Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursachek_ioy кадастр.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
241.82 Кб
Скачать

4.3 Формування ринку земель у населених пунктах

Розвиток ринку землі на сучасному етапі передбачає здійснення заходів з використанням правових і економічних важелів регулювання ринкових земельних відносин на засадах поєднання суспільних і приватних інтересів, законності і прозорості проведення земельної реформи. З цією метою передбачається розроблення і здійснення заходів щодо створення сприятливих умов для залучення вітчизняних та іноземних інвесторів у сферу торговельного, готельного, транспортного та іншого бізнесу, капітального будівництва, облаштування територій, реконструкцію неефективних виробництв шляхом надання земельних ділянок із земель державної та комунальної власності у довгострокову оренду з правом продовження строків користування земельною ділянкою або з правом її викупу.

Регулювання забудови, підвищення цінностей землі буде здійснюватись переважно економічними методами, насамперед шляхом диференціювання земельного податку, пільгового кредитування, тощо. У процесі реалізації регіональної програми потрібно здійснити земельно-кадастрову інвентаризацію території населених пунктів, формування їх раціональних меж, завершити роботи із встановлення меж міст і селищ міського типу, розмежувати землі державної і комунальної власності.

В практиці застосування законодавства сьогодні виникають питання про те, які органи – ради чи державні адміністрації – мають здійснювати продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення, і до яких бюджетів будуть надходити  кошти  від цього   продажу.  Створення ринку   землі   буде сприяти стабільності надходження коштів від її продажу та податку на землю. Отримання цього доходу дасть змогу органам місцевого самоврядування спрямовувати кошти на здійснення програм соціально-економічного розвитку, розширити базу оподаткування та збільшити фінансування соціальних потреб. Крім того, кошти від продажу земельних ділянок можуть стати основним джерелом фінансування з місцевих бюджетів робіт.

Основні напрями розроблено з метою створення правових,економічних та організаційних умов подальшого розвитку ринку земель населених пунктів, інших земель несільськогосподарського призначення (далі - ринок землі) та його інфраструктури,спрямованих на забезпечення гарантованого Конституцією України права власності на землю громадян, юридичних осіб та держави, ефективного і раціонального використання земель, сприяння розвитку підприємництва, поліпшення соціально-економічного стану в Україні. Розвиток ринку землі на сучасному етапі передбачає здійснення комплексу заходів з використанням правових та економічних важелів регулювання ринкових земельних відносин щодо: прискорення приватизації земельних ділянок громадянами шляхом їх безоплатної передачі з державної у приватну власність та юридичними особами шляхом купівлі-продажу (первинний ринок); створення умов для вільного обігу земельних ділянок та прав на них (вторинний ринок). Функціонування ринку землі має здійснюватись на засадах соціальної справедливості, забезпечення державних, суспільних і приватних інтересів, законності, ефективності, прозорості, відкритості, забезпечення збалансованого розвитку населених пунктів, а також інших територій, охорони і раціонального використання землі та інших природних ресурсів.

Основною причиною, що стримує розвиток ринку землі, є недосконале правове забезпечення безоплатної приватизації і продажу з державної власності земельних ділянок, зокрема суб'єктам підприємницької діяльності - юридичним особам України, реєстрації земельних ділянок та прав на них, захисту прав власників землі, необгрунтовані обмеження щодо категорій земель, які можуть бути безоплатно приватизовані громадянами чи продані з державної власності юридичним особам. Крім того, відсутнє чітке визначення правового режиму земель несільськогосподарського призначення у населених пунктах.

Серед основних напрямів розвитку, стабільного функціонування та регулювання розвиненого ринку землі особливе місце займає розвиток земельнооціночної діяльнос­ті в ринкових умовах, що потребує:

запровадження незалежної системи оцінки земельних ділянок несільськогосподар­ського призначення, прав на них, в тому числі в комплексі з об'єктами нерухомості;

створення механізмів забезпечення прозорості операцій на ринку землі та вільного доступу до визначення ринкової вартості земельних ділянок несільськогосподарського призначення та прав на них;

надання державної підтримки щодо підготовки та діяльності спеціалістів з експер­тної грошової оцінки земельних ділянок для обслуговування ринку землі;

організації державного регулювання діяльності фізичних та юридичних осіб, що про­водять експертну грошову оцінку земельних ділянок (ліцензування, сертифікація, атес­тація тощо);

здійснення моніторингу ринку земельних ділянок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]