Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_kursu. Украина в мировой политике.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
84.09 Кб
Скачать

Варіант 2

Центрально-європейський регіон та пошуки місця України. Боротьба за лідерство.

Необхідно описати:

(Ініціативи створення об’єднання країн Балто-Чорноморського міжмор’я. Діяльність країн в рамках Чорноморської економічної співпраці. ПАЧЕС. Макрорегіони: “Десна”, “Прип’ять”, “Західне Полісся”, “Дніпро”. “Східне партнерство”. Придністровсько(Російсько)-Молдовський конфлікт і Україна. Білоруська диктатура і наслідки для України. Територіальні претензії до України окремих політичних сил Румунії, Угорщини, Польщі, РФ. Економічні підвалини можливого лідерства України в центрально-європейському регіоні. Погляди різних політичних сил в Україні на перспективи зовнішньо-політичних та військових союзів. Погляди українських політиків, аналітиків, геополітиків, літераторів та журналістів на зовнішньо-політичні перспективи. Сформулювати власне бачення зовнішньо-політичної стратегії. Делімітація та демаркація Українського кордону складнощі, розв’язані та нездоланні проблеми. Права людини, як ключовий орієнтир укладання політичних, військових та інших союзів. Принцип вироблення шляху розвитку. Роль політичних і суспільних інститутів у виробленні зовнішньої політики.)

Варіант 3

Війна з Росією за АР Крим. Російська інтервенція на Донбасі.

Необхідно описати:

( Агресиність зовнішньо-політичного курсу РФ: інформаційний пресинг, корупція в світових бізнесових і чиновницьких колах, локальні війни, енергетичні ультиматуми. Експансія АР Крим. Розгортання кремлем війни на півдні та сході України. Провал кремлівських планів. Перехід РФ до тактики створення на території частини Донбасу Порто-Франко (Зона контрабанди) Фактичне створення на території частини Донбасу Зони замороженого конфлікту. Реакція світу на російсько-українську війну. Шляхи розв’язання кримського вузла. Держава Кримських татар. Як повернути частину окупованого Донбасу до складу України? Чому реформи в Україні вважають початком завершення російсько-української війни? Помаранчева революція: хронологія подій. Революція гідності. Причини відмови Урядом М.Азарова від європейського курсу України. Вплив зовнішньо-політичних чинників на вибір українського політичного естеблішменту.)

Питання до іспиту.

(після обговорення змісту)

Методичні рекомендації до виконання модульних контрольних робіт

Мета модульної контрольної роботи: закріпити теоретичні та практичні знання, які студент набуває під час вивчення навчальної дисципліни (аудиторних занять та самостійної роботи) у кожному модулі.

Завдання до контрольної роботи видається та керується викладачами профільної дисципліни.

Завдання контрольної роботи вважається виконаним, коли студент подає викладачу для перевірки письмову відповідь разом з виконаною практичною роботою.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Семінар, як одна із форм навчальних занять, розрахована на глибоке та повне розкриття студентами певної проблеми на основі самостійного вивчення рекомендованої літератури. На семінарських заняттях вони глибше опановують складні питання, беруть участь в їх колективному творчому обговоренні, оволодівають науковими методами аналізу певних явищ і проблем. Систематична підготовка до семінару привчає до самостійної роботи з періодичними виданнями, науковою, навчальною, навчально-методичною літературою і т.д. Під час занять створюються умови для перевірки та виявлення інтелектуального рівня студентів, для набуття уміння виступати, логічно висловлюватись, колективно обговорювати гострі проблеми, обстоювати власну точку зору, аргументувати свою позицію.

Для ґрунтовного засвоєння матеріалу необхідно вдумливо його конспектувати, вдаючись до різних видів запису (витяги, тези, цитати і т.д.). Готуючись до відповіді, важливо, в першу чергу, визначити напрями наукових досліджень з певної проблеми та впровадження їх результатів у практику. Доцільно підготувати власні спостереження та висновки, обґрунтовуючи їх теоретичними положеннями та рекомендаціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]