Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 4, укр.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
429.06 Кб
Скачать

Питання 3. Характеристика і класифікація природних специфічних явищ. Масові захворювання. Терміни і визначення

Інфекційні хвороби людей - це захворювання, що викликаються хвороботворними мікроорганізмами і передаються від зараженої людини або тварини до здорової. Такі хвороби з'являються у вигляді епідемічних вогнищ.

Епідемічне вогнище - місце зараження і перебування хворого, люди, що оточують його, і тварини, а також територія, в межах якої можливе зараження людей збудниками інфекційних хвороб.

Епідемічним процесом називається явище виникнення і поширення інфекційних захворювань серед людей, що представляє безперервний ланцюг послідовно виникаючих однорідних захворювань. З'являється він у формі епідемічної і екзотичної захворюваності. Для характеристики інтенсивності використовується таке поняття, як спорадична захворюваність, епідемічний спалах, епідемія і пандемія.

Епідемічна захворюваність - це постійно реєструємося на певній території захворюваність властива цій місцевості.

Для кількісної характеристики епідемічного процесу використовують такі поняття, як захворюваність, смертність і летальність.

Захворюваність визначається відношенням числа захворювань за певний період часу (наприклад, за рік) до числа жителів цього району, міста. Захворюваність виражається коефіцієнтом на 100 тисяч або 1 тисяча людини.

Смертність - число смертей від цього захворювання, вираженого коефіцієнтом на 100, 10, 1 тисяча чоловік.

Летальність - відсоток померлих від числа хворих цим інфекційним захворюванням.

Виникнення і підтримка епідемічного процесу можливо за наявності трьох умов (компонентів): джерела інфекції, механізму передачі і сприйнятливості людини. Заражені люди і тварини є природними носіями збудників, від яких патогенні мікроорганізми можуть передаватися здоровим людям, їх називають джерелами інфекції.

У тих випадках, коли джерелом інфекції служать різні тварини і птахи, говорять про зоонозні інфекції або про зоонози.

Під механізмом передачі патогенних мікробів розуміється сукупність способів, що забезпечують переміщення живого збудника хвороби із зараженого організму в здоровий. Процес передачі збудника інфекції складається з трьох фаз, наступних одна за одною : виділення збудника із зараженого організму, перебування його впродовж якогось часу в зовнішньому середовищі і потім впровадження в організм іншої (здорового) людини.

Під шляхами передачі збудника слід розуміти певні елементи зовнішнього середовища або їх поєднання, які забезпечують перенесення збудника від джерела до навколишніх людей. Основні шляхи передачі: повітряно-краплинний, харчовий, водний, трансмісивний, контактний.

  • Сприйнятливість - ця біологічна властивість тканин організму людини або тварини бути оптимальним середовищем для розмноження збудника і відповідати на його впровадження інфекційним процесом. Міра сприйнятливості залежить від індивідуальної реактивності людини.

  • Інфекційні захворювання людей :

- одиничні випадки захворювання;

- групові випадки (більше 50 чоловік);

- епідемічний спалах (більше 15 чоловік);

- інфекційне захворювання неясної етіології (більше 20 чоловік).

Епідемічним спалахом називають обмежений в часі і по території різкий підйом захворюваності, пов'язаний з одночасним зараженням людей.

Епідемія - широке поширення інфекційної хвороби, що значно перевищує зазвичай реєстрований на цій території рівень захворюваності.

Пандемія - незвично велике поширення захворюваності, як по рівню, так і по масштабах поширення з охопленням країн, цілих континентів і навіть усієї земної кулі.

Екзотична захворюваність - відзначається при завезенні збудників на територію де раніше така інфекційна форма не відзначалася.

Найбільш поширеними на території України інфекційними хворобами являються: дизентерія, кір, поліомієліт, малярія, гострі кишкові захворювання. У країні зареєстровані такі природні вогнища багатьох небезпечних інфекцій - туляремії, лептоспірозу, сибірської виразки, лихоманки Ку, кліщового енцефаліту.