Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політичне консультування.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
45.17 Кб
Скачать

Прийоми ефективної «білої» маніпуляції.

Допустимі види (форми) передвиборної агітації визначає закон «Про вибори депутатів …». Це публічні дебати, дискусії, круглі столи, прес-конференції, інтерв’ю, виступи, політична реклама, показ теленарисів, показ відеофільмів і «інші не заборонені законом форми» (наприклад, відомі «летючі пікети» — мобільні групи агітаторів, здатні охопити значні площі ). Далі в законі вказується, хто має право проводити передвиборну агітацію, яким чином вона оплачується, регламентуються терміни її проведення та т. д. Але форми політичної маніпуляції — всього лише інструмент, яким можна оперувати невміло або віртуозно. Тому на перший план виходить уміння маніпуляторів користуватися цим інструментом (нагадаємо, що мова поки йде про «білих» технологіях). Основними каналами соціальної комунікації, за допомогою яких маніпулятор впливає на маніпулюють, є ЗМІ, власні видання кандидата, агітаційні матеріали, зустрічі з виборцями.Кожен з цих каналів необхідно використовувати з урахуванням розшарування населення за соціальним, інтелектуальним та іншими ознаками, з урахуванням місцевості і всіх рівнів сприйняття (почуття, розум, підсвідомість). Крім того, потрібно враховувати психоемоційний стан суспільства. При зустрічах з населенням необхідно враховувати особливості індивідуального та соціальної психології потенційного електорату. Одну і ту ж програму можна озвучити абсолютно по-різному і з різним результатом, навіть без прямої брехні політику можливо уявити себе так, що у нього з’явиться чимало нових прихильників. Вся справа в тому, щоб знати, коли, кому, як і що говорити. Одна інтонація і одна тематика доречна на зустрічі зі студентством, інша — в розмові з військовослужбовцями і т. д. Прагнення політика завоювати підтримку якомога більшої кількості громадських кіл призводить до того, що часом неможливо розрізнити «програми» явних супротивників — ліберали говорять про патріотизм і державні інтереси, а комуністи — про «національно орієнтований» капітал. Інакше кажучи, для тих, хто не належить до конкретної політичної орієнтації, «пігулка» підсолоджується. Один з найважливіших принципів PR — комплексний підхід. Він має на увазі використання різних ЗМІ (наймасовішим вважається телебачення, але не варто ігнорувати радіо і пресу) і регулярність інформаційного впливу. Не можна обмежуватися однією-двома формами підтримки зв’язків з громадськістю — досвідчений політтехнолог володіє всім арсеналом засобів. Зазначимо, що основну роль в боротьбі за голоси виборців відіграють ЗМІ — їх здатність у формуванні потрібного образу воістину дивовижна, причому головні маніпулятивні кроки, на думку деяких політологів, робляться не в період передвиборної кампанії, а раніше — непомітно, ненав’язливо, у формально інформаційних передачах або публікаціях. Проте покладатися на одні лише ЗМІ не можна — бувають ситуації, коли вони в очах населення дискредитували себе. Існує безліч альтернативних форм агітації.

Наприклад,широко відомі так звані «адресні привітання» виборців від кандидата («пряма пошта»). Особисте привітання діє як прояв поваги і визнання особистої значущості адресата, створюючи ефект позитивної реакції на фігуру самого кандидата. Поздоровлення потрібно відпрацьовувати з кожною конкретною групою виборців окремо: ветеранів війни привітати з 9 травня, жінок — з 8 березня і т. д. Грає роль і механізм отримання вітального листа (чи прийде воно поштою, вручить чи його представник кандидата або листоноша — як на замовлення). Іноді практичніше вітати не всіх потенційних виборців, а керівний склад і тих, хто вважається авторитетом в очах даної групи населення. Для того, щоб у свідомості електорату підтримувався постійний «фон» повідомлень про даний кандидата, необхідне створення (або «висмоктування з пальця») інформаційних приводів. Часто запрошують для допомоги відомих артистів, спортсменів — осіб, що користуються повагою в населення. Кандидат повинен подобатися своїм виборцям — подобатися як чоловік, батько і т. п. Політична програма відходить на другий план, якщо кандидат має незаряудну чарівність. Тут важливо мати хорошого психолога, який підкаже, як потрібно тримати себе з різною аудиторією, «куди подіти руки», як посміхатися, як будувати виступи і т. д.

Про «білі технології» важко говорити — для досягнення ефективності майже в кожній одиниці агітації присутня та чи інша лукавинка, той чи інший підводний камінь. Кожна «біла» технологія «вагітна» «чорною». Чисті виборчі технології відносяться до області утопій — маніпуляція без прихованих елементів впливу неможлива.