Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАКРОЕКОНОМІКА КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ 2011.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.51 Mб
Скачать

4.3. Модель ad-as як базова модель економічної рівноваги

Перетин кривих AD і AS (довг.) визначає рівноважний обсяг випуску та рівноважний рівень цін.

Шоки (збурення) попиту – різка зміна сукупного попиту, різкі коливання споживчого та інвестиційного попиту, зміна пропозиції грошей. Скорочення сукупного попиту в короткостроковому періоді зміщує короткострокову криву AD ліворуч. Точка рівноваги зсувається з т. в т., обсяг виробництва знижується, рівень цін також; падіння рівня виробництва свідчить про те, що в економіці почався спад: зростає безробіття, зменшуються доходи.

Держава може здійснити такі заходи для збільшення сукупного попиту: а) збільшення державних закупівель; б) зменшення податків; в) зростання обсягу грошей (емісія).

Це призведе до збільшення попиту на товари і перемістить криву AD праворуч. Без втручання держави в довгостроковому періоді економіка може самостійно вийти зі спаду. З часом уявлення людей, з/п і ціни узгодяться, і крива AS переміститься праворуч. Нова крива AD перетне криву AS в т. . Рівень цін впаде до рівня, обсяг виробництва повернеться до свого потенційного рівня.

Шоки сукупної пропозиції – різка зміна сукупної пропозиції:

а

Рис. 4.8. Шок сукупної пропозиції

) зміна цін на нафту; б) стихійні лиха; в) зміни в законодавстві тощо (Рис.4.8).Із зміною сукупної пропозиції в результаті зростання середніх витрат виробництва короткострокова крива AS зсувається ліворуч, обсяг виробництва скорочується (стагнація), рівень цін зростає (інфляція); в економіці спостерігається стагфляція.

Економіка може вийти зі спаду самостійно без втручання держави після зміни уявлень людей, заробітної плати та цін. Низький рівень виробництва і високий рівень безробіття призведуть поступово до зниження витрат виробництва та зростання обсягу продукції. З часом крива AS повернеться в положення , рівень цін знизиться до рівняі виробництво наблизиться до потенційного рівня. Економіка повернеться до т., в якій крива AD перетинає AS. За зменшення AS держава може вплинути на чинники, які визначають криву AD для зсуву зв. Економіка переміститься з т. Е в т.. Така політика підтримує рівень виробництва в короткостроковому періоді, але рівень цін поступово підвищиться здо.

Питання для самоконтролю

  1. Як підвищення рівня внутрішніх цін при незмінних світових цінах вплине на зовнішній і внутрішній попит на вітчизняні товари (ефект імпортних закупівель)?

  2. Як нецінові фактори впливають на криву сукупної пропозиції? Наведіть приклади.

  3. Чому, за теорію Кейнса, ціна та заробітна плата мають односторонню еластичність у бік її підвищення? Чому в сучасній економіці цей феномен отримав назву “ефекту храповика”?

  4. До яких наслідків у моделі АD–AS призведе затримка з виплатою заробітної плати і пенсій?

  5. Розкрийте поняття макроекономічна рівновага.

Тема 5. Грошовий ринок. Програмні запитання

5.1. Пропозиція грошей.

5.2. Попит на гроші.

5.3. Механізм грошового ринку.

Основні терміни і поняття:

Гроші, готівкові гроші, безготівкові гроші, міра вартості, засіб обміну, засіб нагромадження, засіб платежу, грошова маса, грошовий ринок, кредитний ринок, грошово-кредитний ринок, грошова пропозиція, грошовий попит, депозитний мультиплікатор, коефіцієнт готівки, грошова база, грошовий мультиплікатор, грошово-кредитна (монетарна) політика, операції на відкритому ринку, облікова ставка, обов’язкова резервна норма, політика “дорогих” грошей, політика “дешевих” грошей, банківські резерви, обов’язкові резерви, додаткові резерви.