Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 4, укр.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
429.06 Кб
Скачать

1. Небезпеки тваринного світу.

На життєдіяльність людини небезпеки живого світу впливають у випадках:

- нападу диких і домашніх тварин на людину;

- дії отрути, які потрапляють в організм людини внаслідок укусу отруйних комах (бджіл, ос, скорпіонів, павуків) і плазунів (змії, ящірки, жаби і так далі);

- небезпеки зараження паразитами (воші, кліщі, блохи, глисти і так далі);

- зараження збудниками хвороб, які переносять тварини (гризуни, домашні тварини - кішки і собаки). Зараження може статися при укусах, при контакті людини із зараженими тваринами або продуктами їх життєдіяльності (шерсть, слина, екскременти і так далі);

- отруєння при споживанні отруйних або заражених продуктів, приготованих з м'яса риб і тварин.

Так якщо стежити за повідомленнями в обласній пресі, можна навести приклади небезпек живого світу.

Наприклад, за словами начальника відділу небезпечних інфекцій Дніпропетровської СЕС, в нинішньому році в області зафіксовані 17 випадків сказу тварин. Вірогідність зараження людини навіть від слини скаженої тварини складає близько 80 %. Але завдяки тому, що пізніше сказ був вчасно локалізований, випадків захворювання людей не було.

Що стосується випадків нападу домашніх (найчастіше собак і бджіл) і диких тварин, то, найчастіше в цьому винні люди, що порушують правила змісту і поводження з тваринами. У деяких районах нашої області останніми роками з'явилася популяція вовків. Схрещених їх у багатьох поколіннях з собаками, привело до того, що вони стали злісними тваринами, що не відчувають страху перед людиною. Відомі декілька випадків, коли вони нападали на домашніх тварин серед білого дня в межах населених пунктів.

Отрути тварин можуть бути:

- білкової природи (токсини);

- небілкової природи;

До токсинів можна відносить компоненти отрути змій, скорпіонів, бджіл, ос, павуків і так далі

До отрут небілкової природи відносяться:

- тетродотоксин - що міститься у внутрішніх органах риб фугу (блюда з неї дуже дорогі і вважаються делікатесом, готують їх тільки спеціально навчені кухарі), політотоксін, буфотоксин і батрахотоксин (міститься в секретах деяких риб і шкірі колумбійської жаби).

2. Небезпеки рослинного світу

Небезпеки рослинного світу для життєдіяльності людини представляють:

- отруєння тварин рослинами;

- алергічні реакції на рослини;

- отруєння лікарськими препаратами з рослин.

У 2009 році в період цвітіння амброзії в нашій області спостерігалося масове захворювання полінозом. Особливо важко людям, що страждають бронхіальною астмою і алергічним ринітом.

Найсильнішим алергеном є також тополиний пух, пилок злаків і так далі.

Отрути рослин, як і отрути тварин, можуть бути:

- білкової природи (токсини);

- небілкової природи.

З токсинів рослинного походження можна виділити:

  • рицин - міститься у бобах;

  • абрин - міститься в насінні рослин.

Отрути небілкової природи головним чином алкалоїди. Серед них: нікотин, бруцин, стрихнін, кумарин, аконітін, атропін, мускарин та ін.

У вересні поточного року в м. Синельникове група учнів була доставлена в реанімаційне відділення лікарні в результаті отруєння дурманом. Лікарі б'ють тривогу з приводу доступності цієї рослини. Адже отруєння дурманом в області набуло характеру епідемії.

Підлітки їдять його насіння, щоб досягти ефекту, схожого з алкогольним сп'янінням, тільки сильніше. Ризик полягає в тому, що дурман сильно отруйний: отруєння веде до поразки центральної нервової системи. Порушується свідомість, виникає виражений синдром галюциногена, аж до виникнення судом. У важкій формі отруєння може привести до смерті.

"Усі речовини отруюють - все залежить від їх дози", - говорив Парацельс. Багато з ліків - отруйні і багато отрути використовують як ліки.

Таємничий світ отрути давно привертає увагу фахівців із створення ОР. Зараз відомо, що найбільш токсичні отрути виділяють мешканці теплих регіонів земної кулі, особливо в зоні тропіків. Джунглі, ліси, пустелі, моря і річки Африки, Латинської Америки, Австралії, острови Тихого і Індійського океанів стали улюбленими місцями пошуків екзотичних носіїв унікальних отрути. Ці пошуки і оцінки на їх основі досить оптимістичні.

Нагадаємо, що у світі відоме близько 800 видів змій, що представляють безпосередню небезпеку для людини. Найбільш отруйні гадюки, гримучі змії, кобри і змії-хвилинки. Носіями сильної отрути є і павуки: тарантули, каракурти, павуки-птахоїди і інші. Укуси бджіл і ос, особливо множинні, також небезпечні для людини і тварин. Отрути усіх цих представників живого світу відомі давно. Порівняно недавно стало відомо, що у змій, павуків, ос і бджіл є сильніші конкуренти. Ну хто б міг подумати, що в класі жаб опиняться потенційні вбивці! Адже це саме так. Саме з жабою - американським плямистим древолазом - пов'язана поява у світі нової потужної отрути - батрахотоксину. Плямистий древолаз - це маленька, довжиною близько трьох сантиметрів, жаба з чорною в жовту смужку шкірою. З отрути однієї жаби колумбійські індійці отримують 50 стріл, кожна з яких при попаданні в ціль менш ніж через хвилину здатна повністю паралізувати леопарда, рись і інших крупних тварин. Спеціальна дослідницька експедиція за допомогою місцевих індійців відловила в колумбійських джунглях 2450 жаб. З їх шкіри в подальшому в лабораторних умовах було виділено біля однієї третини міліграма батрахотоксину. Такої кількості отрути вистачає, щоб отруїти 120 тис. стріл, кожна з яких може убити велику тварину або людину. Смерть настає від нервово-м'язового паралічу, для відвертання якого протиотрута невідома.

Перша інформація про надзвичайні можливості батрахотоксину стимулювала інтерес до нього американських фахівців. На високому рівні ведуться дослідження по розшифровці структури і механізму дії цієї отрути, головна увага приділяється пошуку шляхів його синтезу. Вже відомо, що по його структурі молекула бархотоксину близька до структури стероїдних гормонів. Отрута має подвійну дію на нервову, систему, перериває передачу нервового імпульсу в м'язах і викликає перебої серця. У групі небілкової отрути бархотоксину конкурентів немає, по біологічній активності він, більш ніж в 30 разів ефективніше за отруту гримучої змії.

Рослини широко використовуються в медицині. Сьогодні близько 40 % цінних лікарських препаратів отримують тільки з рослин більше споріднених людському організму за своєю природою, чим синтетичні препарати. Тому людина пристосовується до їх засвоєння, вони легше включаються в процес життєдіяльності, набагато рідше випадки їх непереносимості.

Але при лікуванні травм, слід пам'ятати, що серед лікарських рослин немало отруйних, і майже усі отруйні рослини вживаються як ліки. Крім того, буває так, що деякі рослини, допомагаючи при захворюваннях одного органу, протипоказані при хворобах іншого. Неприпустимо самостійне застосування деяких трав, оскільки потрібно сумісність лікарських речовин, що знаходяться в рослинах. Інакше можлива ситуація, коли одна речовина посилює дію іншої, що дуже небезпечно для здоров'я. Також при лікуванні травами слід дотримуватися дозування, оскільки передозування може привести до серйозних отруєнь, аж до смертельних.

Небезпеки царства грибів для людини, це, передусім отруєння отруйними грибами при споживанні їх.

Це відбувається або при тій ситуації, коли недосвідчені люди збирають отруйні гриби, плутаючи їх з їстівними (бліда поганка, неправдивий опеньок і так далі). Але і знайомі їстівні гриби можуть стати отруйними, якщо вони ростуть поблизу залізних, шосейних доріг, промислових підприємств, в межі міста. Так як гриби, як губки вбирають в себе токсичні речовини з довкілля.

Отруєння грибами дуже небезпечні, оскільки зачіпають центральну нервову систему, вірогідні і летальні випадки.