Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Бух.учет в бюдж.организациях.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

Основні бухгалтерські проведення з обліку заробітної плати

Зміст операцій

Д

К

1

Нараховано заробітну плату

80, 81

661

2

Нараховано допомогу у зв’язку із тимчасовою непрацездатністю

652

661

3

Нараховано на заробітну плату Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в Пенсійний Фонд України (ПФУ)

80, 81

651

4

Утримано внесків (ЄСВ) в ПФУ із заробітної плати

661

651

5

Утримано податок із доходів фізичних осіб

661

641

6

Утримано за товари, продані в кредит

661

663

7

Утримано за безготівковими перерахунками на рахунки за вкладами в банки

661

664

8

Утримано за договорами добровільного страхування

661

665

9

Утримано за безготівковими перерахунками суми членських профспілкових внесків

661

666

10

Утримано за позиками банків

661

667

11

Утримано за виконавчими документами

661

668

12

Виплачено заробітну плату

661

671

13

Депоновано заробітну плату

661

301

Схеми облікового процесу нарахування заробітної плати й утримань з неї наведено на рис. 2.13, 2.14.

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», працівникам бюджетних установ може виплачуватися допомога й компенсації за рахунок Фонду Чорнобиля. Бухгалтерські проведення з обліку цих операцій мають певні особливості, на чому слід акцентувати увагу.

Відповідно до Закону України «Про Єдиний соціальний внесок – ЄСВ» № 2464-У1 від 08.07.2010 р. з 01.01.2011 р. підприємства мають платити внески тільки до Пенсійного фонду України (ПФУ), який розподілятиме отримані кошти відповідно до встановлених пропорцій за видами страхування (нарахування на зарплату найманих працівників». Ставки для нарахування ЄСВ на заробітну плату для бюджетної установи – 36,3%, найманих працівників-інвалідів – 8,41%. Загальна ставка утримування ЄСВ із зарплати фізичних осіб, котрі працюють на посадах, роботу на яких зараховують до стажу, що дає право на одержання пенсії відповідно до ЗУ «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус народного депутата України», «Про службу в органах місцевого самоврядування» и інші – 6,1%. На лікарняні (у т.ч. оплати перших п`яти днів непрацездатності) передбачено нарахування підприємством ЕСВ – 33,2%, а для працівників – інвалідів – 8,41%. Роботодавці, окрім того, утримують з лікарняних – 2% ЕСВ.

Рис. 2.14. Схема облікового процесу утримань із заробітної плати

Нараховані внески до цільових фондів бюджетною установою від­носять на фактичні видатки за загальним чи спеціальним фондами.

Для обліку розрахунків зі страхування призначений рахунок № 65 «Розрахунки зі страхування» та його субрахунки.

Бюджетні установи як страхувальники та платники внесків зобов’язані зареєструватися в органах відповідних фондів і в установлені терміни подавати звітність.

Розглядаючи питання обліку розрахунків зі стипендіатами, слід звернути увагу, що постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 року № 882 затверджений Порядок призначення і виплати стипендій, в якому змінено не тільки розмір стипендій, а й наведено нову класифікацію їх, що враховує соціальну та стимулюючу функції стипендій.

Згідно із цим Порядком, перелік осіб, яким може призначатися стипендія, не змінився. Особам, зазначеним у цьому Порядку, можуть призначатися академічні або соціальні стипен­дії, а окремим категоріям цих осіб можуть одночасно призна­чатися академічні та соціальні стипендії. Академічними стипендіями є:

стипендії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України;

іменні або персональні стипендії навчального закладу;

ординарні (звичайні) академічні стипендії.

Соціальні стипендії призначаються студентам і курсантам, які потребують соціального захисту та яким за підсумками навчання не призначена академічна стипендія.

Розмір академічних стипендій визначається виходячи з установленого законом прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць з урахуванням типу навчального закладу, умов та порядку навчання, успішності стипендіата. Підставою для призначення соціальної стипендії є наявність в особи права на отримання державних пільг і гарантій, установлених законом для таких категорій громадян.

Мінімальний розмір одержаної (звичайної) академічної стипен­дії становить (відсотків від прожиткового мінімуму):

для учнів — 20;

для студентів вищих навчальних закладів І—ІІ рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — 25;

для студентів вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівня, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 30.

Відповідно встановлені розміри іменної або персональної стипендії навчального закладу у відсотках до прожиткового мінімуму (30; 38; 42).

Стипендії не належать до фонду заробітної плати, на них не нараховуються внески на соціальні потреби. Зі стипендії не сплачується податок із доходів, якщо впродовж звітного податкового місяця її розмір не перевищує суми прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень.

Бухгалтерські проведення з обліку розрахунків зі стипендіатами наведено в табл. 2.13.

Таблиця 2.13