Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_rek_do_seminarskikh_PR философия_KSM.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
441.86 Кб
Скачать

Теми доповідей та рефератів

1. Своєрідність філософії України в контексті світової історії.

2. Християнство і філософія у Київській Русі.

3. «Український дух» філософії Г. Сковороди.

4. Філософські принципи «Кобзаря» Т. Шевченка.

5. Національний характер філософії І. Франка.

6. Розвиток філософських традицій у творчості вітчизняних природознавців (кінець ХІХ-початок XX ст.).

7. Історіософія В'ячеслава Липинського та «вольовий націо­налізм» Дмитра Донцова: держава, нація, національна ідея.

Ключові поняття та терміни

Антеїзм (від грец. Антей) – поняття, що віддзеркалює домінування жіночого начала в міфологічній культурі слов’ян, в історії філософії означає єдність людини з природою (землею-матір’ю).

Кордоцентризм – певна світоглядна орієнтація на внутрішній світ людини, «філософія серця» (де серце – емоційно-вольова сутність людини).

Екзистенціалізм – заглибленість філософського аналізу у внутрішнє буття людини, акцент на її неповторності та потребі свободи як способу людського існування.

Ісихазм (від грец. внутрішній спокій, безмовність, зречення) – містична течія, що виникла у Візантії (набула поширення у середовищі монахів Афона в XIV ст. як етико-аскетичне вчення про шляхи єднання людини та Бога через очищення серця слізьми й зосередження свідомості на самій собі).

Ноосфера (від грец. розум і куля) – сфера взаємодії суспільства й природи, визначальною особливістю якої стає розумова діяльність людини.

Конкордизм (від франц. згода) – світоглядна позиція, згідно з якою людина повинна жити у згоді із самою собою та іншими людьми.

Софія – у християнській традиції «софія» (мудрість) є аналогом істинного знання про світ. У релігійно-філософській традиції має подвійне тлумачення: з одного боку, це сутність Бога, «душа світу», з іншого – першопричина інтеграції світу, людини й Бога.

Поліфонізм – багатоголосся різних культур, а саме: трипільської, іраномовної (скіфи, сармати), тюркської (половці та печеніги), германської (готи), грецької, римської, праслов’янської, що було однією з передумов розвитку філософської думки в Україні.

Література

  1. Горський В.С Історія філософської думки в Україні. Курс лекцій: Навчальний посібник. – К.: Наукова думка, 1997. – 288 с.

  2. Грушевский М.С. Очерк истории украинского народа. – К., 1991.

  3. Донцов Д. Націоналізм. – Лондон; Торонто, 1996.

  4. Історія філософії України / Хрестоматія. – К, 1993. – 553 с.

  5. Кониський Г. Філософські твори: у 2-х т. – К., 1990.

  6. Огородник І.В., Огородник В.В. Історія філософської думки в Україні. Курс лекцій: Навчальний посібник. – К.: Вища школа: Т-во «Знання», КОО, 1999. – 543 с

  7. Сковорода Г. Повне зібрання творів: у 2-х т. – К., 1973.

  8. Сушинський Б.І. «Велесова книга» предків. «Велесова книга» у перекладі та літературній інтерпретаціїї Богдана Сушинського / Ред. О.П.Чередниченко. Київ-Одесса: Вид. Дім ЯВФ, 2004. – 256 с.

  9. Федів Ю.О., Мозгова Н.Г. Історія української філософії. – К.: Україна, 2001.

  10. Філософія: Навчальний посібник / І.Ф. Надольний, В.П. Андрущенко, І.В. Бойченко, В.П. Розумний та ін.; За ред. І.Ф.Надольного. – К.: Вікар, 1997. – с. 166-185.

  11. Філософія: Підручник / Під ред. Бойченко І.В. – К.: Либідь, 2001.