Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з анатомії кісток осьового скелета.doc
Скачиваний:
203
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Видові особливості ребер

Вид тварин

Характерні ознаки

Форма тіла ребра

Вигляд суглобової поверхні на горбку

Собака

дуже увігнуті – обруче-подібні, тіло майже кругле

опукла

Свиня

тіло спіралеподібно скрив-лене, овальне, вентрально звужується

плоска

Велика рогата худоба

нерівномірна ширина тіла: хребцевий відділ ребра вужче груднинного, тобто тіло вентрально сильно розширю-ється

сідлоподібна

Кінь

ширина рівномірна по всій довжині незалежно від форми, яка змінюється від пластинчастої до циліндрич-ної

плоска або дещо ввігнута

Акцентувати увагу, що кількість пар ребер відповідає кількості грудних хребців, тобто в собаки їх 13, свині – 14 (15), великої рогатої худоби – 13, коня – 18 (19).

Груднина утворює вентральну стінку грудної клітки, з’єднуючись з вентральними кінцями справжніх ребер. Для зручності і полегшення визначення видової приналежності груднини свійських тварин доцільно поділити на дві групи за спільною ознакою: А тіло кістки розташоване в середній сагітальній (медіанній) площині собака і кінь, Бтіло кістки розташоване у фронтальній (дорсальній) площині велика рогата худоба і свиня. При цьому, необхідно звертати увагу на форму груднини та ручки, з’єднання її з тілом (схема 16).

Схема 16.

Видові особливості груднини

Група

Вид тварин

Характерні ознаки

Форма груднини

Форма ручки, з’єднання її з тілом

А

Собака

довга, призматична, дещо стиснена з боків

ручка масивна, стиснена з боків, виступає клином, з тілом з’єднується суглобом

Кінь

клиноподібна – сплю-щена з боків, а в каудальній частині – дорсовентрально

ручка і тіло зростаються, на вентральній поверхні доповнені хрящовим вентральним гребенем, мечоподібний відросток відсутній

Б

Велика рогата худоба

сплющена дорсо-вентрально, розшире-на каудально

ручка циліндрична, спрямована краніо-дорсально, з тілом з’єднується суглобом, до неї прикріплена перша пара ребер

Свиня

сплющена дорсо-вентрально, роз-ширена каудально

ручка сильно сплющена з боків, виступає клином краніально від пер-шої пари ребер, з’єднується з тілом суглобом

Наприкінці відмітити, що ребра, груднина та грудні хребці утворюють грудну клітку, що нагадує конус із зрізаною вершиною (вхід) і косо зрізаною основою (вихід). Вхід у грудну клітку – знаходиться на вершині конуса і обмежений першим грудним хребцем, першою парою ребер та ручкою груднини. Вихід із грудної клітки – основа конуса, обмежений останнім грудним хребцем, реберною дугою та мечоподібним відростком груднини. Дорсальну стінку грудної клітки утворюють грудні хребці, вентральну – груднина, бічні – ребра.

Звернути увагу на особливості будови грудної клітки в різних видів тварин. Відмітити, що у великої рогатої худоби вона дуже об’ємна, передня частина стиснута з боків, за лопатками сильно розширюється каудально, має трикутний вихід. У свині довга, стиснута з боків, висота і ширина в різних порід коливається. В коня має вигляд конуса, довга, дещо стиснута з боків, особливо в ділянці прикріплення плечових поясів. У собаки конусоподібної форми з крутими боками, вхідний отвір округлий, міжреберні простори великі, широкі.

В передньому відділі грудної клітки остисті відростки дуже великі і разом з хребцями, ребрами та лопаткою формують остов холки. В коня остов холки утворюють перші 10 грудних хребців, дорсальна третина перших десяти пар ребер та хрящ і дорсальна третина лопатки, у великої рогатої худоби – перші 8 грудних хребців, дорсальна третина перших восьми пар ребер та хрящ і дорсальна третина лопатки.