Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 4, укр.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
429.06 Кб
Скачать

3. Небезпечні комахи

  • Відомі декілька мільйонів небезпечних видів комах. Переважна більшість їх приносить людині користь.

  • Комахи можуть шкодити людині різними способами:

  • - вражають с/г культури і запаси продовольства;

  • - смокчуть кров людей і домашніх тварин;

  • - переносять збудників хвороб;

  • - ушкоджують деревину, папір, одяг і інші матеріали.

Потенційними шкідниками вважаються:

- майже усі метелики;

- жуки (бавовняний довгоносик, довгоносик пшениці, шкіроїди, дубоеди і так далі);

- оси, бджоли (пильщики, рогохвості);

- частина мурашок, термітів;

- переносники комарі - малярія;

- переносники муха цеце - сонна хвороба;

- ґедзі переносники, сибірською, виразки;

- личинки оводів, розвиваючись в тілі людини або тварини викликають нариви, виразки;

- блохи - переносники чуми, оскільки людина заражається чумою через бліх, що живуть на гризунах, передусім на щурах. Блохи і воші - переносники висипного тифу;

- клопи п'ють кров, що призводить до виразок на тілі;

- шкідливі комахи для с/х тварин: оводи, жигалки, ґедзі, м'ясні мухи, воші і ін.;

- шкідники с/х культур: жуки, личинки, гусениці, капустянки, сарана, клопи-черепашки, довгоносики та ін.;

- енцефалітні кліщі.

4. Небезпечні риби

Відомі багато видів мешканців морів і океанів. Переважна більшість з них не небезпечні для людини. Існують і небезпечні, наприклад, укуси медузи, мурени, уколи шпильок скатів. Рекордсменом по небезпеці риб стала риба - фугу або тетродон. Це надзвичайно небезпечна і отруйна риба для людини. Печінка, ікра, молоко, кишечник і шкіра містять в собі одну з найнебезпечніших природних отрут нервово паралітичної дії - тетродотоксин. Смертельна доза його для людини відповідає 0,00001 г/кг. По своїй дії ця отрута більш ніж в 10 разів перевершує Кураре і в 275 разів токсичніша за ціаніди. Якщо хоч щонайменша доза отрути потрапляє в організм людини - послідкує сильне отруєння, швидше за все з летальним результатом. Говорять, що до складу знаменитого порошку "зомбі" входять токсичні тканини цієї риби. Щорічно в Японії реєструється до 30 випадків отруєння рибою фугу, 60 % отруєнь призводять до летального випадку. Для лікування отруєння отрутою риби в Японії застосовували дивний і своєрідний метод: якщо отруївся, закопували по шию в землю, вважалося, що земля повинна нейтралізувати отруту. Проте, в Японії щорічно з'їдають понад 20 000 тонн фугу. Готувати рибу дуже і дуже важко. Довіряють приготування кухарям, що пройшли особливу підготовку і мають спеціальну ліцензію органів охорони здоров'я.

5. Небезпечні віруси (бактерії)

Мікроорганізми (мікроби), найдрібніші переважно одноклітинні мікроорганізми, видимі тільки в мікроскоп: бактерії, мікроскопічні гриби і водорості, прості. Іноді до мікробів відносять віруси. Здатні існувати в різних умовах, в т.ч. екстремальних (гарячі джерела, дно океану і так далі). Грають велику роль в кругообігу речовин в природі, використовуються в харчовій і мікробіологічній промисловості (виноробство, хлібопечення, виробництво антибіотиків, вітамінів, білків та ін.), генній інженерії. Патогенні мікроби викликають хвороби рослин, тварин і людину.

Мікробіологічні небезпеки можуть викликати:

- віруси;

- бактерії;

- гриби;

- прості;

- гельмінти;

- пріони.

Здатність мікроорганізмів викликати захворювання називається - патогенністю. Вона залежить від міри проникнення мікроорганізму і від сприйнятливості організму, що заражається.

Віруси поширені всюди, викликають хвороби рослин, тварин і людину. Це найдрібніші неклітинні частки, що складаються з нуклеїнової кислоти і білкової оболонки.

Віруси (від латинського - отрута) - неклітинні форми життя. Поширення всюди викликає хвороби тварин і людини. Це найдрібніші неклітинні частки, що складаються з нуклеїнової кислоти (ДНК або РНК) і білкової оболонки (капсиду). Віруси - внутрішньоклітинні паразити; розмножуються тільки в живих клітинах, вони використовують їх ферментативний апарат і перемикають клітину на синтез вірусних часток - віріонів.

Віруси можуть викликати у людини захворювання різної складності. Так наша область кілька разів в рік (переважно взимку і в перший місяць весни) переживає епідемії, викликані вірусом грипу. Небезпека грипу в тому, що він може викликати різні ускладнення, які проявляються надалі. У різних вірусів віріони сильно розрізняються за формою і розмірам.

Бактерії (від грецького паличка) велика група одноклітинних мікроорганізмів, що характеризуються відсутністю оточеного оболонкою клітинного ядра. Мають клітинну стінку, але не мають чітко оформленого ядра. Генетичний матеріал бактерії ДНК - дезоксирибонуклеїнова кислота або ДНК. Розмножуються діленням.

За формою клітин бактерії можуть бути:

- кулястими (коки);

- паличкоподібними (бацили, спірили, спірохети); діаметр 0,1 - 10 мкм, довжина 1 - 20 мкм;

- нитчастими багатоклітинними.

Багато хто рухливий мають джгутики.

Здатні рости як у присутності атмосферного кисню (аероби), так і при його відсутності (анаероби).

Беруть участь в кругообігу речовин в природі формуванні структури і родючості ґрунтів, в освіті і руйнуванні корисних копалини.

Екологія. Бактерій багато в ґрунті, на дні озер і океанів - всюди, де накопичується органічна речовина. Вони живуть в холоді, коли стовпчик термометра трохи перевищує нульову відмітку, і в гарячих кислотних джерелах з температурою вище 90°С. Деякі бактерії переносять дуже високу солоність середовища, зокрема, це єдині організми, виявлені в Мертвому морі. У атмосфері вони є присутніми в краплях води, і їх велика кількість там зазвичай корелює із запиленою повітря. Так, в містах дощова вода містить значно більше бактерій, чим в сільській місцевості. У холодному повітрі високогір'їв і полярних областей їх мало, проте, вони зустрічаються навіть в нижньому шарі стратосфери на висоті 8 км.

Густо заселений бактеріями (зазвичай нешкідливими) травний тракт тварин. Експерименти показали, що для життєдіяльності більшості видів вони не обов'язкові, хоча можуть синтезувати деякі вітаміни. Проте у жуйних (корів, антилоп, овець) вони беруть участь в переварюванні рослинної їжі. Крім того, імунна система тварини, вирощеної в стерильних умовах, не розвивається нормально через відсутність стимуляції бактеріями. Нормальна бактерійна "флора" кишечника важлива також для пригнічення шкідливих мікроорганізмів, що потрапляють туди.

Використовують в харчовій, мікробіологічній, хімічній гірській і інших галузях промисловості, для очищення стічних вод і руйнування відходів сільськогосподарського і промислового виробництва.