Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подарунки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
129.02 Кб
Скачать

Міністерство культури і туризму України

Київський національний університет культури і мистецтв

Кафедра культурології

Реферат на тему:

Підготувала

Студентка 1 курсу

Групи КДД-10

Бранець Анна

Перевірила:

Сидоровська Є. А.

Київ 2010

План

Вступ…………………………………………..3

  1. Як дарувати подарунки?………………………4

  2. Як приймати подарунки………………………8

  3. Подарунки для дітей……………………………9

  4. Подарунки на весілля…………………………12

  5. Весільні букети……………………………………13

  6. Етика ділових подарунків…………………..15

Висновки……………………………………..18

Вступ

Подарунок - це знак уваги, любові, вдячності, вияв дружніх почуттів. Тому подарунки не роблять малознайомим людям і без приводу. Вручення подарунка необхідно приурочити до якої-небудь події, пам’ятної дати; подарунки вручають, приходячи в гості, насамперед на новосілля, при зустрічі після довгої розлуки. На такі свята краще принести невеликий подарунок, ніж прийти з пустими руками. З іншого боку, маючи бажання, завжди можна знайти привід зробити подарунок.

Подарунок – це демонстрація не багатства і щедрості, а розуміння інтересів того, кому його дарують. Тому не варто дарувати гроші – це можуть сприйняти як зневагу до особистості.

Подарунки дарують своїм рідним і знайомим з різних нагод - до дня народження, на іменини, у день одержання диплома або захисту дисертації, до весілля, на Новий Рік. Подарунок повинен бути вираженням нашого доброго ставлення до людини, а свята - символом непідробно щирих відносин між людьми, а не засобом заспокоєння нечистої совісті. Уміння дарувати подарунки передбачає вміння любити людину.

Цінність подарунка визначається зовсім не його грошовою вартістю. Можливо, що подарунок потрібний і до речі, але форма його вручення може виявитися настільки образливою, що той, кому подарунок призначений, може і відмовитися від нього. Вручення цінного подарунка є не проявом людської близькості, а символом матеріального статку. Проте, дарувати цінні подарунки - це привілей не тільки заможних людей, їх іноді дарують ті, хто не відчуває внутрішньої потреби в тому, щоб подарунком доставити іншій людині радість.

Як дарувати подарунки?

Дарувати речі потрібно гарно упакованими. Добре було б додати до подарунка листівку з відповідним зображенням: до Нового року – новорічну тощо.

Подарунки близьким родичам модна вибирати і купувати разом з ними.

Привітання може бути як усне, так і письмове. Однак варто врахувати специфіку іменинника. Маму, тата, бабусю, дідуся можна привітати без зайвого офіціозу, сказати теплі й щирі слова. Коханій же людині задовгі побажання не потрібні, їх можна замінити звичайним поцілунком, багатослівнішим за усі побажання здоров’я-щастя-кохання-миру у всьому світі. Шефу потрібно щось офіційне, інтелігентне й без крайнощів у вигляді обнімань.

І хоч як приємно отримувати подарунки, однак, погодьтеся, дарувати набагато приємніше! Але для того, щоб імениннику від вашого подарунку не стало незручно, навчіться етики дарування.

Отож, якщо ви зібралися зробити приємне шефу, то постарайтеся обрати не дуже дорогий, проте оригінальний подарунок. Уникайте у виборі одяг, предмети особистої гігієни, алкоголь, косметику, а також «жартівливі» подарунки, якщо ви не впевнені в почутті гумору начальника. Дарувати краще не банальні речі – ручки, записники, візитницю, а щось оригінальне - пісочний годинник, книгу з життєвими афоризмами, антикваріат, символічні статуетки, відеоролик, у якому можна зняти відеопривітання імениннику. До речі, краще дарувати шефу не від себе, щоб він не сприйняв це, як бажання виділитися серед інших, а всім колективом.

Колегам краще підносити у подарунок цікаві речі – розписану на замовлення краватку, комп’ютерну дизайнерську мишку, квіти (живі, а можна і в горщиках), цукерки, листівку, у якій кожен член колективу зможе залишити своє побажання.

Хочете подарувати корисний подарунок рідним? Навчіться їх слухати. Часом вони самі кажуть, що хочуть отримати.

Для коханих найкращим подарунком стане фотосесія на тлі гостроверхих замків чи на даху багатоповерхівки, романтична вечеря, політ на повітряній кулі, спеціально замовлена карета чи екстравагантне освідчення у коханні.

Також не слід :

  • Дарувати надто дорогі речі, тому що це може поставити людину в незручне становище. Виняток становлять подарунки близьким родичам.

  • Дарувати дуже дешеві подарунки, оскільки це вже може виглядати як скнарість і зневага до одержувача.

  • Дарувати речі, які можна витлумачити як певний «прозорий» натяк, які мають у даному, конкретному випадку подвійне значення; скажімо, подарувати картину «Нерівний шлюб» молодятам;

  • Дарувати те, що навряд чи може знадобитись, навіть якщо це річ гарна і дорога. Не можна дарувати речі тільки тому, що вони вам самим не потрібні. Не варто дарувати і те, що вам дуже подобається, але до чого інший зовсім байдужий – наприклад, дарувати щеня лише з тієї причини, що у вас у квартирі є собака, папужки в клітці і рибки в акваріумі, і ви не уявляєте, як це люди можуть жити без братів наших менших.

  • Дарувати чоловіку солодощі і квіти, якщо він не святкує ювілей. Предмети туалету дарують тільки близьким родичам.

  • Дарувати жінкам запальнички, попільниці – будь-які предмети, пов’язана з курінням – незалежно від того, палить вона чи ні.

  • Дарувати жінкам міцні напої, зокрема міцні десертні вина.

  • Дарувати жінці до дня народження, 8 Березня каструлю, м’ясорубку – будь-які речі, пов’язані з приготуванням їжі, пранням, прибиранням.

  • Влаштовувати примирення за допомогою подарунка. Спочатку все-таки варто вибачитись, налагодити стосунки, а вже потім закріплювати їх подарунком. Інакше подарунок може стати причиною скандалу.

  • Вручаючи подарунок, розписувати, яка це дорога і рідкісна річ, яких зусиль довелося докласти, щоб її купити.

  • Дарувати суто декоративні, непрактичні речі на новосілля чи весілля.

  • Критикувати вручений вами подарунок, свідомо принижуючи його достоїнства.

  • Допитуватись, чи сподобався ваш подарунок.

  • Зривати з подарунка етикетку, на якій зазначено ціну. Багато хто вважає, що залишати цінник непристойно, оскільки це може бути розцінене як натяк: ось як ми розщедрилися заради тебе! І усе-таки фахівці з етикету рекомендують залишати етикетку. По-перше, визначити приблизну чи навіть точну ціну речі можна і без етикетки. А по-друге, етикетка – це свідчення того, що річ нова, свого роду елемент упакування. Однак додавати касовий чек не варто.

  • Надписувати книги. Це виключно право автора, тому написати слова привітання можна на листівці (чи візитці) і вкласти її в книгу.

Не даруйте речі, які довго пролежали у вас вдома без застосування. Якщо вони не знадобилися вам, то навіщо вони іншим? Ніколи не даруйте вживаних речей, за винятком антикваріату та коштовностей, які передаються з покоління в покоління.

Без погодження нікому не даруйте тварин. Навіть найгарніше створіння може бути не до вподоби новому власнику. Недоречно дарувати косметику, парфуми, предмети особистої гігієни, спідню і постільну білизну людям, які не є вам близькими і смаків яких не знаєте. Ви ризикуєте образити жінку, якщо на день народження чи на 8 Березня подаруєте їй кухонне приладдя. Вона може подумати, що її місце лише на кухні. Кухонні прибори краще дарувати на новосілля.

Гроші замість подарунка – своєрідне відкуплення. Справжню радість приносить подарунок, адже він надовго запам’ятовується. Гроші прийнято дарувати у тому разі, коли людина на щось їх збирає і всі про це знають. Найчастіше гроші вручають одні одним родичі.

Не варто дарувати друзям або знайомим дорогі подарунки. Вони припустимі тільки серед близьких родичів. У порівняно недавні часи вважалося проявом особливої сердечності подарувати друзям річ власного виготовлення. У наші дні ця традиція потроху втрачає колишню популярність. Однак і сьогодні кожному приємно одержати в подарунок гарні рукавички, мистецьки зв'язаний шарф або дрібничку, виточену з дерева, - предмети, зроблені руками наших друзів.

Не радимо жінкам дарувати чоловікам краватки, у таких випадках рідко вдається догодити. Точно так само чоловік ніколи не вгадає колір губної помади. Краще взагалі приналежності косметики в подібних випадках виключити, і вдаватися до подібних подарунків лише коли чоловік точно знає, які парфуми вживає його дама.

Краще не дарувати тварин, навіть самих симпатичних, не обговоривши з іменинником цю ідею заздалегідь. Не завжди до речі піднести картину, репродукцію, особливо якщо точно не відома ступінь пристрасті людини до такого роду речей. Півбіди, якщо, одного разу з'явившись із подібним подарунком, ви більше не буваєте в цьому будинку, іменинник може з чистою совістю замкнути його в комору, але якщо буваєте - вихований хазяїн змушений повісити на стінку річ, яка, можливо, йому зовсім не подобається.

Для подарунка не годяться предмети, які асоціюються з хворобою (такі, як градусник для вимірювання температури). Білизну можна дарувати тільки членам родини, у крайньому випадку такі подарунки роблять один одному близькі приятельки.

Варто пам'ятати, що окремі предмети як подарунок іноді зв'язуються з деякими забобонами. Хусточки ніби розташовують до сліз і сварці, гвоздики не приносять щастя в коханні ... Люди володіють різним ступенем вразливості, і окремим особам такі подарунки можуть не принести задоволення. Однак чого б вам це не коштувало, будь-який подарунок приймайте з посмішкою.

Не менш важливо, що ви говорите під час вручення подарунка. Правила доброго тону забороняють фрази на кшталт: “мені це теж стало б у нагоді”, “вибираючи тобі подарунок, усе місто оббігав”, “пробач, що дарую таку дурницю”, “вибач, але нічого кращого я не знайшов”…

Квіти – це майже універсальний подарунок. Вони завжди радують і завжди до речі, проте не всякий раз можна обмежитися тільки гарним букетом. Особливо якщо свого часу ви отримали від сьогоднішнього іменинника разом з квітами ще який-небудь подаруночок.

Їх дарують родичам на будь-яке свято, діловим партнерам з нагоди будь-якої знаменної події, на знак вітання чи вдячності за участь у спільному заході тощо.

Букет квітів може бути як самостійним подарунком, так і доповненням.

В особливо урочистих випадках дарують велику букети чи навіть кошики квітів. Зовсім не обов’язково прагнути принести якомога більший букет. По-перше, квіти, як і будь-який інший подарунок, - не демонстрація щедрості, а лише знак уваги. А по-друге, варто прислухатися до думки японців, які говорять : «Одна квітка краще, ніж сто, передає розкіш квітки».

Як дарувати квіти - загорненими чи ні? Старовинні посібники правил хорошого тону давали в такому випадку наступну пораду: якщо, з'явившись на святкування, ви вручає квіти в передпокої, можна передати їх в упаковці, якщо ж двері вам відкриває будь-хто з членів сім'ї та ви з квітами входите в кімнату, то зніміть папір і піднесіть букет винуватцю торжества без нього. Очевидно, подібний пораду можна прийняти і сьогодні. До речі, взагалі говорити про упакування можна лише тоді, коли вона естетична. Не забудьте подати букет квітами нагору, а не навпаки. Квіти можна дарувати й у горщику.

Якщо ви посилаєте квіти з доставкою з магазину, вкладіть в кошик або усередину букета записку з побажаннями.

Чоловікам літнім або на роботі своєму керівникові можна в день народження подарувати квіти, молодим чоловікам при тих же обставин квітів дарувати не прийнято.