Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зимовий пядун, 2 молі.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
411.14 Кб
Скачать

4.3. Робочий план захисту яблуневих насаджень від шкідників

Шкідник (стадія)

Приблизні строки проведення заходів (календарні або за фенофазами розвитку рослини)

Заходи

Обсяг робіт, га

Пестициди

Потреба в апаратурі та робочий силі

Препарати

Норма витрати на одиницю площі (га), або т

Загальна потреба, кг

Найменування агрегату (машина для захисту рослин, трактор)

Продуктивність за зміну

Потрібно

агрегатоднів

людиноднів

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Зимовий п’ядун (яйця)

І- декада квітня

Обприскування

130

ДНОК, 40 % р.п.

15

1950

МТЗ – 80, ОПВ 1200

28,8

3

7

Верхньобокова плодова мінуючи міль (гусениці)

Зимовий п’ядун (гусениці)

І – декада червня

Обприскування

130

Скор 250 ЕС к.е.

0,2

26

МТЗ – 80, ОПВ 1200

28,8

3

7

Верхньобокова плодова мінуючи міль (гусениці)

Глодова кружкова моль (гусениці)

Тривалість нормо-зміни – 6 год

Продуктивність ОПВ 1200 – 4,8 га/год

Висновок

Відомо, що плодовим насадженням Лісостепу України значних збитків завдають близько 300 видів шкідливих комах, кліщів, гризунів і 100 збудників грибних, бактеріальних та вірусних хвороб.

Помітної шкоди яблуневим насадженням завдають, відповідно курсової роботи, зимовий п’ядун, верхньобокова плодова мінуючи міль, влодова кружкова моль. Шкоять личинки у всіх трьох видах.

Гусениці зимового п’ядуна в першому віці пошкоджують бруньки, вигризають бутони, квітки та зав’язі, далі вигризають отвори в листових пластинах, і скріплюють їх павутиною. Пошкодження поступово ростуть і, нарешті, у листя залишаються лише більш товсті жилки. При недоліку їжі гусениці поїдають ціле листя. Нерідко залишають дерева абсолютно об'їденими.

Гусіниця верхньобокової плодової мінуючої молі ушкоджує середину листка у вигляді овальних мін діаметром 7–8 мм та залишає в них концентричні кола дрібних чорних екскрементів. У разі масового заселення рослин листомінуючими молями на листках нараховується понад 10 мін. Пошкоджене листя змінює забарвлення із зеленого на світло-жовте або темно-коричневе, зменшується його асиміляційна поверхня, погіршується процес фотосинтезу.

Кружкова моль є найбільш шкодочинною серед усіх мінуючих молей разом узятих. При сильному пошкодженні пригнічується фотосинтетична діяльність листя, вони передчасно обпадають, врожай різко знижується, плоди дрібнішають і втрачають свої товарні якості, приріст пагонів зменшується, дерева слабшають і втрачають зимостійкість.

Сучасні системи захисту плодових насаджень від шкідників переважно грунтуються на застосуванні хімічних пестицидів. Не достатньо враховується регулююча роль корисної ентомофауни.

Впровадження у виробництво нових технічних рішень та розроблених на їх основі систем захисту дозволяє збільшити частку активних біологічних засобів в інтегрованих системах захисту плодових і до 50%, зменшити хімічний пресинг у 2,0-2,5 рази, знизити втрати врожаїв до економічно обгрунтованого рівня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]