Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з анатомії кісток осьового скелета.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Зміст і послідовність самостійної роботи студентів за темою

Перед тим як приступити до вивчення будови та видових особливостей ребер та груднини згадайте, що розрізняють повний і неповний кісткові сегменти. Повторіть, що повний кістковий сегмент є лише в грудному відділі та складається з трьох частин – хребця, пари ребер і сегмента груднини, а неповний кістковий сегмент складається або лише з хребця (шийний, поперековий та крижовий відділи), або із хребця та пари ребер (грудний відділ).

Далі приступіть до вивчення будови ребра. Знайдіть її складові частини – довге зігнуте кісткове ребро та реберний хрящ. На кістковому ребрі відмітьте, що його медіальна поверхня і краніальний край є ввігнутими, а латеральна поверхня і каудальний край – опуклими. На дорсальному (хребцевому) кінці ребра знайдіть голівку та горбик, що з’єднані шийкою. На голівці виділіть дві опуклі суглобові поверхні, розділені борозною, які служать для з’єднання з тілами двох сусідніх хребців. Зауважте, що горбок сполучається з поперечним відростком хребця, суглобова поверхня його повернута медіально, а голівка і шийка розміщені краніально від горбка. Якщо тримати ребро латеральною поверхнею до себе, напрям його голівки, розташованої краніально відносно горбка, вкаже, з якого боку грудної клітки це ребро – правої чи лівої. На тілі ребра позаду горбка знайдіть кут з горбистістю для закріплення м’язів, вздовж його опуклого каудального краю з медіальної поверхні – судинну борозну, а вздовж краніального краю з латеральної поверхні – м’язову борозну. Зверніть увагу, що вентральний (груднинний) кінець кісткового ребра шорсткий, з’єднується з реберним хрящем.

На скелетах різних видів тварин відмітьте, що довжина й ширина ребер неоднакова в різних сегментах і збільшується в каудальному напрямі до 7-8-го ребра, а потім зменшується. Кривина ребер зростає, починаючи від першого до останнього. Перше ребро найбільш пряме і коротке, з добре розвинутими голівкою та горбком і короткою шийкою, сильно потовщеним вентральним кінцем. У типових ребер добре виражена кривина, голівка, горбик і шийка. В останніх ребер краще виражена кривина, шийка майже відсутня.

Знайдіть на скелетах різних видів тварин види ребер – справжні, несправжні і висячі, відзначте їх розміщення в грудному відділі тулуба.

Використовуючи скелети різних видів тварин розгляньте будову реберних хрящів. Відмітьте, що реберні хрящі справжніх ребер суглобовими поверхнями на вентральних кінцях з’єднуються з грудниною. Довжина цих хрящів збільшується в каудальному напрямі. Хрящі несправжніх ребер вентрально звужуються, послідовно прикріплюються до попередніх ребер зв’язками і разом з останнім кістковим ребром утворюють реберну дугу.

Далі розгляньте видові особливості ребер і навчіться розрізняти їх між собою. Знайдіть ребра тварин групи А – собака і свиня, причому зверніть увагу, що в собаки вони дуже увігнуті – обручеподібні, тіло майже кругле, суглобова поверхня на горбку ребра опукла, тоді як у свині тіло ребра спіралеподібно скривлене, овальне, вентрально звужується, а суглобова поверхня на горбку ребра плоска. Крім того, на скелеті собаки відзначте, що всього нараховується 13 пар ребер, судинні та м’язові жолоби є на всіх ребрах, крім останніх. Довжина їх збільшується до 7-го, кривина – до 8-го, ширина – до 3-4-го, справжніх ребер – 9 пар. На скелеті свині відзначте, що нараховується 14-15 пар ребер, добре виступають кути кісток, довжина їх збільшується до 7-го, ширина – до 3-4-го ребра. Від 2-го до 7-го ребра на вентральних кінцях є суглобові поверхні для з’єднання з реберними хрящами. Зауважте, що на тілі першого ребра виділяються м’язові гребені (горбки) для закріплення драбинчастого м’яза. Справжніх ребер 7 (6, 8) пар.

Розгляньте ребра тварин групи Б – велика рогата худоба і кінь. Ребро великої рогатої худоби знайдіть за характерними ознаками – нерівномірна ширина тіла (вентрально розширюється) та сідлоподібна суглобова поверхня на горбку. Відшукайте ребро коня і, порівнюючи з ребром великої рогатої худоби, відзначте, що його ширина рівномірна по всій довжині незалежно від форми, яка змінюється від пластинчастої до циліндричної, а суглобова поверхня на горбку плоска або дещо ввігнута. Крім того, зверніть увагу, що на скелеті великої рогатої худоби нараховується 13 пар ребер, інколи зустрічаються висячі ребра (14-а пара). Краніальний край ребер товстий, каудальний – гострий, часто обидва краї нерівні, гострі. Ширина ребер збільшується до 6-го (7-го), довжина – до 7-го (9-го), кривина їх невелика. Кути ребер виражені досить добре. Груднинні кінці від 2-го до 10-го ребер мають на вентральному кінці суглобові поверхні для з’єднання з реберними хрящами. Перше ребро пряме, циліндричне. Реберні хрящі з 2-го до 10-го (11-го) мають суглобові поверхні на двох кінцях. Справжніх ребер – 8 пар. На скелеті коня відзначте, що всього нараховується 18 пар ребер. Довжина й кривина їх збільшуються від 1-го до 10-го (11-го), а далі знову зменшуються, останнє – за довжиною близьке до 3-го. Ширина ребер збільшується від 1-го до 6-го (7-го), тому перші 6-7 ребер пластинчасті, причому передні ввігнуті краї їх більш гострі, а задні опуклі – більш тупі, товсті. Вздовж каудального краю ребер чітко виражені судинні жолоба. Груднинний кінець 1-го ребра дуже розширений, на передньому краї його знаходиться горбок для драбинчастого м’яза. Справжніх ребер – 8 пар.

Зверніть увагу, що груднина в грудному відділі скелета тулуба розміщена вентрально, утворюючи нижню стінку грудної клітки. На передньому кінці кістки знайдіть ручку, яка лежить попереду прикріплення другої пари ребер, а на задньому – мечоподібний відросток, розміщений після останньої пари справжніх ребер, каудально звужується і закінчується мечоподібним хрящем. Між ручкою і мечоподібним відростком виділіть тіло груднини, яке складається із 5-7 парних частин, з’єднаних між собою хрящем або кістковою тканиною (залежно від віку тварин). На тілі знайдіть 5-7 пар реберних вирізок для з’єднання з реберними хрящами.

Користуючись схемою 16 порівняйте груднини тварин груп А і Б. Зверніть увагу, що у великої рогатої худоби і свині тіло кістки розташоване в середній сагітальній (медіанній) площині, груднини подібні за формою – сплющена дорсовентрально, розширена каудально, проте відрізняються формою ручки, яка у великої рогатої худоби циліндрична, спрямована краніо-дорсально, з тілом з’єднується суглобом, до неї прикріплена перша пара ребер, а в свині – сильно сплющена з боків, виступає клином краніально від першої пари ребер, з’єднується з тілом суглобом. Крім того, у великої рогатої худоби мечоподібний відросток довгий, з широким хрящем на кінці, а в свині – видовжено-овальної форми. В собаки і коня тіло кістки розташоване у фронтальній (дорсальній) площині, проте груднини відрізняються як формою в цілому, так і формою ручки. Відмітьте, що в собаки груднина довга, призматична, дещо стиснена з боків, ручка масивна, стиснена з боків, виступає клином, з тілом з’єднується суглобом, а мечоподібний відросток має вигляд круглої пластинки, тоді як в коня груднина клиноподібна – сплющена з боків, а в каудальній частині – дорсовентрально, ручка і тіло зростаються, на вентральній поверхні доповнені хрящовим вентральним гребенем, мечоподібний відросток відсутній, тіло продовжується в мечоподібний хрящ.

Згадайте, що найбільш розвинутий грудний відділ тулуба, так як він складається із грудних хребців, реберних кісток і груднини, котрі в сукупності формують грудну клітку, що нагадує конус із зрізаною вершиною (вхід) і косо зрізаною основою (вихід). На скелетах розгляньте, чим утворені вхід і вихід з грудної клітки, її дорсальна, вентральна та бічні стінки, а також видові особливості в різних видів тварин.

Насамкінець, знайдіть ділянку холки та відзначте, якими кістками вона утворена в коня та великої рогатої худоби.