Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая_Кузьменко36-10.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
96.22 Кб
Скачать

2.2. Аналіз мікросередовища підприємства в стратегічному управлінні.

Фактори, що безпосередньо впливають на фірму, утворюють її мікросередовище. До основних таких факторів звичайно відносять:

  • галузь;

  • конкурентів;

  • постачальників;

  • споживачів;

  • партнерів організації;

  • закони і державні органи.

Успіх будь-якої організації, особливо такої, що виробляє складний продукт, залежить від правильної побудови бізнес-системи організації. При цьому правильна побудова неможлива без вирішення питань оптимізації верхньої і нижньої доцільної межі її бізнесу, без оптимізації рівня і способу вбудовування бізнесу у відповідний бізнес-простір. Виходячи з ієрархічної моделі середовища діяльності фірми, зовнішнє вимірювання бізнес-простору визначається макросередовищем і мікросередовищем. Мікросередовище відбиває галузеві і ринкові умови бізнесу [10,с.184].

Поняття «галузь» являє собою сукупність усіх підприємницьких одиниць, що існують для задоволення певної групи потреб. Галузь не має нічого спільного з формальними і юридичними корпоративними структурами.

Галузеве середовище бізнесу, з якого організація черпає фінансові, трудові, матеріальні й інші ресурси, формується під впливом науково-технічного прогресу, сил усередині, міжгалузевої конкуренції і під впливом самої організації. При визначенні рівня галузевої інтеграції роль організації дуже значна [7,с.125].

Керівництво організації повинно відносно чітко розуміти ділову логіку галузі, до якої належить, оскільки вона дозволяє сформувати уявлення про ключові фактори успішної діяльності в даній галузі. Визначити ділову логіку галузі можна за допомогою відповідей на наступні запитання:

  • Яка структура потреб, що породжують попит у даній галузі?

  • Які характеристики продукції сприяють успіху на ринку, і якою мірою цей успіх пов'язаний з незрозумілими, ірраціональними причинами?

  • Яка структура галузі?

  • Які вхідні і вихідні бар'єри?

  • Які ключові фактори успіху в даній галузі?

Менеджерам, що займаються стратегічним управлінням, розуміння логіки галузі цілком необхідне через такі причини:

  • логіка деяких галузей дуже складна;

  • галузі сильно відрізняються за своїми економічними характеристиками, за рівнем конкуренції всередині них і перспективами розвитку;

  • умови конкуренції в галузі постійно змінюються.

Метою галузевого аналізу таким чином є визначення привабливості галузі й окремих товарних ринків усередині галузі. Для аналізу загальної ситуації в галузі і конкуренції в ній використовуються різні методи, що дозволяють правильно оцінити умови галузі, які змінюються, і конкурентне середовище, що створює базу для вироблення стратегії фірми.

Аналіз ситуації в галузі звичайно починається з визначення основних економічних показників [8,с.104]. Економічні показники галузі об'єктивно впливають на поведінку фірм, що належать галузі, і на прийняття ними стратегічних рішень.

Галузевий аналіз складає основу для розуміння кількісного і якісного змісту основних економічних показників, а також для визначення факторів, які характеризують зміни в галузі, напрямки її розвитку і можливих перешкод на цьому шляху.

Але при аналізі галузі дуже часто стикаються з такою проблемою: можна визначити зміни в галузі, звертаючись до різних джерел інформації (газети, інформаційні бюлетні, журнали, участь у виставках, семінарах, презентаціях, акціях, круглих столах, звіти експертів), але буває важко кількісно оцінити можливий вплив цих змін на розвиток і рентабельність виробництва. Таке становище вимагає додаткових аналітичних досліджень і розрахунків [14,с.453].

Ретельний аналіз дозволяє ще раз переконатися, що грамотне визначення економічних характеристик галузі - об'єктивна передумова розробки успішної стратегії.

РОЗДІЛ 3.

ОСОБЛИВОСТІ АНАЛІЗУ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА В СТРАТЕГІЧНОМУ УПРАВЛІННІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПАТ «ЗАЗ».