Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 4, укр.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
429.06 Кб
Скачать

Будова і життєдіяльність бактерій

Бактерії набагато дрібніші за клітини багатоклітинних рослин і тварин. Товщина їх зазвичай складає 0,5 - 2,0 мкм, а довжина - 1,0 - 8,0 мкм. Розгледіти деякі форми ледве дозволяє роздільна здатність стандартних світлових мікроскопів (приблизно 0,3 мкм), але відомі і види завдовжки більше 10 мкм і шириною, що також виходить за вказані рамки, а ряд дуже тонких бактерій може перевищувати в довжину 50 мкм. На поверхні, відповідній поставленій олівцем точці, уміщатиметься чверть мільйона середніх за величиною представників цього царства.

Будова. По особливостях морфології виділяють наступні групи бактерій: коки (більш менш сферичні), бацили (палички або циліндри із закругленими кінцями), спірили (жорсткі спіралі) і спірохети (тонкі і гнучкі волосовидні форми). Деякі автори схильні об'єднувати дві останні групи в одну - спірили.

6. Гриби

Одне з царств живих спорових організмів, що іноді зовні нагадують рослини, на позбавлених зеленого пігменту хлорофілу, справжніх коренів, стебел і листя. Спори, як і насіння, розсіюються і проростають в нові організми, але не містять зародка і зазвичай складаються з єдиної клітини.

Нині вважається, що на Земній кулі мешкає як мінімум 1,5 млн. видів грибів, але описані з них всього 70000, тобто менше 5 %. Найбільше число грибів в Європі і Північній Америці. До групи неописаних грибів зазвичай відносять - слизовиків, плісняви, зазвичай спостережувані на рослинах, що розкладаються, і ґрунті, дріжджі, добре відомі по їх ролі у виробництві алкогольних напоїв і інших харчових продуктів, капелюшні гриби, а також збудників багатьох хвороб сільськогосподарських культур; наприклад, головешки, іржа і мільдью.

Гриб - вегетативне тіло у вигляді грибниці, або міцелія (за винятком внутрішніх паразитів). Розмноження вегетативне, безстатеве (спорами) і статеве.

Умовно гриби розділяють на:

- макроміцети - гриби з великими плідними тілами (капелюшні, дощовики, міцелія);

- мікроміцети - мікроскопічні малі гриби, що утворюють нальоти, плісняви на рослинах і органічних субстратів, або що живуть в ґрунті і водному середовищі.

Значення грибів в природі і в житті людина важко переоцінити. Передусім, це редуценти, необхідні для розмноження органічних речовин, включаючи целюлозу і лігнін, тобто для глобального кругообігу елементів. Гриби в першу чергу багато капелюшних їх видів, споживають, причому деякі з них відносяться до найдорожчих делікатесів (трюфелі). Вони також дають "їжу майбутнього" - їстівний білок (мікопротеїн). Гриби все ширше застосовуються для біологічної боротьби з шкідливими комахами і нематодами, замінюючи отрутохімікати. Вони утворюють симбіотичну асоціацію - мікоризу - з коренями рослин, яка покращує зростання останніх і дозволяє деревам селитися на майже безплідному ґрунті. Успіхи генної інженерії зробили дріжджі справжніми живими фабриками по широкомасштабному виробництву складних з'єднань, зокрема необхідних медицина антибіотиків і гормонів і вживаних в промисловості ферментів. Багато видів пліснявих грибів використовують в мікробіологічній промисловості для отримання вітамінів, антибіотиків, ферментів, стероїдних гормонів. З іншого боку, гриби, поселяючись в тканинах рослин і тварин, бувають причиною небезпечних хвороб (фікомікоз, мікоз); крім того, вони утворюють отруйні мікотоксини, що викликають харчові отруєння, і часто призводять до псування самих різних корисних матеріалів.