Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 4, укр.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
429.06 Кб
Скачать

Особливо небезпечні хвороби рослин

Хвороба рослин - це порушення нормального обміну речовин клітин органів і цілої рослини, під впливом фитопатогена або несприятливих умов середовища, що призводить до зниження продуктивності рослин або до повної їх загибелі.

Фітопатогени - збудники хвороби рослин, виділяє біологічно активні речовини, що згубно діють на обмін речовин, вражаючи кореневу систему, порушуючи вступ поживних речовин.

Для оцінки масштабів захворювань рослин застосовують такі поняття як епіфітотія і панфітотія.

  • епіфітотія - поширення інфекційних хвороб на значні території впродовж певного часу;

- панфітотія - масові захворювання, декілька країн, що охоплюють, або континентів:

Ураження сільськогосподарських рослин хворобами і шкідниками:

- прогресуюча епіфітотія (масове захворювання рослин);

- панфітотія (широко поширена епіфітотія);

- хвороби сільськогосподарських рослин невиявленої етіології (причини);

- масове поширення шкідників рослин.

Сприйнятливість рослин до фітопатогенну - це нездатність протистояти зараженню і поширенню фітопатогену в тканинах. Сприйнятливість залежить від стійкості сортів, що районують, часу зараження і погоди.

Чим раніше відбувається зараження посівів, тим вище ступінь ураження рослин, істотніше за втрату врожаю.

Стеблова іржа пшениці і іржі - одно з найбільш поширених і шкідливих захворювань цих рослин. Стеблова іржа вражає переважно стебла і листові піхви злаків. Здатність іржавинних хвороб до швидкого поширення обумовлена високою плодючістю. Найбільш небезпечними вогнищами розвитку хвороби є Дніпропетровська і Запорізька області.

Жовта іржа пшениці є поширеним і шкідливим грибковим захворюванням. Окрім пшениці гриб вражає ячмінь, жито і інші види злаків. Зараження озимої пшениці жовтою іржею може відбуватися упродовж усього періоду вегетації, але в основному тільки за наявності крапельно-рідкої вологи і при температурі повітря + 10+ 20°С.

У районах з сухим і жарким кліматом вона з'являється украй рідко. Наприклад, в Одеській і Миколаївській області епіфітотії жовтої іржі пшениці виникають 1 - 2 рази в 30 років. Найбільш шкідливі її епіфітотії відзначаються в роки з м'якою зимою, теплою весною і вологим прохолодним літом. При поразці посівів пшениці жовтою іржею врожай зерна знижується до 50 %, а в роки із сприятливими для гриба умовами недобір урожаю може досягати 90 и 100 %.

Фітофторою картоплі - широко поширене шкідливе захворювання. Шкідливість полягає в недоборі урожаю із-за передчасної загибелі ураженого бадилля в період утворення бульб і масового їх гниття в землі. Збудник хвороби - гриб, який впродовж зими зберігається у бульбах. Фітофтора вражає усі наземні органи рослин. Захворювання, як правило, спостерігається в другій половині літа. Втрати досягають 15 - 20 % і більше.

Катастрофи, будучи великомасштабними порушеннями екологічної рівноваги, часто породжують серйозні медичні наслідки. Це жертви серед людей і травми різної тяжкості, збільшення захворюваності населення і тварин, погіршення епідемічного статусу.