Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
110.59 Кб
Скачать

2. Динамічні характеристики соціальних груп

Соціальні групи володіють певними динамічними характеристиками, що дозволяють розглядати їх у процесі живого соціальної взаємодії. До таких характеристик відносяться: розмір групи, її внутрішня структура (лідери, рядові члени, аутсайдери), стиль керівництва всередині групи, специфічні феномени соціального життя, пов'язані з груповим поведінкою.

Вже сам по собі розмір групи багато в чому визначає характер внутрішньогрупових взаємодій. Найбільш тісні й значимі відносини виникають у групі, що складається з двох чоловік (діада), - між чоловіком і дружиною, закоханими, близькими друзями. У діаді почуття і емоції, як правило, грають більш важливу роль, ніж у більш численних групах. Однак всупереч очікуванням відносини в діаді відрізняються більшою крихкістю, ніж у більш численних групах, і більш схильні до розчарувань.

Додавання до групи третього члена - освіта тріади - докорінно змінює соціальну ситуацію. Група здобуває нові можливості - утворення внутрішніх «фракцій», спілок двох проти третього, бойкотів, виділення лідера і аутсайдера і т.д.

При класифікації різних груп по їх чисельності зазвичай спеціальну увагу приділяється так званим малим групам. Такі групи складаються з невеликого числа осіб (від двох до десяти), що мають спільну мету і диференційовані рольові обов'язки. Ця мета виникає з спільних інтересів членів групи, які також зазвичай виявляють задоволеність своєю взаємодією. Ця взаємодія здійснюється на основі порівняно частих безпосередніх контактів.

Оптимальна чисельність малої групи, згідно з дослідженнями психологів і соціологів, повинна становити п'ять осіб. У цьому випадку ніяка внутригрупповая ситуація не може виявитися тупиковою, оскільки завжди легко виділити думку більшості. Крім того, опинитися в меншості в такій групі не означає опинитися в ізоляції. Така група досить велика для того, щоб люди могли цілком «соціально» в ній себе почувати - мінятися ролями, вільно висловлювати свою думку і переконувати у своїй правоті оточуючих, але й досить мала, щоб люди вважалися один з одним і потребували у взаємній повазі.

У груповому оточенні деякі члени мають, як правило, більший вплив, ніж інші. Ми називаємо таких індивідів лідерами. Маленькі групи здатні обходитися без лідера, однак у групах великих розмірів відсутність керівництва призводить до хаосу.

Для невеликих груп, як правило, властиві лідери двох типів. Один тип керівника - "фахівець-виробничник» - займається оцінкою поточних завдань і організацією дій щодо їх виконання. Другий - «спеціаліст-психолог» - добре справляється з міжособистісними проблемами, знімає напруженість між людьми і сприяє підвищенню духу солідарності в групі. Перший тип керівництва є інструментальним, спрямованим на досягнення групових цілей, а другий - експресивним, орієнтованим на створення в групі атмосфери гармонії та солідарності. У деяких випадках одна людина бере на себе обидві ці ролі, але зазвичай кожна з ролей виконується окремим керівником. Жодна з ролей не може обов'язково представлятися більш важливою, ніж інша, відносну значимість кожної ролі диктує конкретна ситуація. Лідери використовують різні стилі для здійснення впливу на людей.

Слід відзначити наявність у групі феномена групового мислення - процесу прийняття рішень у групах з надзвичайно тісними зв'язками, членів яких настільки хвилює питання збереження консенсусу, що це негативно позначається на їх критичних здібностях. У разі групового мислення члени групи перебувають під ілюзією добровільності прийнятих ними рішень, що призводить до гіпертрофованої впевненості та більшої готовності йти на ризик.

Групове мислення підтверджує наявність потужного громадського тиску, характерного для групових оточень і надає вплив на погляди членів групи. Хоча подібний тиск впливає на нашу поведінку, часто ми цього не усвідомлюємо.

Коли індивіди потрапляють у повну залежність від групи, вони здатні жертвувати власною незалежністю і послаблювати контроль над своїм тілом і вчинками. Все це показує, наскільки важливу роль відіграють у нашому житті групи, особливо ті, в яких проходить розвиток нашої особистості і в діяльності яких ми приймаємо щоденна участь.