Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ватиканська Апостольська Бібліотека.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
298.48 Кб
Скачать

2. Завдання Ватиканської бібліотеки

Фреска "Папа Сікст IV призначає Платину префектом бібліотеки ", Мелоццо да Форлі, близько 1477

Всі основні функції і завдання бібліотеки, описані в буллі "Ad decorem militantis Ecclesiae"тата Сикста IV від 15 червня 1475, продовжують діяти і в наш час:

Ad decorem militantis Ecclesiae, fidei catholice augmentum, eruditorum quoque ac litterarum studiis insistentium uirorum commodum ...

У завдання та обов'язки бібліотеки входять:

  • збереження та охорона культурних цінностей;

  • поповнення колекції манускриптами, книгами і предметами шляхом покупки, обміну і дарування;

  • дослідна робота зборів і можливість наукових публікацій;

  • подання зборів вченим зі всього світу та оновлення технічних засобів.

3. Зали бібліотеки

Спочатку зали бібліотеки папи Миколи V були прикрашені фресками Доменіко Гірландайо, Мелоццо да Форлі і Антоніаццо Романо. З розширенням фондів бібліотека отримала нове приміщення, побудоване в 1587 Доменіко Фонтана. Через брак місця двоповерхова будівля була побудована поперек двору Бельведера, таким чином зруйнувавши архітектурну композицію пізнього Ренесансу роботи Браманте.

Приміщення бібліотеки:

Римська фреска в Залі одруження Альдобрандіні

  • Зал одруження Альдобрандіні( італ. Sala delle Nozze Aldobrandine ) З'явився в 1611 при папі Пії V. В 1817 приміщення було відреставровано для зберігання мідних гравюр, а в 1818 в цей зал були перенесені античні фрески "Одруження Альдобрандіні" (епохи Серпень), можливо, зображують весілля Олександра Македонського і Роксани [11]. Назва фрески, знайденої в 1604 на Еськвілінськом пагорбі, сходить до його першому власникові - кардиналу П'єтро Альдобрандіні і сюжету фрески, изображающему церемонію одруження. У залі також представлені фрески (близько IV до н. Е..), Що зображують сцени з "Одіссеї", стеля прикрашена фрескою Гвідо Рені "Подвиги Самсона ".

  • Залпапірусів ( італ. Sala dei Papiri ) ( 1774) - тут за папи Климента XIV зберігалися "равеннского папіруси" VI-IX століть. Розписи стелі роботи Рафаеля Менгса зображують підставу нового Музею Климента. У двох вітринах залу експонуються золоті кубки із зображеннями світських, іудейських і християнських сцен.

  • Зал Олександра( італ. Sala Alessandrina ) - Побудований в 1690 при папі Олександрі VIII, розписаний в 1818 році Доменіко де Анджеліс ( італ. Domenico de Angelis ). На фресках зображено історія тата Пія VI, що потрапив в полон Наполеона, сцени його заслання і смерті у вигнанні ( 1799).

  • Зали Павла( італ. Sale Paoline ) - Два зали, розписані Джованні Батіста Річчі сценами понтифікату папи Павла V.

  • Сикстинськізали( італ. Sale Sistine ).

  • ГалереяУрбанаVIII( італ. Galleria di Urbano VIII ) - СлужитьдлязберіганняПалатинскойбібліотеки. У вікон галереї розташовані астрономічні інструменти.

  • Музей сакрального мистецтва апостольської бібліотеки( італ. Museo sacro della Biblioteca Apostolica ) - Заснований у 1756 татом Бенедиктом XIV для розміщення зборів ранньохристиянських артефактів : кубки, бронзові та глиняні лампи, вироби зі скла і металу, ікона святого Феодора ( мозаїка на воску, XII-XIII століття).

  • Музей світського мистецтва апостольської бібліотеки( італ. Museo Profano della Biblioteca Apostolica ) - Виставковий зал з різними римськими і етруськими артефактами.

  • Капела Пія V( італ. Capella di Pio V ) - Капела розписана Якопо Цуккі за ескізами Джорджо Вазарі в 1566-1572 роках. У вітрині виставлені ємності для зберігання реліквій з капели Санкта-Санкторум з середньовічного Латеранського палацу. Цінні судини, прикрашені позолотою і коштовним камінням, були перенесені до Ватикану в 1905, реліквії залишилися в нових судинах на старому місці під вівтарем капели святого Лаврентія. Особливий інтерес представляє золотий хрест Пасхалія I, прикрашений емаллю із зображенням дитинства Христа, а також срібний релікварій для зберігання голови святий Пракседи, прикрашений зображеннями апостолів і рельєфами ( XI століття, Візантія).

  • Галерея Климента( італ. Galleria Clementina ) - Галерея, побудована за папи Климента XII, при Пії VI поділена на 5 залів. Стіни прикрашають фрески із зображенням сцен понтифікату Пія VII роботи Д. Де Анджеліс.

  • Сикстинский салон( італ. Salone Sistino ) - Зал в стилі маньєризму, спроектований для зберігання манускриптів і книг, 70 метрів завдовжки і 15 завширшки. Салон багато прикрашений фресками із зображенням стародавніх бібліотек (в Олександрії, Афінах, Римі) та їх засновників ( апостол Петро зображений грунтують Ватиканську бібліотеку), сцен відкриття нових алфавітів, вселенських соборів (до 1587 року) і сучасних видів римських пам'яток (наприклад, старого Латеранського палацу і для порівняння, нового, будівництво якого також пов'язано з татом Сикстом V), при цьому всі зображені персонажі та сцени забезпечені підписами. Зображення будівель, обелісків і площ точно передані в деталях, на фресках склепінь зображені гротески. Художники, які виконали розписи залу, точно не відомі, можливо, гротески розписував Просперо Орсі, над фресками працювали Ліліо, Річчі, Гуерра, Неббу та інші художники. Сьогодні в залі розміщуються виставки бібліотеки.

  • Зал славослів'я папи Пія IX( італ. Sala degli Indirizzi di Pio IX ) - Зал названий так за раніше розташовувався там славослів'ям ( італ. indirizzi ) На адресу папи. Сьогодні в залі експонуються тканини, в основному середньовічні фрагменти з капели Санкта-Санкторум. Найстаріший експонат - лляна туніка, яка датується III століттям.

  • Зал славослів'я( італ. Sala degli Indirizzi ) - Сьогодні у вітринах залу зберігаються римські і ранньохристиянські кубки, вироби зі слонової кістки, емалі і металу: диптих з слонової кістки з Рамбони, що зображає Богородицю на троні і розп'яття (близько 900 року); статуї Христа на троні та 5 апостолів з ​​позолоченої міді, покриті емаллю та перлами (XIII століття, колись прикраса вівтаря старої церкви святого Петра).