Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 4, укр.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
429.06 Кб
Скачать

Особливо небезпечні інфекційні хвороби людей

Розглянемо такі хвороби, які характеризуються високою летальністю і можуть викликати епідемії.

Класифікація інфекційних захворювань

Захворюваність

Шляхи передачі хвороби

Прихований період, діб.

Час непрацездатності, діб.

Чума

Легко - краплинний. Укуси інфікованих комах

3

7…14

Туляремія

Вдихання інфікованого пилу, вживання зараженої води, контакт з хворими гризунами

3…6

40…60

Сибірська виразка

Контакт з хворими тваринами, вживання ураженого м'яса

2…3

7…30

Холера

Вживання інфікованої води

3

5…30

Ботулізм

Вживання їжі, що містить токсини

1,5

40…180

Віспа

Легко - краплинний, контакт через інфіковані предмети

12

12…24

Висипний тиф

Укуси інфікованих вошей

10…14

60…90

Лихоманка

Інфікований пил, вода, їжа, укуси кліщів

12…18

8…23

Чума - гостре зоонозне інфекційне захворювання, яке викликається чумними паличками - збудниками, здатними поширюватися по усьому організму і призводити до утворення осередків ураження в різних органах і тканинах. Клінічна чума характеризується явищами найсильнішою обший тяжкість, поразкою серцево-судинної системи і іншими місцевими ознаками. Без належного лікування хвороба швидко призводить до летального випадку.

На Україні хранителями чумної інфекції є, передусім, ховрахи, щури і інші гризуни. Є декілька природних вогнищ. Існування вогнищ чуми зростання міжнародних зв'язків, використання сучасних засобів повідомлення - ось чинники, які вимагають підтримки постійної протиепідемічної настороженості.

Холера - гостре інфекційне захворювання людини, що викликається холерними вібріонами. Клінічно виражена форма холери характеризується раптовим виникненням щедрого проносу і блювоти, що призводять до сильного знесолювання організму, різкого порушення кровообігу, припинення сечовиділення, зниження шкірної температури, появи судом, глибокого порушення обміну речовин і пригноблення функцій центральної нервової системи аж до розвитку коми.

Природне джерело збудника холери - люди, виділяючи холерні вібріони в зовнішнє середовище. Головним шляхом поширення збудників є зараження води холерними вібріонами, а також вживання забрудненої їжі, немиті руки і мухи.

Жовта лихоманка - гостре інфекційне захворювання, що викликається специфічним вірусом і передається комарами строго певних видів. Клінічно характеризується явищем загальної інтоксикації, лихоманкою, жовтяницею, ураженням нирок.

Джерело інфекції - хвора людина, від якої вірус потрапляє в організм комара, де зберігається до кінця його життя. Здоровій людині вірус передається при смоктанні крові зараженим комаром.

СНІД - синдром придбаного імунного дефіциту, викликається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Потрапляючи в кров, ВІЛ впроваджується в Т-лімфоцити, де відбувається цикл його розмноження, що веде до загибелі клітин хазяїна.

Джерелом СНІДу являється, передусім, хвора людина. Після зараження настає інкубаційний період, який триває від декількох місяців до 5 років. Потім слідує період з невизначеною клінічною картиною, який переходить в період розвитку хвороби. Іноді захворювання набуває хронічної форми.

Передача вірусу-збудника здійснюється статевим шляхом, при переливанні крові, при внутрішньовенному введенні препаратів (ліків).

Летальність при захворюванні СНІДом досягає 65 - 70 %. За даними американського друку загальна кількість ВІЛ-інфікованих (з 1981р. по 20 листопада 1996 р.) у світі складала 29,4 млн. чоловік, померло від СНІДу 6,4 млн. чоловік, з них: 2,9 млн. чоловіків; 2,1 млн. жінок і 1,4 млн. дітей. Тільки у 1996 р. було зареєстровано 3,1 млн. випадків ВІЛ - інфекції.

Дифтерія - гостра інфекційна хвороба, що характеризується запаленням слизових оболонок зіву, гортані і ураженням різних органів. Супроводжується утворенням щільних плівок і важким загальним отруєнням організму. Найчастіше дифтерією захворюють діти від 4 до 6 років.

Збудник - дифтерійна паличка. Добре зберігається в довкіллі. У воді і молоці виживає впродовж 7 днів, на посуді, білизні і іграшках - декілька тижнів.

Основне джерело зараження - хворий, який небезпечний для оточення усього періоду хвороби, і навіть деякий час після одужання. Завдяки щепленням захворюваність дітей різко знижується.

Дизентерія - інфекційна хвороба людини. Клінічно характеризується явищем загальної інтоксикації і симптомами поразки товстої кишки. Передається головним чином через заражену їжу і воду. За несприятливих санітарно-гігієнічних умов дизентерія може приймати епідемічне поширення.

Вірусний гепатит типу А - це інфекційне захворювання людини, яке викликається специфічним вірусом і протікає з переважним ураженням печінки. Клінічно вірусний гепатит проявляється симптомами жовтяниці, розладу обміну речовин. Механізм передачі інфекції фекально-оральний.

Грип - гостре інфекційне вірусне захворювання. Клінічно характеризується лихоманкою, синдромом загальної інтоксикації і катаральним запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, особливо трахеї. Інфекція поширюється повітряно-краплинним шляхом.