Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проэктный анализ методичка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
518.14 Кб
Скачать

1. Загальна характеристика підприємства й концепція інвестиційного

проекту

Приватне підприємство "Оригінал авто" у цей час має 3 СТО в м. Херсоні й 2 філії - у м. Цюрупинськ й у м. Нова Каховка. Ці підприємства пропонують повний комплекс послуг від мийки, діагностики ходової частини, вузлів й агрегатів, шиномонтажу, балансування, регулювання розвалу - сходження до капітального ремонту двигуна й автоматичної трансмісії, рихтування, фарбування, ремонту кондиціонерів. Є власний евакуатор (техдопомога) для перевезення машин, що поламалися. Протягом півгодини він за заявкою клієнта прибуде в будь-яке місце Херсона. Коли необхідно забрати машину з місця аварії, за бажанням власника, можуть надати незалежного експерта. Він визначить залишкову вартість автомобіля, оцінить ушкодження й видасть завірений акт експертизи. На цих підприємствах обслуговуються машини різних марок. Спеціалізації по будь-яких певних марках машин, у тому числі іноземного виробництва, поки що немає, хоча по Україні вона є однією із основних тенденцій становлення сучасного ринку автотехнічних послуг.

За задумом засновників підприємства, автосервіс є першим кроком на шляху створення складального виробництва під одну з марок автомобілів європейського виробництва. Виявилося, що ця, нехай навіть далека перспектива, вимагає, уже в цей час, дуже високої якості всього комплексу надаваних послуг. Тому питання якості в діяльності керівництва підприємства завжди були і є найважливішими й актуальними.

На підтвердження цьому є досліджувана, у даній випускній роботі, проблема заміни наявного технологічного устаткування на нове, більш прогресивне.

Сутність її полягає в тому, що через два роки експлуатації напівавтоматичного верстата американської фірми МАТСО TOOLS (далі -"старий верстат") по виготовленню гумовотехнічних виробів до деяких марок автомобілів, на ринку з'явилася, нова, більше прогресивна модель італійської фірми MAX MAUER (далі - "новий верстат"). Відмінність нового верстата складалась не стільки з його підвищеній продуктивності, - на 15% вище, а і в незрівнянно високій якості випускаємої продукції, що, в загальновизнаному факті на світовому ринку автомобільних запасних частин у цей час.

Початкова вартість старого верстата становила 32 000 USD. Наприкінці десятилітнього строку експлуатації передбачалося його списати. Ринкова ціна цього верстата в цей момент становить 15 000 USD й є покупці зацікавлені в його придбанні. )

Новий верстат у цей час коштує 57 250 USD. Очікується, що він буде експлуатуватися протягом восьми років. Вартість металобрухту, у який він перетвориться наприкінці цього сроку, становить 1 500 USD.

Сьогоднішній обсяг випуску умовнотехнічних виробів на старому верстаті становить, при повнім завантаженні його потужності, 200 000 виробів у рік. Менеджер підприємства, відповідальний за реалізацію товару, не сумнівається в можливості продажу всього річного обсягу продукції, випущеної з використанням нового верстата, тобто 230 000 виробів.

Витрати на виробництво одиниці продукції за допомогою старого верстата становлять 0,12 USD на зарплату робітникам й 0,48 USD на матеріали. При збільшенні обсягу випуску на новому верстаті на виробництво кожної одиниці продукції не обхідно буде затрачати 0,08 USD на зарплату й 0,46 USD на матеріали. Різницею інших виробничих витрат, таких, як електроенергія, ремонт, придбання запчастин і комплектуючих, можна зневажити при будь-якому обсязі випуску.

Планується додатково випущену продукцію продавати за ціною 0,95 USD за штуку, при цьому сума додаткових витрат на торгівлю й маркетинг, як очікується, складе 5 500 USD у рік.

Ставка податку на прибуток становить 30%. Необхідну суму коштів, для інвестування даного проекту, передбачається одержати у вигляді банківського кредиту у валюті США під 16% річних.

Необхідно економічно обґрунтувати доцільність інвестування проекту.