Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ватиканська Апостольська Бібліотека.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
298.48 Кб
Скачать

4.2. Друковані книги

Збори друкованих книг (в тис.) [9] [14] :

Bibliotheca Leonina (Бібліотека Леонін) - 60-70

Bibliotheca Barberini (Бібліотека Барберіні) - 25-30

Bibliotheca Palatina (Палатинская бібліотека) - 10-12

Bibliotheca Zeladiana (Бібліотека Целада) - 4-5

Bibliotheca Mai (Бібліотека Маї) - 25-30

Prima Raccolta (Перша колекція) - 10-11

Raccolta Generale (Загальна колекція) - 200

Друковані книги у Ватиканській бібліотеці, розподілені по розділам палеографії, історії, історії мистецтва, а також класичної, середньовічної та ренесансної філології, каталогізовані і представлені в мережі Інтернет з 1985. Каталог містить 10 тисяч назв та ілюстрацій сучасних друкованих видань.

Перші друковані книги в бібліотеці з'явилися в зборах Першої колекції ( італ. Prima Raccolta ) 1620-1630 роках, пізніше були приєднані книги з колекції Барберіні, Палатинской бібліотеки, Целадіани (Zeladiana, на ім'я кардинала Франческо Саверіна Целада ( італ. Francesco Saverino Zelada )), Бібліотеки кардинала Май.

4.3. Інші колекції

У кабінеті мідних гравюр ( італ. Gabinetto delle Stampe e dei Designi ) Розміщується колекція малюнків та репродукцій, у тому числі 161 том (до 1793) з близько 32 тисячами листів, відсортованих по школах, і ще 10 тисяч - за жанрами.

"Кола пекла", одна з 7 ілюстрацій Боттічеллі до "Божественної комедії" із зібрань бібліотеки (1480-1495 роки)

У залах бібліотеки, в музеях світського та релігійного мистецтва бібліотеки експонуються багаті колекції артефактів. З 1744 в бібліотеку була перенесена колекція папи Бенедикта XIV, який купив збори стародавніх християнських скляних виробів кардинала Гаспаре Карпенья, який збирав старожитності в катакомбах. Потім пішла колекція дорогоцінних каменів Ветторі ( італ. Vettori ). Пізніше обидві колекції стали частиною музею релігійного мистецтва бібліотеки. У музеї також знаходиться колекція античних медальйонів з тонкої золотої прошарком між шарами скла, що зображують сімейні пари, святих (особливо часто зустрічається зображення апостолів Петра і Павла), сцени з Біблії, а також світські теми, наприклад, сцени полювання. Багато з цих артефактів були виявлені в катакомбах Риму.

Колекція монет та медалей( італ. Gabinetto Numismatico ) Була відкрита в 1555, проте найбільший внесок у збори зробив тато Бенедикт XIV, який придбав величезну колекцію грецьких і римських монет кардинала Аллесандро Альбані, за своїми розмірами поступається лише колекції короля Франції. Збори постійно поповнювалася новими експонатами (наприклад, колекцією Ранчо в 1901 році). В даний час складаються електронні каталоги для орденів, монет і манускриптів.

 

 

 

5. Управління

Буллою "Ad decorem militantis Ecclesiae"1475 папа Сікст IV також офіційно призначив персонал для управління бібліотекою і регулярне платню. Першим офіційним кардиналом-бібліотекарем ( італ.Prottettore della Biblioteca Vaticana ) Став в 1548 Марчелло Червінія італ. Marcello Cervini ).

Папа Лев XIII передав повсякденні обов'язки з управління бібліотекою з рук кардинала-бібліотекаря професійним фахівцям: префекта, заступникові та писарям. За словами французької дослідниці Ватиканської бібліотеки Жанни Біньямі-Одье ( фр. Jeanne Bignami-Odier), Папа дозволив кардиналу правити, але не управляти. У бібліотеці працювали шість постійних писарів ( лат. scriptores- По основних мов манускриптів, представлених в бібліотеці) і п'ять - на відрядній основі, в обов'язки яких в тому числі входило науковий розвиток відповідних відділень.

В даний час на чолі бібліотеки варто кардинал-бібліотекар, в штат бібліотеки також входять префект (з технічних і наукових питань), заступник префекта, керуючі відділеннями та окремими колекціями (наприклад, колекцією монет та медалей), секретар і скарбник. Також існує рада, яка консультує кардинала-бібліотекаря і префекта з важливих питань діяльності бібліотеки.

Кардинали-архіваріуси та бібліотекаріз моменту офіційного заснування бібліотеки та Секретного архіву (з 1610) - по сьогоднішній день: