Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подарунки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
129.02 Кб
Скачать

Висновки

Отже, робити подарунки - це мистецтво, якому, як і всякому іншому мистецтву, можна й потрібно навчитися, тому що це є проявом внутрішньої культури людини. При цьому зовсім не важливо, чи даруєте ви дорогий подарунок або просто милий сувенір.

Робити подарунки потрібно від душі, приймати будь-які, навіть неприємні дарунки – радісно та із вдячністю.

При виборі подарунку потрібно враховувати свої можливості, а також смаки, погляди, мрії та уподобання людини, якій він призначений. Краще подарувати дешевшу річ, зате потрібну, а не дуже дорогу, яка не знадобиться. Вибираючи подаруки, потрібно врахувати й те, щоб дарована річ не пригнічувала чи не натякала на певні недоліки людини.

Якщо ви гостюєте за кордоном, то родині, яка надала вам житло і харчування, слід віддячити. Подаруйте корисну в господарстві річ – скатертину, сервіз тощо.

Приймаючи подарунок, треба пам'ятати, що людина, яка вибирала його, хотіла зробити вам приємне. Інше питання — вдалося їй це зробити чи ні. Бажання порадувати партнера, зняти напругу в стосунках — цінніше самого подарунку.

Іноді подарунок узяти не можна. Причини бувають різні. Це і надмірно висока вартість подарунка, і його недоречність, нетактовність (коли, наприклад, чоловік дарує малознайомій жінці предмети туалету) або неможливість прийняти подарунок від конкретної людини тому, що це підлеглий або людина, з якою ми посварилися.

Якщо висловити свою відмову нерішуче, запинаючись і бентежачись, це буде виглядати, як необґрунтована примха. Відмовлятися слід твердо, рішуче, пам’ятати про те, що в незручній ситуації винні не ми, а дарувальник. Але, щоб він не дуже образився, варто обов’язково аргументувати свою відмову. І з подвоєною щирістю подякувати за увагу. НЕ повертайте нічого на наступний день – це не ввічливо і образливо для того, хто його вам подарував.

Список використаної літератури

  1. Діловий етикет. Етика ділового спілкування. – 3-є вид., перероб. та доп. – К: «Альтерпрес»,2009. – 368с.

  2. http://etuket.com/guests/86-podarunki.html

  3. http://kursmm.com.ua/13a4.htm

  4. http://narecheni.info/podarki/

18