Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по розрахунковій роботі.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
443.9 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Дніпропетровський державний аграрний університет

Навчально-науковий інститут економіки

Кафедра маркетингу

СТАТИСТИКА

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ

для студентів факультетів «Облік і фінанси»,

«Менеджмент та маркетинг»

денної і заочної форм навчання

Дніпропетровськ – 2011

Методичні рекомендації щодо виконання розрахунково-графічної роботи зі статистики для студентів факультетів «Облік і фінанси» та «Менеджмент та маркетинг» денної та заочної форм навчання / Багорка М.О., Никитюк О.В. – Дніпропетровськ: ДДАУ. 2011. – 21 с.

Набір задач підібраний згідно діючої програми курсу для студентів факультетів «Облік і фінанси» та «Менеджмент та маркетинг» денної та заочної форми навчання. Метою виконання розрахунково-графічної роботи є формування практичних навиків розв’язку різного типу задач у процесі самостійної роботи студентів.

Укладачі: Багорка М.О., к. с-г. н., доц.

Никитюк О.В., ст. викл.

Розглянуто на засіданні кафедри маркетингу (протокол № 1 від 29 серпня 2011 р.).

Схвалено науково-методичною радою факультету менеджменту і маркетингу Навчально-наукового інституту економіки ДДАУ (протокол № 1 від 30 серпня 2011 р.).

ЗМІСТ

Вступ 4

Зміст розрахунково-графічної роботи 5

Правила оформлення розрахунково-графічної роботи 6

Статистико-математичні методи в практичному викладі 7

Додатки 18

ВСТУП

Розрахунково-графічна робота – це індивідуальне завдання, яке передбачає вирішення конкретних навчальних задач. В процесі виконання роботи студент повинен показати знання системи показників і методів статистики, вміння їх використання при проведенні статистико-економічного аналізу. Певну частину такої роботи складає графічний матеріал, який виконується відповідно до чинних нормативних вимог.

Виконана розрахунково-графічна робота здається для перевірки на кафедру за два тижня до початку екзаменаційної сесії. Роботи, які не відповідають індивідуальному варіанту завдання та правилам оформлення, до захисту не допускаються. При наявності зауважень викладач повертає роботу студенту для доробки, після чого її необхідно повторно здати на перевірку. Після захисту розрахунково-графічної роботи і здачі усіх модульних робіт викладач виставляє підсумкову оцінку з дисципліни у відомість і залікову книжку студента.

Зміст розрахунково-графічної роботи

Розрахункова-графічна робота складається з трьох завдань і виконується згідно варіанта, номер якого відповідає порядковому номеру прізвища студента в алфавітному списку групи.

Завдання 1. На основі даних додатка Б провести аналіз динаміки показника за 5 років, зробити аналітичні висновки.

Завдання 2. На основі даних додатка Б провести трендовий аналіз показника за 5 років, зобразити на графіку фактичні дані і лінію тренда, зробити аналітичні висновки і провести екстраполяцію рівня показника на наступні 2 роки.

Завдання 3. На основі даних додатка В представити алгоритм проведення кореляційного аналізу, розрахункові таблиці та аналітичні висновки.

Правила оформлення розрахунково-графічної роботи

Розрахунково-графічну роботу виконують на стандартних аркушах формату А4. Роботу розміщують на одній стороні аркуша, залишаючи ліворуч 30 мм, праворуч – 15 мм, зверху – 20 мм, знизу – 20 мм.

На сторінці розміщують 28-30 рядків. Титульний лист оформлюють у відповідності із зразком (див. Додаток А).

Всі сторінки роботи нумерують арабськими цифрами. На титульному аркуші номер сторінки не пишуть, але враховують її у загальній кількості.

При використанні таблиць їх супроводжують текстом, в якому наводять аналіз показників таблиці і логічні висновки.

Таблицю розміщують після першого посилання на неї в тексті: (табл. 1) або на наступній сторінці. Якщо до таблиці звертаються повторно, то пишуть: див. табл. 1.

Таблиця повинна мати чіткий і лаконічний тематичний заголовок згідно з її змістом. Над заголовком з правої сторони пишуть слово "Таблиця" та номер.

Заголовки таблиць, колонок і рядків починають з великої літери, підзаголовки – з малої, якщо вони є продовженням речення заголовка, і з великої, якщо вони є самостійними реченнями.

Якщо одиниця виміру для всіх показників таблиці спільна, то її краще вказати в кінці заголовка таблиці в дужках.

Таблицю розміщують так, щоб була можливість читати її без повороту роботи, або, у крайньому випадку, повернувши її по ходу стрілки годинника.

Крім таблиць, у роботі значне місце займають рисунки. Назву вказують під рисунком, після його номера, на тому ж рядку.

Скорочення слів у тексті, заголовках таблиць і рисунків не дозволяється, за винятком загальноприйнятих стандартом.

Одиниці вимірювання необхідно вказувати за державними стандартами та іншими загальноприйнятими правилами. Наприклад, одиниці вимірювання маси: грам – г, кілограм – кг, центнер – ц, і т.д. Після таких скорочень крапку не ставлять. Грошові одиниці вимірювання позначають з крапкою: грн.

Статистико-математичні методи в практичному викладі

  1. Аналіз рядів динаміки

Для характеристики рядів динаміки використовується система взаємопов’язаних показників: абсолютний приріст, темп зростання, темп приросту і абсолютне значення одного проценту приросту.

Абсолютний приріст характеризує розмір збільшення (або зменшення) рівня показників динамічного ряду за певний період. Його виражають у тих самих одиницях, що й рівні ряду динаміки. Цей показник обчислюють двома способами:

1) якщо кожний рівень ряду динаміки порівнюється з попереднім рівнем, абсолютний приріст називають ланцюговим:

;

2) якщо всі рівні ряду порівнюють з базисним (початковим рівнем), абсолютний приріст називають базисним:

.

Темп зростання – це відношення поточного рівня ряду динаміки () до попереднього () або початкового рівня (). Обчислюється у коефіцієнтах або процентах.

Темп приросту можна визначити віднімаючи від темпу зростання 100%.

Тпр.л. = Тзр.л. – 100%;

Тпр.б. = Тзр.б. – 100%.

Абсолютне значення 1% приросту – це відношення абсолютного приросту за певний період до темпу приросту за той самий період. Цей показник доцільно розраховувати лише для ланцюгових абсолютних приростів і темпів приросту. Простіше його можна визначити як відношення попереднього рівня показника до 100.

Результати розрахунків відображають в таблиці, після якої роблять висновок про зміну показника у часі.

Згідно даних таблиці 1 урожайність зернових культур має тенденцію до зростання. При цьому найвища урожайність була у

Таблиця 1

Показники динаміки урожайності зернових культур

Рік

Урожай-

ність, ц/га

Абсолютний приріст, ц/га

Темп зро-

стання, %

Темп приросту, %

Абсолютне значення 1% приро-сту, ц/га

Б

Л

Б

Л

Б

Л

2005

36,4

100,0

2006

40,9

4,5

4,5

112,4

112,4

12,4

12,4

0,36

2007

38,3

1,9

-2,6

105,2

93,6

5,2

-6,4

0,41

2008

43,0

6,6

4,7

118,1

112,3

18,1

12,3

0,38

отримана у 2008 р., що на 6,6 ц/га або на 18,1% більше, ніж у базисному році. У 2007 р. порівняно з попереднім роком відбувся спад урожайності на 2,6 ц/га або на 6,4%.