Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зимовий пядун, 2 молі.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
411.14 Кб
Скачать

Глодова кружкова міль

Глодова кружкова міль (Leucoptera scitiella)

Родина – крихітки молі (Lyonetiidae)

Ряд - Лускокрилі (Lepidoptera)

Клас - Комахи (Insecta)

Тип - Членистоногі (Arthropoda)

Мешкає глодова кружкова міль в Європі (окрім півночі), Малій Азії, Ірані, Пн. Африці, Китаї, Близькому Сході. У б. СРСР поширена по всій європейській частині (крім крайнього півдня), в Закавказзі (Вірменія), Середньої Азії (Узбекистан, Туркменія), Казахстані, Західному і Східному Сибіру. Помітний шкідник фруктових садів на Україні. (Литвинов, 1957)

Метелик (Рис. 10) з розмахом крил 6 – 7 мм, передні крила сріблястосірі; від верхівки крила по бахромі відходить три чорних штрихи; по внутрішньому краю поряд з верхівкою — світла пляма з дзеркальним блиском, відтінена з двох боків широкими чорними плямами; задні крила сірі; груди, черевце і ноги вкриті сріблясто-сірими лусочками.

Яйце (Рис. 11) розміром 0,28 мм, світло-сіре, овальне, зверху ввігнуте.

Гусениця (Рис. 12) до 5 мм завдовжки, сірувато-зелена з коричневою головою. Гусінь, яка щойно вийшла з яєць блідо-зелена, з темнішою головою, 0,6-0,7 мм. Доросла до 5 мм довжиною, сірувато-зелена, з коричневою головою, в чехліках темно-бурого кольору (довжина його - 12-13 мм).

Лялечка (Рис. 13) світло-коричнева в білому щільному ромбоподібному коконі (Рис. 14).

Зимують лялечки в щільних коконах у поверхневому шарі грунту, серед опалого листя, в тріщинах і під відсталою корою стовбурів і гілок, в тріщинах і щілинах підпір, огорож, будівель, тарі і інших затишних місцях. Виліт метеликів починається на початку — в середині квітня, в період розпускання бруньок у яблуні. Тривалість льоту метеликів становить 34 – 37 діб. Яйця самка відкладає на нижній, дуже рідко — на верхній бік листка. Середня плодючість — 55 – 60 яєць. Ембріональний розвиток триває 9 – 10 діб за температури 23 – 24 °С. Гусениця, не виходячи на поверхню листка, проникає в його тканини, прогризаючи хоріон біля основи яйця. Розвиток гусениці відбувається в міні впродовж 20 – 30 діб (літніх поколінь — 15 – 18 діб). Гусінь, що виходить з яйця прогризає його оболонку в місці свого зіткнення з поверхнею листа і тут же, не виходячи назовні, впроваджується в листову тканину, де робить округлу міну. Міна спочатку маленька, з шпилькову головку, потім гусениця, рухаючись по спіралі, збільшує її до 1 -1,3 см в діаметрі. Харчується і розвивається гусениця на міні, де вона, як і інші види мінуючих молей, малодоступна для контактних і кишкових інсектицидів, що не володіють глибинним або системною дією, протягом 15-30 днів. Міни з'являються після цвітіння яблуні. Міна округлоплямоподібна з середнім діаметром близько 1 см, з концентричними колами темнокоричневих екскрементів, які просвічуються, з верхнього боку листка. Залялькування гусениці відбувається на нижній стороні листка. Вилетівші через 1,5-2 тижні метелики відкладають яйця, даючи початок розвитку наступних поколінь. Заляльковування весняних і літніх поколінь часто відбувається на листі, гусениці останнього покоління переходять на заляльковування під відсталу кору, в тріщини кори, під опале листя.

Упродовж вегетаційного періоду в Лісостепу розвивається три покоління, на півдні (Крим) — чотири покоління. Міни першого покоління в масовій кількості з’являються після цвітіння яблуні. При щільності в середньому 8 – 10 мін на листок відбувається передчасний листопад, що призводить до зменшення кількості та якості врожаю. (Васильев, 1984; Байдик, 2005)

Останні покоління завжди неповні. Перше покоління розвивається з квітня до кінця червня, друге - з червня до кінця липня, третє - з липня до кінця серпня, четверте - з серпня до відходу на зимівлю. Виліт метеликів перезимувалого покоління на Україну спостерігається з початку квітня. Міни

першого покоління в масовій чисельності з'являються після закінчення цвітіння яблуні. Самки виходять з лялечок з уже дозрілими яйцями і не потребують додаткового харчування. Незапліднені самки виділяють феромон, який приваблює самців. Узимку від різних причин гине від 33 до 53% лялечок. (Савковский, 1976)

Рис. 9 Метелик глодової кружкової молі

Рис.10 Гусениця

Рис. 11 Пошкоджений листок

Таблиця 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]