Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт по практиці.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
53.76 Кб
Скачать

Характеристика ринку основних споживачів

Проаналізувавши роботу магазину «Арда-Дон» можна прийти до висновку, що даний магазин реалізує товар широкого вжитку, який розрахований на населення з середнім рівнем достатку.

Оскільки, м.Запоріжжя знаходиться в такому регіоні, де чисельність населення переважно велика, клімат дозволяє виготовляти та реалізовувати деякі товари з пропонуючого асортименту можна сказати що даний вид продукції в місті є досить популярним. Магазин реалізує такі товари, як алкогольні напої, тютюнові вироби, чай, каву та супутні товари. Саме підприємство також знаходиться на території ринку, де потік покупців є великим, тому магазин має значний дохід. Також можна врахувати, що даний асортимент товарів має в своєму споживанні майже кожний громадянин. Широкий асортимент чаїв та кави приваблює любителів майже з усього міста.

Характеристика зовнішнього і внутрішнього устрою підприємства

Під час проходження практики в магазині «Арда-Дон» я ознайомилась із зовнішнім та внутрішнім середовищем магазину. Зовнішнє середовище являє собою середовище в якому знаходиться магазин: наявність інших торгівельних точок, конкурентів, політичне та економічне становище в країні. Магазин знаходиться в районі ринку, поблизу якого знаходиться велика кількість торгівельних точок, наявність великої кількості постійних покупців.

Улаштування і внутрішнє планування магазину відповідає товарному профілю магазину, забезпечує можливість застосування прогресивних методів продажу, створювати умови для повного збереження товарно-матеріальних цінностей, високий рівень продуктивності праці працівників торговельного підприємства, упровадження механізації трудомістких процесів тощо.

Раціональне виконання операцій торговельно-технологічного процесу в магазині залежить від наявності певних приміщень. За функціональним призначенням приміщення магазину поділяють на такі групи:

- торговельне приміщення;

- приміщення для приймання, зберігання і підготовки товарів до продажу;

- підсобні приміщення;

-адміністративно-побутові приміщення.

Технологічне планування і розподіл площ магазину «Арда-Дон» є частиною стратегії управління та створюють середовище функціонування торгового підприємства. Планування магазину забезпечує рівновагу між зручністю перебування покупця в магазині, вчиненням покупок і прагненням запропонувати якомога більше товару. При плануванні магазину було враховано рух і поведінку покупців в магазині. Важливою умовою для раціонального планування є правильне встановлення ширини проходів для покупців на різних ділянках торгового залу. Оскільки в даному магазині, де торгівля ведеться через прилавок обслуговування, виділяється площа для організації робочого місця продавців, її розмір визначається множенням довжини фронту прилавка на глибину робочого місця. 

Магазин, має не досить велику площу, тому в торговому залі стелажі розміщенні так щоб була достатня оглядовість для покупців. Торговельний зал зв'язаний з приміщенням для зберігання товарів і підготовки їх до продажу. Це забезпечує своєчасне поповнення товарних запасів у торговельному залі найкоротшими шляхами руху товарних потоків; вони розміщенні так, щоб їх можна було ізолювати від інших приміщень.

Приміщення для зберігання товарів розміщений відповідно до послідовності виконання торговельного-технологічного процесу, створюючи можливості максимальної механізації робіт з переміщення вантажів та забезпечуючи найкоротші шляхи до торговельного залу.

Адміністративно-побутові приміщення розміщені окремо від приміщень для підготовки товарів до продажу і зберігання, вони мають зручний зв'язок з іншими групами приміщень.

Від правильного підбора устаткування залежать раціональна організація логістичного процесу, максимальне використання торговельної площі, підвищення культури обслуговування покупців і продуктивності праці працівників магазину, зменшення витрат на архітектурно-художнє оформлення інтер'єра торговельного підприємства.

При встановленні немеханічного обладнання власники магазину дотримувалися таких вимог, як: експлуатаційні, економічні, естетичні та санітарно-гігієнічні.

Експлуатаційні вимоги передбачають створення максимальних зручностей для працівників та покупців. До них відносяться: оптимальні розміри устаткування, його достатня ємність, можливість оперативного поповнення запасів, наочність показу, можливість швидкої зміни форми, забезпечення схоронності товарів і ін. Розміри устаткування відповідають вимогам ергономіки і враховують середній ріст і пропорції людини. Вертикальні розміри торговельного устаткування вибираються відповідно до росту, а глибина його — з урахуванням довжини витягнутої руки. Виходячи, із середнього росту жінки нижні полки устаткування встановлені на висоті 250, а верхні — 2000 мм від підлоги, із шириною відповідно 600 і 300 мм.

Розміри і конструкція устаткування забезпечують таку ємність, при якій на мінімальній торговельній площі виробляється максимальний показ товарів. Виставочна площа устаткування є в два з зайвим рази більше настановної. Це дало можливість створити широкий фронт показу товарів скоротити площі складських приміщень і збільшити проходи між устаткуванням, що також сприяє зручності вибору товару і поповнень запасів.

Конструкція устаткування є простою, легкою, міцною, збірно-розбірною, забезпечує високу його якість, уніфікацію основних вузлів і розмірів, простоту збірки і транспортування.

Загальна площа магазину складає 150м2. В наявності магазину є комплекс приміщень, що необхідні для раціонального функціонування торгово-технологічного процесу: торговий зал, адміністративно-побутові та допоміжні приміщення.

Головним приміщенням магазину є торговий зал, котрий займає найбільшу долю (120 м2) в загальній площі магазину.

Улаштування та планування торгового залу магазину «Арда-Дон» відповідають всім вимогам раціональної організації здійснюваних операцій, до яких відносяться:

-вільний рух потоку покупців;

-забезпечення найкоротших шляхів руху товарів із зон зберігання і підготовки товарів до продажу до місць їх розміщення та викладки;

-створення умов зручної орієнтації для покупців та перегляду ними товарів.

Торговий зал має прямокутну форму, обладнання розташоване згідно з конфігурацією торгового залу. Меблі є міцними, зручними в експлуатації, забезпечують широкий показ товарів і створюють максимум зручності при виборі товарів покупцями.

До складу торгового залу відноситься установча та демонстраційна площі.

Торгово-технологічний процес в магазині являє собою комплекс взаємозв'язаних послідовно виконуваних операцій, метою яких є доведення товарів належної якості до торговельного залу для реалізації їх покупцям у широкому асортименті з оптимальними затратами праці, часу і при високому рівні торговельного обслуговування. Оскільки магазин використовує метод продажу товару через прилавок, то торгово-технологічний процес в магазині починається з зустрічі покупця і виявлення його намірів (попиту); пропонування і показ товару; допомога у виборі товару і консультація; пропонування супутніх і нових товарів; проведення технологічних операцій, пов'язаних з відмірюванням, нарізанням, зважуванням товарів тощо; розрахункові операції; упакування і видавання покупок. Процес обслуговування покупців у магазині за традиційним методом продажу товарів також може завершуватися також наданням покупцям додаткових послуг, тому продавець з'ясовує у покупця, яких саме послуг із пропонованого переліку той потребує.

Основними елементами торгового процесу є вивчення попиту населення, складання і подання заявок на завезення товарів, формування асортименту товарів, управління товарними запасами, рекламування товарів, їх продаж, надання покупцям додаткових послуг та ін.

До складу торгового залу відноситься установча та демонстраційна площі.

Ці показники розраховуються по торгово-технологічному обладнанню та площі, яку воно займає. В магазині «Арда-Дон» присутнє таке обладнання:

  • 10 острівних гірок (0,8 х 0,8) по 4 полиці вгору;

  • 17 пристінних гірок 1,2 х 1,2) по 6 полиці вгору;

  • 4 пристінні гірки (1,2 х 0,8) по 5 полиць вгору

Таким чином, у магазині «Арда-Дон» під установчу площу займається 34,72 м2. Ступінь ефективності використання площі торгового залу можна визначити шляхом розрахунку коефіцієнту установчої площі по формулі:

Kу=Sу/Sт.з

Ку=34,72/120=0,3

Отже, установча площа складає 30 % від загальної, що відповідає нормативу, тому можна сказати, що площа яка необхідна під установку обладнання використовується ефективно, а в торговому залі установлена достатня кількість обладнання.

Однак, аби дізнатися чи ефективно використовується площа торгового залу потрібно ще дізнатися, яка площа магазину використовується під викладку товарів. Показником, який характеризує ступінь використання площі торгового залу під викладку товарів, є коефіцієнт демонстраційної (виставочної) площі торгового залу:

Кд=Sд/Sт.з

Кд=82,28/120=0,7

Таким чином, під викладку товарів в магазині використовується площа 82,28м2 , коефіцієнт якого складає 0,7 , що говорить про те, що демонстраційна площа використовується ефективно.

Отже, можна зробити висновок, що у торговому залі магазину «Арда-Дон» установча та демонстраційна площа використовується ефективно та не перевищує норм стандарту.