Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політичне консультування.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
45.17 Кб
Скачать

Позаправові політичні маніпулювання.

Українська демократія відважно йде на штурм абсолютного рекорду політичного цинізму. Електорат — одноразовий народ. (Усна народна творчість) Ми використовували в назві цієї глави «позаправові» не випадково. Між неправовим (протизаконним) і позаправових існує принципова відмінність. Неправова дія вступає в протиріччя з чинним законодавством, позаправова ж формально закон не порушує. Але, якщо юридично деякі форми позаправового ПР і допустимі, то з етичної точки зору назвати їх бездоганними ніяк не можна. Тому в цьому розділі мова піде не тільки про протизаконні прийоми ПР й про інші — більш-менш «чисті», законом ніяк не регламентуються, «прикордонні». Іноді акі технології називаються «не« брудними », а тонкими», «інтелектуальним творінням», яке «від нерозуміння називають« чорним PR-ом. Будь прийом ефективного PR-а використовує один або декілька з наступних механізмів:

- Конструює або дозволяє протиріччя;

- Маскує дії, що здійснюються — противник, не пручаючись, йде в гіршу ситуацію через нерозуміння загальної картини того, що відбувається;

- Реалізує план, в якому від конкурента нічого не залежить, — відбувається його «виключення» з управління подіями;

- Створює ситуацію, при якій конкурент, що вибирає більш кращий шлях, потрапляє в пастку;

- Дозволяє використовувати чужі (конкурентів, знаменитостей, населення, держави), ресурси (часу, іміджу, грошей, влади, інформації);

- Виявляє приховані, непомічені ресурси або «оживляє» втрачені.

Ідеальне рішення задачі (тобто досягає поставленої мети без втрат, ускладнення системи і виникнення нових небажаних ефектів) багато в чому залежить від вірної розробки прийомів.

Державне управління.

«Адміністративний ресурс» може виражатися в прямому примусі виборців голосувати за того чи іншого кандидата (використання залежно від начальників таких груп виборців,як військовослужбовці, працівники державних чи напівдержавних підприємств і т. П.). Поширені також випадки поєднання зайнятості журналістів провідних регіональних видань з діяльністю в якості співробітників місцевої адміністрації. Часті розпорядження місцевих адміністрацій щодо зняття або заборони на розміщення агітаційної продукції (рекламні щити, плакати тощо). До тиску на конкурентів залучаються органи податкової інпекції, міліції, пожежного та санітарно-епідеміологічного нагляду.Регіональні органи влади використовують такі технології, як перенесення виборів, неодноразовий перенесення судових засідань, зрив явки виборців (останнє можливо самими різними способами). В силах діючої влади створити перед виборами ілюзію покращення соціально-економічної ситуації, що спонукає населення підтримати владу. В арсеналі при владі, крім того, такі методи, як мобілізація організаційних і фінансових ресурсів, виборче застосування законів, маніпуляції з виборчим законодавством, перерозподіл бюджетних коштів, силовий тиск, кадрові перестановки, домінування в інформаційному просторі (іноді неможливо розрізнити висвітлення діяльності від агітації) , можливість фальсифікації підсумків виборів і т. п.