Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ватиканська Апостольська Бібліотека.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
298.48 Кб
Скачать

6. Збереження фондів

В XIX столітті в бібліотеці вперше почалися роботи з репродукції манускриптів з допомогою факсиміле : фрагментів Вергілія, манускриптів Данте і Петрарки. Однак потреба в захисті і збереженні багатих зібрань пап відчувалася вже з моменту виникнення бібліотеки. Так в буллі папи призначалися відповідальні за збереження зборів і захист від комах, вогкості і пилу. В 1555 папа Павло IV офіційно ввів посаду реставратора.

Згодом стан манускриптів стало погіршуватися також через корозії чорнила. З ініціативи Франциска Ерле, префекта бібліотеки (1895-1914 роки), в 1898 була організована міжнародна конференція, на якій обговорювалися нові методи реставрації рукописів. Нова лабораторія по реставрації була заснована в 1890 при папі Левові XIII (сьогодні лабораторія знаходиться в музеї Кьярамонті). У сучасній лабораторії кожна фаза реставраційних робіт супроводжується складанням точних карт і цифрових фотографій.

При папі Івана Павла II були посилені заходи щодо збереження та консервації зборів бібліотеки. Для контролю за книгами (наприклад, поставленими не на своє місце) в бібліотеці введена технологія автоматичної ідентифікації об'єктів - RFID ( англ. RadioFrequencyIDentification,Радіочастотна ідентифікація).

Спільно з японською фірмою була розроблена нова технологія, що дозволяє за допомогою ультрафіолетових променів читати початкові написи переписаних пергаментів або старих документів, невидимі неозброєним оком.

7. Відвідання бібліотеки

Відкритий доступ до фондів бібліотеки для науково-дослідної роботи гарантується Латеранські угоди, формальності відвідування фондів встановлює Ватикан. Щодня її можуть відвідати в середньому 150 вчених і фахівців.

При секретаріаті бібліотеки діє відділення з допуску до фондів бібліотеки: учених, викладачів університетів і ВНЗ, студентів, працюють над докторськими дисертаціями.

Бюро по репродукціях і прав займається запитами по копіюванню для наукових і навчальних цілей, публікацій, виставок, Інтернету, використання в аудіо-та відеоматеріалах. У бюро працюють два відділення: послуги приватного використання та інші послуги.

Фотолабораторія бібліотеки може виготовити фотокопії друкованих книг (тільки надрукованих у 1601-1990 роках), чорно-білі фотографії, мікрофільми, компакт-диски з мікрофільмів.

Після 400 років експлуатації приміщень, 17 липня 2007 вона була закрита на строкову реставрацію, в ході якої були укріплені підлоги, встановлені ліфти і нова система кондиціонування . Після ремонту вона була знову відкрита 20 вересня 2010 року.