Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
50.18 Кб
Скачать

1.1.2 «Статичні» та «динамічні» тросові системи

В залежності від того, яка з цих особливостей переважає у даної тросової системи, яка властивість використовується при експлуатації, проекти таких систем можна розділити на три типи. У "статичних" систем в процесі експлуатації кількість і довжини тросів, кількість і маси об'єктів, їх взаємне положення і орієнтація залишаються постійними. До другого типу відносяться "динамічні" системи, що істотно змінюють кількість і довжину тросів, кількість і масу об'єктів, їх взаємне положення і орієнтацію. "Електромагнітні" системи забезпечені електропровідними ізольованими тросами з плазмовими контакторами на кінцях і активно взаємодіють з магнітним полем і іоносферою Землі.

1.1.3 Класифікація способів застосування ктс на низьких навколоземних орбітах

Існує багато різних проектів тросових систем і способів їх практичного застосування в космосі. Кілька років тому була запропонована класифікація способів застосування тросових систем на низьких навколоземних орбітах по 3-м рівнями: за типом використовуваної тросової системи, по увазі розв'язуваної технічного завдання і з конкретної реалізації способу. База даних включає в себе близько сотні відомих способів і їх можливих модифікацій.

1.2 Застосування ктс

1.2.1 Застосування статичних ктс

Статичні тросові системи можуть використовуватися в дослідженнях далекого космосу, навколоземного простору, атмосфери і поверхні Землі за допомогою протяжних вимірювальних систем (наприклад, інтерферометрів з дуже великою базою, рівною довжині троса), датчиків геофізичних полів, рознесених або розподілених вздовж троса і опускаються на тросі на низькі висоти атмосферних зондів. На космічних апаратах у складі таких систем можна проводити різні експерименти і технічні операції (медико-біологічні дослідження, виробництво речовин і матеріалів, вирощування рослин) у специфічних умовах мікрогравітації (від тисячних до десятих часток g) і відсутності власної зовнішньої атмосфери навколо апаратів. Використовуючи архітектурний принцип побудови тросових систем, в космосі можна буде створювати складні споруди великих розмірів, наприклад, космічні електростанції, поселення, заводи, оранжереї.

1.2.2 Застосування динамічних ктс

Динамічні тросові системи можуть використовуватися для виконання орбітальних маневрів космічних апаратів без витрат палива. Або шляхом відведення апарату на тросі з наступною його відчепленням, або захопленням і підтягуванням апарату тросом. Наприклад, якщо від орбітальної станції відвести вниз на тросі довжиною близько 50 км вантажний корабель і потім відокремити його, корабель зійде з орбіти і впаде на Землю, а станція підвищить свою орбіту,не витрачаючи на це ні краплі палива. На ліфтах, що рухаються по тросах,передбачається переміщати вантажі й екіпажі, а використовуючи поворотну штангу, орієнтувати в просторі апарат.

1.2.3 Застосування електромагнітних ктс

Електромагнітні тросові системи можуть виробляти за рахунок використання частини кінетичної енергії орбітального руху системи електроенергію потужністю до 1 МВт. Електроенергією, одержуваної від бортового генератора, можна підтримувати або повільно підвищувати висоту орбіти тросової системи без витрат палива. Використовуючи деякі електродинамічні ефекти, можливо з мінімальними втратами передавати електроенергію по довгому тросу між рознесеними космічними апаратами. Трос як передавальної антени дозволяє здійснювати ефективне випромінювання радіохвиль низькочастотних діапазонів - цей принцип знайде застосування в глобальних системах космічного зв'язку.

Мабуть, не існує такої галузі космічної діяльності, де тросові системи не могли б знайти ефективного застосування. Більш того, деякі операції в космосі можуть виконуватися тільки при їх використанні. Впровадження технології таких систем здатне змінити весь вигляд майбутніх космічних засобів.