Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursachek_ioy кадастр.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
241.82 Кб
Скачать

3.4 Грошова оцінка несільськогосподарських земель

Грошова оцінка земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів) здійснюється з метою економічного ре­гулювання земельних відносин при укладанні цивільно-правових угод, передбачених законодавством України, та визначення розмірів земель­ного податку і проводиться для земель промисловості, транспорту, зв'яз­ку, оборони та іншого призначення; земель природоохоронного, оздо­ровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення; земель водного фонду; земель лісогосподарського призначення; земель запасу.

Об'єктами грошової оцінки земель несільськогосподарського при­значення є земельні ділянки, що використовуються за функціональним призначенням незалежно від того, до якої категорії вони віднесені.

Інформаційною базою для грошової оцінки цих земель є відомості державних кадастрів (земельного, лісового, водного), землевпорядної та містобудівної документації, інвентаризації земель.

В основу грошової оцінки земель покладено капіталізований рентний доход, що визначається відповідно до функціонального використання і місцерозташування земельних ділянок.

Грошова оцінка зазначених земель використовується в основному для здійснення майнових операцій стосовно земельних ділянок для визначення стартової ціни земельних ділянок несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, яка встановлюється з урахуванням експертної оцінки, при їх продажу на конкурентних засадах.

Ключовим визначенням даного порядку є наступне – грошова оцінка земель несільськогосподарського призначення здійснюється за їх функціональним використанням незалежно від того, до якої категорії вони віднесені.

Грошова оцінка земельних ділянок, розміщених в зонах гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю, визначається з урахуванням коефіцієнтів, наведених у Порядку грошової оцінки. Зони гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю визначаються законодавством.

Організація робіт з грошової оцінки земель несільськогосподар­ського призначення (крім земель населених пунктів) здійснюється Дер­жавним комітетом України по земельних ресурсах, Республіканським комітетом Автономної Республіки Крим по земельних ресурсах і єдино­му кадастру, обласними та Севастопольським міським управліннями, районними відділами земельних ресурсів.

Експертиза результатів грошової оцінки покладається на Державний ко­мітет України по земельних ресурсах, Республіканський комітет Автоном­ної Республіки Крим по єдиному земельному кадастру, обласні та Севасто­польське міське управління земельних ресурсів відповідно до Положення про здійснення державної землевпорядної експертизи,

Результати грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів) затверджуються місцеви­ми державними адміністраціями.

Всі базові розрахунки порядку грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів) здійснюються за єдиним універсальним алгоритмом.

Ціі х Тк х Кі х Пд х (Ір), де

Цігрошова оцінка земельної ділянки, грн.;

Вівартісний вираз капіталізованого рентного доходу або нормативного середньорічного економічного ефекту від використання земель, грн. за рік/одиницю площі;

Тк термін капіталізації рентного доходу або нормативного середньорічного економічного ефекту, який встановлюється на рівні 33-х років, за виключенням терміну капіталізації нормативного середньорічного економічного ефекту від використання земель лісгосподарського призначення, який встановлюється на рівні 50 років;

Кі – сукупність коефіцієнті,які характеризують особливості місця розташування, кількісних та якісних характеристик;

Пдплоща земельної ділянки, виражена у відповідних одиницях площі;

Ір річний коефіцієнт індексації грошової оцінки земель.

Величина Ві є визначальною для кожного випадку розрахунку, оскільки саме вона найбільше впливає на кінцевий результат.

Термін капіталізації є величиною значною мірою стабільною, тому на результати розрахунків не впливає.

Кі – сукупність будь-яких коефіцієнтів, що використовуються у розрахунках. Коефіцієнти є безрозмірні величини.

Площа земельної ділянки хоч і є невід’ємною частиною кожного розрахунку, але відіграє пасивну роль у формуванні величини грошової оцінки.

Таким чином для визначення грошової оцінки земельної ділянки найскладнішим є:

  • знаходження вартісного виразу капіталізованого рентного доходу або нормативного середньорічного економічного ефекту від використання земель;

  • знаходження всіх необхідних коефіцієнтів та їх правильне застосування. [4, c. 142-144, 8, 9]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]