Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
50.18 Кб
Скачать

2.3 Дослідження верхньої атмосфери Землі за допомогою ктс

Важливим для практики застосуванням тросів в космосі є дослідження верхньої атмосфери Землі. Атмосфера на висоті 100 км недоступна для безпосереднього дослідження ні з літаків, ні для супутників. Для польоту літаків ці шари занадто розріджені, а для супутників - занадто щільні. Зондувальні ракети можуть перебувати в цих шарах лише незначний час. Розглянемо прив'язний супутник для обурення атмосфери. Трос довжиною близько 100 км з'єднує супутник-зонд з орбітальним літаком. Орбітальний літак летить на висоті 200-250 км над поверхнею Землі і буксирує супутник-зонд на висоті 110-130 км. Такий політ може тривати досить довго. Крім вимірювання параметрів атмосфери на цих висотах можливо також визначення аеродинамічних характеристик різних моделей, випущених зі спушіка-зонда. Це дає унікальну можливість експериментального вивчення входу в атмосферу перспективних моделей космічних апаратів. Тому цю систему називають також "висотною аеродинамічною трубою".

З низьколетячого прив'язного супутника-зонда можна отримувати знімки Земної поверхні з помітно кращим дозволом, ніж з звичайного супутника. Причому можна робити стереоскопічні знімки, коли одне зображення виходить із зонда, а інше - з орбітального літака. Супутник-зонд є також засобом для тонкого дослідження гравітаційних і магнітних аномалій та визначення коефіцієнтів при старших гармониках в розкладанні відповідних потенціалів.

Для перших експериментів з атмосферним та електромагнітної ТЗ на базі орбітального літака передбачається використовувати багатошарові троси товщиною 1-3 мм і погонной масою в межах 1-10 кг / км.

22