Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 СЕМ - служебн док-ты.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
310.78 Кб
Скачать

Розписка

Розписка — письмовий документ, який підтверджує дію, яка вже здійснилася, найчастіше одержання грошей або матеріальних цінностей, завірений підписом одержувача.

Розписка пишеться в довільній формі. Основні реквізити розписки: назва документа; посада; прізвище, ім´я, по-батькові особи, яка дає розписку; кому дається розписка; у чому конкретно дано розписку; сума грошей або найменування матеріальних цінностей; дата. Розписка закінчується підписом автора. Одержану суму грошей вказують цифрами, а в дужках словами. У цьому документі не може бути жодних виправлень.

Телеграма

Телеграма оформляється відправником на телеграфному бланку встановленого зразка або на папері грамотно, чітко коротко і без помилок. Телеграми складаються з дотриманням таких вимог:

- перед адресою вказується категорія телеграми ("урядова", "термінова");

- адреса телеграми складається з телеграфного найменування пункту призначення, номера відділення зв´язку, точного найменування адресата із зазначеним найменуванням області;

- до телеграми, яка надсилається на декілька адрес, додається перелік адресатів;

- телеграми друкуються через два інтервали, великими літерами, без абзаців і переносу слів, з одного боку аркуша. Всі виправлення в тексті телеграми засвідчуються виконавцем.

У тексті телеграми не пишуться сполучники, прийменники, займенники, розділові знаки, якщо їх відсутність не змінює текст. При необхідності розділові знаки зазначаються літерами.

Цифри в тексті телеграми пишуться, як правило, словами.

При необхідності розділові знаки пишуть словами повністю або скорочено: "Крапка" або "крп", "кома" або "кма", "дужка" або "джк" та ін. Тільки словами пишуть знаки "№" — номер, "+" — додати, "%" — процент і т.п.

У телеграмах-відповідях перед текстом вказується номер або назва документа, на який дається відповідь.

Проект телеграми до подання його на підпис керівництву організації візується виконавцем і начальником структурного підрозділу на другому примірнику, який зберігається у справі.

Підпис у телеграмі оформляється окремим рядком і починається з абзацу. У підписі вказується зареєстрована умовна скорочена адреса організації та прізвище особи, яка підписала телеграму.

В кінці тексту телеграми перед підписом вказується її номер, який складається з індексу, присвоєного структурному підрозділу, номера справи за номенклатурою і (через косу риску) порядкового номера (вихідного), наприклад: HP 21-14/27.

У безплатній частині телеграми нижче підпису проводиться риска, під якою зазначається посада особи, яка підписала телеграму, адреса організації і ставиться печатка. Тут же вказується прізвище виконавця, номер його телефону і назва структурного підрозділу.

Копії телеграм зберігаються в організації.

Телеграми організацій з аналогічними текстами і підписом, які адресуються у різні міста, можуть мати підпис тільки на оригіналі, а на інших екземплярах ставиться тільки печатка на підпис відповідальної особи організації.

У телеграмах, які підписуються керівництвом декількох організацій, кожний підпис засвідчується печаткою своєї організації.

Організації, які відправляють телеграми у рахунок внесеного авансу, здають телеграми за окремими описами, складеними удвох примірниках.

Зразок

ТЕЛЕГРАМА ТЕРМІНОВА

290601 ЛЬВІВ ВОКЗАЛЬНА 81

ГОЛОВІ ЛЬВІВСЬКОГО ТЕРІТОРІАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ ФІРМИ "АЛЬФА" ЗАЙЦЮ

ДОПОВНЕННЯ НАШОЇ ТЕЛЕГРАМИ ДВАНАДЦЯТОГО ЛИПНЯ HP21-15/47 ПОВІДОМЛЯЄМО ВАШЕ ПИТАННЯ РОЗГЛЯДАТИМЕТЬСЯ НА ЗАСІДАННІ ПРАВЛІННЯ ВІСІМНАДЦЯТОГО ЛИПНЯ крапка ВАША ПРИСУТНІСТЬ ОБОВ´ЯЗКОВА крапкаHP21-15/52

АЛЬФА ПІДПИС ВОВК

02-156, Київ-156 Голова правління

Орлина площа, 8 фірми "Альфа"

Аванс-207 Вовк І.П.

Сірко Л.М. тел. 293-66-28

Печатка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]