Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
потенциал предприятия.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

6. Організаційно-економічний механізм антикризового управління потенціалом підприємства

Організаційно-економічний механізм антикризового управління включає розробку сукупності заходів, спрямованих, з одного боку, на створення максимально сприятливих умов для оздоровлення підприємства, а з іншого - у випадку абсолютної збитковості підприємства – на проведення цивілізованої ліквідаційної процедури.

Головною метою організаційно-економічного механізму антикризового управління підприємством є максимально позитивні економічні зміни в становищі підприємства, які досягатимуться ціною мінімальних (оптимальних) організаційно-економічних дій. Для досягнення цієї мети треба вирішити такі задачі: необхідно точно діагностувати стан підприємства, визначити напрямки бажаних економічних перетворень і підібрати адекватну сукупність заходів організаційно-економічного впливу.

Для оцінки ступеня неспроможності підприємства запропоновано розширити діапазон нормативних значень аналітичних коефіцієнтів.

Система показників для діагностики банкрутства

Оціночними показниками причин розвитку кризи і виникнення загрози банкрутства можуть бути такі:

рівень прибутковості обороту і капіталу, тенденції їхнього розвитку;

обсяги збитків за окремими ризиковими подіями (втрата основних фондів, товарно-матеріальних запасів, списання дебіторської заборгованості, збитки по інвестиційних проектах, банкрутство структур, співвласником яких є підприємство);

обсяг і рівень накладання штрафних санкцій за порушення податкового, валютного, митного та інших видів законодавства;

рівень фінансового важеля.

До складу оціночних показників, що характеризують можливості підприємства по виходу з кризи, доцільно включити коефіцієнти можливості зростання обсягів діяльності, рівня прибутку; обсяг потенційного залучення банківських та комерційних кредитів; обсяг і рівень іммобілізації ліквідних коштів із інших видів обігових та позаобігових активів; рівень можливої економії постійних та змінних витрат; потенційний конкурентний статус підприємства; інтегральний показник інвестиційної привабливості.

Доцільно також уточнити і диференціювати значення коефіцієнту поточної ліквідності за галузями згідно з результатами спеціальних досліджень, тому що середні рівні коефіцієнтів поточної ліквідності та забезпечення власними коштами не можуть бути критеріями оцінки платоспроможності для всіх підприємств. Необхідний для підприємства рівень платоспроможності варто визначати з урахуванням структури і стану його активів і пасивів.

Топологічна карта організаційно-економічного механізму антикризового управління підприємством

7. Нет - Визначити інструментарій антикризового управління потенціалом підприємства

8. Дослідження синергізму елементів конкурентоспроможного потенціалу промислового підприємства

Синергизм, синергия – вариант реакции на комбинированное воздействие двух или нескольких факторов, характеризующейся тем, что это действие превышает действие, оказываемое каждым фактором в от­дельности. Синергический эффект рассматривается как вари­ант реакции организации на комбинированное воздействие двух или не­скольких факторов, характеризующихся тем, что это действие превышает то, которое оказывается каждым фактором в отдельности.

Значение концепции синергизма для исследования процесса стратегического управления конкурентоспособным потенциалом промышленного предприятия заключается в том, что она помогает изуче­нию силы взаимосвязи элементов, образующих КППП, и позволяет на этой основе обеспечить эффективные управленческие решения, направленные на разработку стратегий развития наиболее значимых потенциалообразующих элементов.

Предлагаемая методика диагностики элементов, образующих конку­рентоспособный потенциал предприятия, позволяет не только производить их количественную оценку, но и исследовать наличие взаимосвязи при из­менениях, возникающих в элементах. Исследование взаимосвязи между элементами, образующими конкурентоспособный потенциал предприятия, можно представить в виде цепочки последовательных шагов: