Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт по практиці.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
53.76 Кб
Скачать

Аналіз стану охорони праці на підприємстві

Під час проходження практики я проаналізувала стан охорони праці працівників ТОВ «Арда-Дон».

Магазин «Арда-Дон» здійснює свою діяльність на основі положення закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 року, в якому визначені основні положення щодо конституційного права громадян про охорону праці їх життя і здоров’я в процесі трудової діяльності. В законі сформульована система організації охорони праці на підприємстві: розкрито механізм стимулювання охорони праці.

Законом установлено дисциплінарну, адміністративну, матеріальну і кримінальну відповідальність за порушення законодавчих нормативних актів про охорону праці. Слід зазначити, що задачею охорони праці є зведення до мінімуму ймовірність несприятливих виробничих факторі та створення бзпечних і нешкідливих умов праці.

Керівник магазину зацікавлений в тому щоб на підприємстві працівники не травмувались, тому ретельно слідкує за виконанням нормативно-правових актів з питань охорони праці.

На підприємстві обов’язково проводяться інструктажі з питань охорони праці, метою яких є навчити працівників правильно і безпечно для себе і навколишнього середовища виконувати свої трудові обов’язки.

Я вивчила інструкції з охорони праці для всіх категорій робітників магазину. Вивчила програму увідного та первинного інструктажів. Звернула увагу на оформлення журналу про проведення інструктажу з охорони праці.

На підприємстві проводяться такі інструктажі як: вступний, первинний, повторний, та позаплановий. Вступний інструктаж проводиться з усіма працівниками, які щойно прийняті на роботу.

При проведенні вступного, а також інших видів інструктажів, робиться запис в спеціальному журналі, а також в документі при прийняття працівника на роботу, де обидві сторони розписуються.

2. Дублювання роботи керівника торгового підприємства Ознайомлення з посадовими обов’язками керівника підприємства

Під час проходження практики на підприємстві «Арда-Дон» я ознайомилась з посадовими інструкціями керівника підприємства в яких зазначається завдання та обов’язки керівника, відповідальність та права керівника.

Для того щоб стати керівником підприємства необхідна повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління, а також стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня не менше 5 років.

В завдання та обов’язки керівника входить:

  • Визначати напрями розвитку підприємства у формуванні цінової, кредитно-банківської, податкової та страхової політики, соціальної та зовнішньоекономічної діяльності.

  • Організовувати роботу і ефективну взаємодію виробничих одиниць, цехів та інших структурних підрозділів підприємства, направляти їх діяльність на досягнення високих темпів розвитку і удосконалення виробництва та продукції.

  • Забезпечувати відповідність продукції кращим світовим зразкам з метою задоволення потреб замовників і споживачів у відповідних видах продукції, підвищення продуктивності праці, ефективності виробництва і якості продукції на основі широкого запровадження нової техніки і прогресивної технології, організації праці, виробництва і управління, удосконалювати господарський механізм.

  • Направляти діяльність персоналу на досягнення високих економічних та фінансових результатів.

  • Забезпечувати виконання підприємством програми оновлення продукції, планів капітального будівництва, обов'язків перед державним бюджетом, постачальниками, замовниками і банками.

  • Організувати виробничо-господарську діяльність підприємства на основі застосування методів обгрунтованого планування, нормативних матеріалів, фінансових і трудових витрат, широкого розповсюдження передового досвіду, а також максимальної мобілізації резервів виробництва шляхом досягнення високих техніко-економічних показників, підвищення технічного рівня і якості продукції, раціонального і економного витрачання всіх видів ресурсів.

  • Вживати заходів щодо забезпечення підприємства кваліфікованими кадрами, найкращого використання безпечних і сприятливих умов праці, додержання вимог законодавства про охорону навколишнього середовища.

  • Здійснювати заходи з соціального розвитку колективу підприємства, забезпечує розроблення, укладання і виконання колективного договору, проводить роботу щодо зміцнення трудової і виробничої дисципліни, сприяє розвитку творчої ініціативи і трудової активності працівників.

  • Забезпечувати сполучення економічних і адміністративних методів керівництва, матеріальних і моральних стимулів підвищення ефективності виробництва, а також підсилення відповідальності кожного працівника за доручену йому справу.

  • Вирішувати всі питання в межах наданих йому прав, доручає виконання окремих організаційно-господарських функцій іншим посадовим особам: заступникам керівника, керівникам виробничих підрозділів підприємства.

  • Забезпечувати додержання законності, активне використання правових засобів удосконалення управління, зміцнення договірної дисципліни і обліку, господарського розрахунку.

  • Здійснювати заходи щодо соціального захисту колективу підприємства, забезпечення і збереження зайнятості працівників.

  • Готувати проекти нормативних документів, що вимагають затвердження загальними зборами акціонерів;

  • Визначати, формулювати, планувати, здійснювати і координувати всі види діяльності підприємства.

В права керівника підприємства входить: без доручення діяти від імені підприємства; представляти інтереси підприємства у взаємовідносинах з громадянами, юридичними особами та органами державної влади; розпоряджатися майном підприємства з дотриманням вимог, визначених законодавством, Статутом підприємства, іншими нормативними правовими актам; відкривати в банківських установах розрахунковий та інші рахунки укладати трудові договори з працівниками. Також приймати рішення за поданням: про притягнення працівників, що порушили виробничу та трудову дисципліну, винних в завданні матеріальної шкоди підприємству, до матеріальної відповідальності;про моральне та матеріальне заохочення працівників, що відзначилися.

Також слід відмітити, що керівник підприємства повинен обов’язково дотримуватись чинного законодавства: закон України « Про захист прав споживачів», закон України «Про охорону праці», посадову інструкцію, закон України «Про підприємництво», кодекс законів про працю України, правилами торгівлі алкогольних напоїв.