Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство Культури і Туризму України.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
85.28 Кб
Скачать

8. Ринок рекреаційних послуг

Гори Узбекистану розташовують великим потенціалом рекреаційних ресурсів для розвитку санаторно-лікувального, оздоровчого та екскурсійно-пізнавального туризму. Гідності гірської зони визначаються насамперед специфічними особливостями клімату, красою і розмаїтістю, складністю природи, наявністю цілющих мінеральних джерел, пам'яток природи та історії.

Гори надають благотворну дію не тільки на хворих, але і на всіх, хто потребує відпочинку, особливо на дітей і видужуючих. У гірському кліматі посилюються обмінні процеси, поліпшується робота серцево-судинної системи і легень, мобілізуються резервні можливості організму, посилюється загартовування, адаптація до гірської середовищі. Особливо привабливі середньогір'я з арчевимі лісами. Однак клімат різних висотних зон не однаково впливає на здоров'я людини. Якщо нізкогорья (750-1000 м) і середньогір'я (1000-2500 м) сприяють тренуванні і загартуванню організму, то клімат високогір'я (вище 2500 м) більшість людей переносить погано, так як він вимагає занадто великої напруги адаптаційних систем організму. Тому використання гір як природного лікувального і тренирующего фактора вимагає вмілого і обгрунтованого підходу.

Пам'ятки

Контраст кліматичних умов і рослинності, дивовижні пейзажі гірських долин, схилів, снігових вершин, вузькі гірські стежки, галасливі водоспади і бурхливі гірські річки, блакитні озера, мальовничі гірські кишлаки з їх древніми самобутніми народними традиціями - все це можна оцінити лише там, де воно знаходиться , тобто відправившись в гори. У горах Узбекистану виявлено понад 60 джерел мінеральних вод різного хімічного складу, на базі яких організовані бальнеологічні санаторії та лікарні. У республіці налічуються десятки великих гротів і печер - Обірахмата, Тешікташе, Аманкутана, Мачала, Зараутсай, Амір-Темір і ін Улюблені туристські маршрути - до ущелин Кірк киз в Заамінскій районі, Гуралаш, Суфа, Койташ. У горах Ташкентської, Сурхандарьинской, Самаркандської, Кашкадар'їнської областей цікаві ботанічні, геологічні та гідрогеологічні пам'ятники природи, водоспади, виходи підземних вод. Збереглося багато цікавих пам'яток стародавньої історії - наскельні малюнки і кургани, фортеці, сліди стоянок первісних людей, залишки рудників і плавильних печей, предмети старовини, сліди динозаврів, та ін Цікава для туристів і етнографічна специфіка гірських жителів, своєрідність окремих кишлаків і аулів, екзотичні форми гірського сільського господарства.

Ташкентська область

У рекреаційній системі гірської зони домінуюче місце належить горах Ташкентської області. Західний Тянь-Шань виступає в якості найбільшого в республіці курортно-лікувального, туристичного, загальнооздоровчого району. Тут розташовані санаторії «Хумсан», «Таваксай», «Акташ», будинку відпочинку «Кумушкан», «Сукок», «Кристал», «Сокіл», численні зони відпочинку, піонерські табори, пансіонати, туристичні та спортивні бази.

Чарвакської водосховищі

На березі Чарвакської водосховища розташований сучасний туристичний комплекс «Чорвог оромгохі» (Піраміди). Свіже гірське повітря, нежарке літо, велика кількість зелені, розвинена інфраструктура, великі водойми у поєднанні зі зручними для купання узбережжями водосховища, зробили цей район місцем масового відпочинку та лікування. У прибережній зоні Чарвакської водосховища з довжиною берегової лінії близько ста кілометрів розташовуються численні зони відпочинку, дитячі табори. Вони з'єднані між собою кільцевою дорогою навколо Чарвакської улоговини, та розміщуються поблизу кишлаків Богустан, Буручмулла, Янгикурган, Юсупхана та ін

Туркомплекс "Чимган"

Особливе місце займає зона відпочинку Чимган, розташована в мальовничій долині на висоті 1300-1700 м над ур.м. Тут створено туристичний і оздоровчий комплекс, що включає санаторії, туристичні бази, пансіонати, зони відпочинку, дитячі табори, спортивні бази. Чимган користується особливою популярністю взимку, коли велика кількість снігу і сонця створює прекрасні умови для відпочинку і лижного спорту. Тут до послуг туристів лижні траси - спортивні та прогулянкові, крісельні та бугельні канатні дороги. Функціонують три канатні дороги, призначені для лижників і відпочиваючих.

Паргос-Акташського гірничо-рекреаційний комплекс

В іншому гірничо-рекреаційному комплексі Ташкентської області - Паргос-Акташській зоні, що займає нізкогорья і середньогір'я Каржантау, розвинений оздоровчий і гірський туризм. Тут розташовані санаторії «Акташ», «Таваксай», «Хумсан», багато піонерських таборів, зони відпочинку підприємств. Мається багато визначних куточків природи, історичні пам'ятники. На півдні зони розташовано Ходжікентское водосховище. По його берегах розмістилися зони відпочинку, спортивні бази та ін

Аксаката-Паркентська і Сукокська - рекреаційні зони

Аксаката-Паркентская і Сукокская рекреаційні зони (Паркентскій район Ташкентської області) охоплюють низькогорно-среднегорную зону Чаткальского хребта. Тут основний тип рекреаційних підприємств - будинки відпочинку (Кумушкан, Сукок), мережа зон відпочинку, піонерські табори, туристичні центри та ін Траса гірського Паркентского магістрального водоканалу, терасують і засаджені плодовими деревами і виноградниками схили Чаткальський гір, безліч цікавих і стародавніх археологічно-історичних пам'ятників, Чаткальський гірничо-лісовий заповідник та його музей, велика кількість примітних ландшафтів, викликають у туристів живий інтерес.

У долині Ахангаран

У долині Ахангаран, в передгір'ях і горах Курамінський хребта створена велика зона відпочинку (Алмалик, Ахангаран, Ангрен, Лашкарек, Янгіабад, Кульбулак, Синьогір та ін.) Чисте повітря, гірські вершини, парчеві і березові гаї, прозорі струмки і водоспади приваблюють туристів і відпочиваючих у будь-який час відпочинку. Тут багато пам'яток давньої історії краю, що дозволяє розширити масштаби пізнавального туризму.

Інші зони відпочинку

Гори інших областей характеризуються слабкою рекреаційної освідченістю. У Кашкадар'їнської, Сурхандарьинской, Джізакской та інших областях зустрічаються лише поодинокі осередки туризму і відпочинку, в першу чергу дитячі табори у горах, зони відпочинку великих підприємств або будинку відпочинку. У Саріасійском районі Сурхандарьинской області на висоті 1800 м в горах Гіссара розташований самий високогірний будинок відпочинку Узбекистану Хандіза, функціонуючий тільки влітку.

Гори Самаркандської, Наманганской і Ферганської областей, хоча за ступенем рекреаційного освоєння помітно поступаються Ташкентської гірничо-рекреаційній зоні, відрізняються різноманітністю надаваних послуг. Є мережа туристичних баз, будинків відпочинку, зони відпочинку, піонерські табори і ін У пріферганскіх горах функціонують санаторій «Вуадиль» (дитячий), «Чартак» (бальнеологічний курорт), «Шахимардан» (гірничо-кліматичний курорт) та ін.