Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зимовий пядун, 2 молі.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
411.14 Кб
Скачать

4.2. Система заходів для захисту від шкідників яблуневих насаджень

Проведення захисних заходів, як і їх вибір, залежать від загрози пошкодження рослин. Щоб мати чітку картину шкодочинності, треба постійно спостерігати за розвитком і поширенням шкідливих організмів.

Під час обробітку міжрядь восени та протягом літа необхідно загортати в грунт опале листя, таким чином ми знищуємо зимуючи стадії шкідників. Рання осіння оранка ґрунту до виходу метеликів зимового п`ядуна. Культивація в міжряддях і розпушування ґрунту в пристовбурних кругах після завершення розвитку гусениць.Для зменшення чисельності верхнесторонньої плодової міллі та глодової кружкової молі потрібно згрібати опале листя і перекопувати грунт під кронами дерев, зачищати кору від мохів і відмерлих частинок, білити стовбури. (Мамаев, 1981)

Перше обприскування. Обприскування - промивання насаджень препаратом ДНОК, р.п. (15,0 кг/га) проти зимуючих стадій молей та пядуна у фазі набубнявіння бруньок за температури повітря не вище 5°С (кінець березня — початок квітня) дає змогу покрити щитки та яйця шкідників тонкою плівкою, яка й спричинює їхню загибель.

Проти імаго молей та інших шкідників низки лускокрилих ефективний фізико-механічний метод. Метелики літають переважно в сутінках і вночі. Для їх відловлювання і дальшого знищення застосовують пастки з бродильними пахучими речовинами. Для приготування принад використовують сухофрукти, з яких варять узвар. Після охолодження до узвару додають цукор і дріжджі. Як принаду можна використовувати мелясу. Приготовлені принади розливають у коритця або в інші ємності та розвішують на кронах дерев або розставляють серед рослин. Метелики летять на запах, попадають у рідину й гинуть. Із пасток метеликів щодня потрібно видаляти. Встановлення пасток дає змогу не тільки зменшити кількість метеликів, а й вести спостереження за динамікою їх чисельності та розвитком шкідників.

Друге обприскування. Після цвітіння - для обмеження чисельності гусениць молей та п’ядуна та водночас обмеження шкодочинності хвороб (парша, борошниста роса). Застосовують бакову суміш препаратів Актара 25 WG в.г. + Матч 050 EC к.е. та Скор 250 ЕС к.е.

Важливо збирати і знищувати колонії гусениць разом з павутинними гніздами. (Ольховська-Буркова, 1990)

Таблиця 6

Система заходів для захисту яблуневих насаджень від найголовніших шкідників

Пор. №

Заходи

Назва шкідника і фаза його розвитку

Строки проведення

Примітка

Календарні

Фенологічні

1

2

3

4

5

6

1.

Обприскування

Зимовий п’ядун (яйця)

І- декада квітня

Набубнявіння бруньок

-

Верхньобокова плодова мінуючи міль (гусениці)

0,5 – 1 міна на листок

Обприскування

Зимовий п’ядун (гусениці)

ІІІ – декада травня

Після цвітіння

10 – 15 гусениць на 100 гілок (обтрушування)

Верхньобокова плодова мінуючи міль (гусениці)

1 – 3 міни на листок

Глодова кружкова моль (гусениці)

1 – 3 міни на листок

(Кулешов, 2008)

Таблиця 7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]