Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАКРОЕКОНОМІКА КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ 2011.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.51 Mб
Скачать

10.4. Економічні цикли

Економічними циклами називаються періодичні коливання зростання виробництва. Їх ще називають циклами ділової активності, або кон’юнктурними циклами.

Рис.10.3. Економічний цикл

Характеристика стадій (фаз) економічного циклу

  1. Спад. Скорочення обсягів виробництва. Збільшення безробіття. Зменшення завантаженості виробничих потужностей. Падіння цін. Зниження сумарних доходів суспільства. Падіння попиту. Зниження реальної заробітної плати. Зниження прибутків, збільшення банкрутств. Підвищення ставки позичкового проценту.

  2. Депресія. Застій в економіці. Обсяги виробництва досягають найменшого рівня. Припинення подальшого спаду виробництва. Низька заробітна плата, високий рівень безробіття. Припинення падіння цін.

  3. Пожвавлення. Початок оздоровлення економіки. Зростання попиту на основний капітал. Зростання обсягів виробництва. Збільшення прибутків та заробітної плати. Створення нових робочих місць та скорочення безробіття. Розширення кредиту. Відновлення до кризового рівня економічного розвитку.

  4. Піднесення. Вихід економіки на рівень, який перевищує попередні рівні. Розширення виробництва, скорочення безробіття, збільшення завантаженості виробничих потужностей, збільшення доходів. Розширення інвестицій та споживчих витрат. Зростання сукупного попиту. Зростання цін. Розширення кредитів.

Загальна тривалість економічного циклу вимірюється часом (місяць, рік) між двома сусідніми вищими або двома сусідніми нижчими точками економічної активності.

За тривалістю економічні цикли поділяються на:

  • Короткі (малі) – коливання ділової активності 3-4 роки. Вони пов’язані з відновленням рівноваги на споживчому ринку.

  • Середні (бізнесові) – коливання ділової активності 8-11 років. Пов’язані зі зміною попиту на засоби виробництва.

  • Великі (довгі хвилі) – коливання ділової активності 40-60 років. Пов’язані з необхідністю нагромадження ресурсів для реалізації глибоких технологічних змін.

Причини економічних циклів

Теорія недоспоживання (К. Маркс, Дж. Гобсон): Причиною циклічного розвитку економіки є недостатнє споживання, викликане недоліками розподілу.

Грошово-кредитна теорія (Р. Хоутрі, А. Ган): Пояснює циклічність діяльністю емісійних банків, які змінюють облікову ставку, що призводить до скорочення грошової маси.

Інноваційна теорія циклів (Йозеф Шумпетер): Наявність циклічних коливань пояснюється результатом нововведень (інновацій), які вимагають збільшення інвестицій, останні спричиняють піднесення економіки.

Теорія надмірного інвестування (Людвіг Мізес, Фрідрік Хайєк): Причиною спадів є надмірне інвестування, що порушує відповідність пропозиції засобів виробництва і предметів споживання.

Матеріальною основою

- малих циклів є процеси, що відбуваються в сфері грошових відносин

- періодичності середніх циклів є необхідність оновлення основного капіталу

- великого циклу є зміна базових технологій і поколінь машин, оновлення об’єктів інфраструктури.

Питання для самоконтролю

1. Які причини циклічності виділяються економістами різних напрямків?

2. Охарактеризуйте фази економічних циклів.

3. Що є матеріальною основою малих циклів?

4. Які фактори впливають на економічне зростання?

5. Назвіть основні показники економічного зростання?

ТЕМА 11. ДЕРЖАВА В СИСТЕМ МАКРОЕКОНОМІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

Програмні запитання

11.1. Роль держави в економічному кругообігу.

11.2. Вплив держави на економічну рівновагу.

11.3. Стабілізаційна політика.

11.4. Полеміка навколо стабілізаційної політики.

Основні терміни і поняття:

Державне регулювання економіки, перерозподільна функція держави, стабілізаційна функція держави, загальна економічна рівновага, рівновага, економічна рівновага стійка, економічна рівновага нестійка, закон Вальраса, мультиплікатор державних витрат, мультиплікатор податків.

Тематичні тези

11.1. Роль держави в економічному кругообігу

Державне регулювання економіки – це система типових заходів законодавчого, виконавчого і контролюючого характеру, які здійснюють правомочні державні установи і суспільні організації з метою стабілізації і пристосування існуючої соціально-економічної системи до умов, що змінюються.

У повній відкритій моделі економіки з урахуванням впливу держави і сектору закордон модель економічного кругообігу можна показати на рис.11.1.

Рис.11.1 Повна відкрита модель кругових потоків

Уряд виконує три функції:

  1. здійснює на відповідних ринках закупівлю ресурсів та продуктів і відповідно несе пов’язані з цим витрати, які впливають на сукупні витрати економіки;

  2. забезпечує домогосподарства і фірми суспільними благами, тобто фінансує освіту, охорону здоров’я, науку, культуру і т. ін;

  3. отримує від домогосподарств і фірм податки, за рахунок яких фінансуються суспільні блага.

Модель кругообігу за участю уряду показує, яку роль виконує держава в системі макроекономічного регулювання:

  • виконує перерозподільну функцію в економіці: змінюючи обсяг податків і трансфертів, перерозподіляє дохід між приватним сектором і виробництвом суспільних благ;

виконує стабілізаційну функцію в економіці: змінюючи обсяги державних закупівель та рівень чистих податків, держава може цілеспрямовано впливати на сукупні видатки, і, як наслідок, на виробництво ВВП.Уряд взаємодіє не лише на ринку ресурсів і продуктів. Він є активним учасником фінансового ринку. Це пояснюється тим, що він завжди може збалансувати свій бюджет, тобто доходну і витратну частину державного бюджету. Внаслідок цього виникає бюджетний дефіцит, який повинен покриватися за рахунок позичок на фінансовому ринку. Зазвичай ці позички здійснюються через продаж державних облігацій та інших цінних паперів як фінансовим посередникам, так і безпосередньо домогосподарствам.

Інколи чисті податкові надходження до держбюджету можуть перевищувати урядові витрати (профіцит). За цих умов уряд повертає отримані позички більшою вартістю, ніж отримує нові, що забезпечує чистий „приплив” грошових ресурсів на фінансовий ринок. Отже, державні закупки товарів і послуг залежать не лише від доходів уряду, а й від позичок у суб’єктів приватного сектору економіки.