18,с.350].

Значною перевагою ПАТ « ЗАЗ» є економія на транспортних витратах із доставки продукції в рамках дилерської мережі. Але з поступовим переходом до збирання закордонної продукції така перевага мінімізується. При цьому слід брати до уваги, що основний конкурент переносить поступово виробничі потужності до України, що також дає змогу економії на транспортних витратах.

3.2.Підходи до оптимізації управління складовими зовнішнього середовища ПАТ «ЗАЗ».

Серед усього зовнішнього середовища ПАТ «ЗАЗ» можна виділити 4 основні фактори, впливаючі на які можна підвищити ефективність діяльності підприємства:

1 - постачальники: як видно з аналізу, у підприємства є досить налагоджені зв’язки з більшістю постачальників, проте у «ЗАЗ» їх дуже багато, тому можна визначити основні напрямки оптимізації роботи з постачальниками:

  • горизонтальна інтеграція, тобто розширення власної постачальної мережі ;

  • підтримання етичних відносин з партнерами;

2 – споживачі: як було видно, середньостатистичні споживачі продукції «ЗАЗ» - люди з приблизною заробітною платою 500$ і середнім рівнем життя. Для того,щоб зберегти даний сегмент ринку потрібно провести політику ціноутворення або переглянути існуючу. Проте, як відомо, кількість споживачів певним чином впливає на рівень прибутковості організації,тому доцільно буде також залучити нових споживачів із високим рівнем матеріальної забезбеченності.

Для цього необхідно підвищити якість продукції, що випускається, поліпшити дизайн, а також створити позитивний імідж «ЗАЗ» серед інших верств населення (наприклад : рекламна компанія, промо-акції, тест-драйви, стимулювання збуту тощо).

3 – конкурентоспроможність: на сьогоднішній день на автомобільному ринку України та іноземних ринках існує висока конкурентоспроможність для ПАТ «ЗАЗ». Потрібно провести заходи щодо підвищення конкурентоспроможності, а саме, провести реорганізацію виробництва, переглянути механізми ціноутворення, підтримувати та підвищувати якість товару.

4 – банківська система: дослідження показали, що велика частка споживачів купує продукцію «ЗАЗ» в кредит. Щоб створити вигідні умови кредитування для покупців цієї продукції, а також поліпшити відносини з банками необхідно:

  • співпрацювати з одним або декількома банками;

  • у власних автосалонах створити відділи банку, для того щоб покупці мали змогу брати кредит вже там.

Це підвищить ефективність співпраці з банками, а також в перспективі принесе додатковий прибуток «ЗАЗ».

Отже, оптимізуючи управління складовими зовнішнього середовища, необхідно пам’ятати, що існують такі фактори впливу, як:

  • висока вартість інвестиційних коштів в країні;

  • не відповідність митного законодавства;

  • застарілість національних брендів;

  • наявність достатньо високого рівня конкуренції.

Розглядаючи ці фактори, ми розуміємо,що вплинути на них ми не можемо, хоча вони і є складовою зовнішнього середовища кожного з підприємств.

І відповідно, такі фактори можуть справляти позитивний і негативний вплив на діяльність підприємства ПАТ «ЗАЗ».

ВИСНОВКИ

Курсова робота була присвячена дослідженню зовнішнього середовища в стратегічному управлінні.

Зовнішнє середовище в стратегічному управлінні розглядається як сукупність двох відносно самостійних підсистем: макрооточення і безпосереднього оточення.

Стратегічне управління – це процес розробки стратегій і управління організацією для успішної її реалізації . Організації і керівники, які мислять стратегічно, дивлячись вперед і визначають напрямок, в якому вони хочуть рухатися.

При виконанні поставлених завдань ми дійшли до науково-практичних висновків.

За результатами аналізу макросередовища ПАТ «ЗАЗ» можна зробити висновок, що умова ліквідації найбільших загроз діяльності підприємства полягає в масштабному інвестуванні коштів, як внутрішніх, так і зовнішніх, в модернізацію виробництва і технічних параметрів продукції. При цьому слід орієнтуватись на виготовлення продукції для споживачів із середнім рівнем доходу.

При аналізі безпосереднього маркетингового оточення виявлено найсильнішого конкурента ПАТ «ЗАЗ». Ним є російський автозавод ВАТ «ВАЗ». За більшістю показників підприємства знаходяться в зоні приблизної рівності, але існує тенденція до переваги ВАТ «ВАЗ» в майбутньому за обсягами продажів і прихильністю клієнтів до продукції підприємства. Закупівельна діяльність і відносини із постачальниками регулюються на досить високому рівні, оскільки ПАТ «ЗАЗ» входить до складу підприємств української автомобільної корпорації «УкрАВТО». Сегментація ринку дозволила виявити сегмент потенційних споживачів продукції ПАТ «ЗАЗ», на який необхідно орієнтуватись при формуванні товарного портфеля.

Результати аналізу взаємовідносин із контактними аудиторіями свідчать про нормальний їх стан.

Оптимізуючи управління складовими зовнішнього середовища, необхідно пам’ятати,що існують такі фактори впливу, як:

  • висока вартість інвестиційних коштів в країні;

  • часткова не відповідність митного законодавства;

  • застарілість національних брендів.

Розглядаючи ці фактори, ми розуміємо, що вплинути на них ми не можемо, хоча вони і є складовою зовнішнього середовища кожного з підприємств.Отже, такі фактори можуть справляти позитивний і негативний вплив на діяльність підприємства ПАТ «ЗАЗ».

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Ансофф И. Стратегическое управление. - М. .: Економіка, 2001.- 467с.

2.Армстронг М. Основы менеджмента. - Ростов-на-Дону: Фенікс, 2003.- 512с.

3.Акулов В. Рудаков М. К характеристике субъекта стратегического менеджмента // Проблемы теории и практики управления. – 1998. - №4. – с.112-115

4. Василенко В.А. Ткаченко Т.І. Стратегія управління: Навчальний посібник. – К.:ЦУЛ 2006 – 396 с.

5. Ветрова Н.М. Экономическая диагностика: проблемные аспекты / Н.М. Ветрова // Экономика и управление. – 2004. – № 4-5. – С. 6-8.

6. Гавва В.Н. Божко Е.А. Потенціал підприємства: формування та оцінювання: Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, 2004. – 224 с.

7. Виханский О.С. Стратегическое управление. - М .: Гардарика, 1998.- 250с.

8. Гриньова В.М. Коюда В.О. Фінанси підприємств: Навчальний посібник – К.: «Знання-Прес» 2004. – 424 с.

9. Євдокимова Н.М. Економічна діагностика / Н.М. Євдокимова А.В. Кірієнко: Навч. метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ 2005. –110с.

10. Менеджмент для керівників / Кредісов А.І. Панченко Є.Г. – К.: Т-во «Знання», 1999. –556с.

11. Менеджмент предприятия: Учеб. пособ. Рекомендовано МОН / Хачванкян В.В. – К.: «Знання», 2005. – 422 с.

12. Менеджмент: Методы и приемы: Пер. с 3-го англ. изд. / Армстронг М. – К. : Знання-прес, 2006. – 876 с.

12. Менеджмент: Навч. посіб. для ВНЗ. Рекомендовано МОН / Шегда А.В. – К. : Знання, 2002. – 583 с.

14. Менеджмент: Учебник. – 3-е изд. испр. и доп. Утвержден МОН / Шегда А.В. – К. : Знання, 2006. – 645 с.

15. Економічний аналіз :Навч. посібник для студентів ВНЗ / Під ред. Бутинця Ф.Ф. – Житомир : ПП «Рута» 2003. – 680 с.

16. Жаліло Я. Економічна стратегія як категорія сучасної економічної науки // Економіка України. – 2005. – № 1. – С. 19 – 27.

17. Крамаренко В.І Холод Б.І. Управління персоналом фірми: Навч. посіб. – Київ: ЦУЛ 2003. – 272 с.

18. Кривицька О.Р. Планування прибутку підприємства при визначенні стратегії його розвитку // Фінанси України. – 2005. – № 3. – С. 138- 146.

19. Осовська Г.В., Фіщук О.Л., Жалінська І.В. Стратегічний менеджмент: теорія та практика. К.: Кондор, 2003. - 267 с.

20. Соловьев В.С. Стратегический менеджмент: Учебник. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2005. – 416с.