Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Соціальні групи, їх види і основні риси

План

Введення

1. Види груп

1.1 Первинні та вторинні соціальні групи

1.2 Внутрішні та зовнішні групи

1.3 Референтні групи

1.4 Формальні і неформальні групи

2. Динамічні характеристики соціальних груп

3. Основні ознаки групової спільності

4. Функції груп

Висновок

Список літератури

Введення

Кожен з нас значну частину свого часу проводить у різних групах - вдома, на роботі або в навчальному закладі, в гостях, серед дорожніх попутників. Люди в групах ведуть сімейне життя, виховують дітей, працюють і відпочивають. При цьому вони вступають в певні контакти з іншими людьми, так чи інакше взаємодіють з ними - допомагають один одному або, навпаки, конкурують.

Для індивіда безпосередній контакт із соціальною реальністю - це взаємодія з навколишнім його соціальною групою. Саме група для індивіда є представником суспільства в цілому, його вимог та інтересів, саме група від імені всього суспільства пропонує індивіду соціальні гарантії і блага. Іншими словами, на рівні безпосереднього досвіду особистості група - це і є суспільство, «інші люди».

Групи - це свого роду «зв'язки» людей, з'єднання індивідів у відносно стабільні взаємини. Такі взаємовідносини між людьми, зумовлені наявністю спільної мети і існуючі досить довго в часі, називаються соціальної взаємозв'язком.

Різного роду групи здавна є об'єктом соціально-психологічного аналізу. Однак потрібно відзначити, що далеко не всяку сукупність індивідів можна називати групою в строгому сенсі цього терміна. Для того, щоб яка-небудь сукупність індивідів вважалася групою в соціально-психологічному сенсі, необхідно перш за все наявність трьох єдностей - місця, часу та дії. При цьому дія обов'язково має бути спільним. Також важливо, щоб взаємодіючі люди вважали себе членами даної групи. Таким чином, групою можна назвати сукупність індивідів, що взаємодіють один з одним для досягнення загальних цілей і усвідомлюють свою приналежність до даної сукупності.

1. Види груп

1.1 Первинні та вторинні соціальні групи

Соціальна взаємозв'язок буває двох типів: експресивна та інструментальна. Експресивні зв'язки - це зв'язки, що утворюються на основі емоційного співучасті у справах інших людей. Зв'язки такого роду існують між родичами, друзями, товаришами, усіма, хто знаходиться один з одним у відносинах емоційної значущості. Інструментальні зв'язки - це зв'язки, позбавлені емоційного аспекту і які утворюються в ході співробітництва індивідів, спрямованого на досягнення якоїсь мети. Таким зв'язків ми зазвичай не надається емоційного значення. Називаються такі зв'язки чисто діловими.

Відповідно до цих критеріїв діляться на типи і самі соціальні групи. Таких типів два: первинні групи і вторинні. Під первинною групою ми розуміємо групу, члени якої об'єднані зв'язком першого типу, тобто емоційно забарвленої експресивної зв'язком. Первинна група має безумовною значимістю для індивіда: в неї входять люди, які грають неповторну роль в його житті. Вторинні групи - це групи, в які індивіди вступають для досягнення конкретної практичної мети, перебуваючи між собою в безособових відносинах. Наприклад, сім'я - це первинна група, а шкільний клас - вторинна.

Між первинної та вторинної групами можливі взаємопереходів. Часто буває так, що люди, спочатку зібралися для досягнення конкретної мети, тісно зближуються в процесі групової діяльності і стають необхідними один для одного. Так в середовищі, допустимо, студентської групи виникають дружні союзи і любовні пари.

Освіта первинних груп більш імовірно при виконанні ряду умов. По-перше, чим менше чисельно вторинна група, тим більша ймовірність того, що між її членами зав'яжуться тісні довірчі відносини. По-друге, часті, регулярні та тривалі контакти між індивідами також сприяють поглибленню їх взаємин.

Первинні групи складають основу будь-яких соціальних відносин. По-перше, вони відіграють вирішальну роль у процесі соціалізації індивіда. Найважливішою з первинних груп є сім'я, де діти з ранніх років набувають досвід соціальних відносин, засвоюють соціальні норми та цінності, культурні моделі суспільства, осягають ази соціальної солідарності.

По-друге, в рамках первинних груп задовольняється більша частина потреб індивіда, таких, як потреба в любові, взаєморозуміння, безпеки. Тому вторинні групи, в рамках яких утворилися міцні первинні зв'язку, більш ефективно функціонують. Наприклад, чим міцніше первинні групові зв'язку військових частин, тим більшого успіху вони домагаються в бою.

По-третє, первинні групи є потужними інструментами соціального контролю. Вони домагаються від індивідів поводження, що відповідає нормам і цінностям, прийнятим в групі. Осуд і санкції з боку членів первинної групи часто для індивіда більш значуща і вагомішим, ніж критика з боку «суспільства в цілому».

1.2 Внутрішні та зовнішні групи

Потужний вплив на нас роблять не тільки групи, до яких ми безпосередньо належимо. Часто те ж саме справджується для груп, до яких ми не належимо. Відповідно з цим соціологи визнали корисним провести грань між внутрішніми і зовнішніми групами. Внутрішня група - це група, з якою ми ідентифікуємо себе і до якої ми належимо. Зовнішня група - це група, з якою ми не ідентифікуємо себе і до якої не належимо. У просторіччі ми підкреслюємо відмінності між двома типами груп за допомогою особистих займенників «ми» і «вони». Отже, внутрішні групи можна визначити як «наші групи», а зовнішні - як «їх групи».

Поняття внутрішніх і зовнішніх груп підкреслює важливість кордонів - соціальних демаркаційних ліній, - вказують, де починається взаємодія і де воно закінчується. Межі груп не є фізичними бар'єрами, скоріше це розриви в потоці соціальної взаємодії. Деякі кордону грунтуються на територіальних засадах, наприклад, квартал, район, громада і країна. Інші пов'язані з соціальними відмінностями, наприклад, етнічні, релігійні, політичні, професійні, мовні, кровноспоріднені групи, соціально-економічний клас. Кордони не дають чужинцям проникати в сферу групи і одночасно утримують членів групи в цій сфері, щоб ті не спокусилися можливостями соціального взаємодії з групами-суперниками.