Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
110.59 Кб
Скачать

1.3 Референтні групи

Ми оцінюємо себе і задаємо напрям своєї поведінки у відповідності зі стандартами, закладеними в груповому контексті. Але оскільки всі люди належать до великого безлічі різних груп, кожна з яких у певному сенсі є унікальну субкультуру або контркультуру, стандарти, якими ми користуємося для оцінки та організації нашої поведінки, також різняться. Референтні групи - це соціальні одиниці, на які ми орієнтуємося при оцінці і формуванні наших поглядів, почуттів і дій. При формуванні своїх установок і переконань і при здійсненні своїх дій люди порівнюють або ідентифікують себе з іншими людьми або групами людей, чиї установки, переконання і дії сприймаються ними як гідні наслідування. Такі групи називаються референтними групами.

Референтна група може бути чи не бути групою, до якої належимо ми самі. Ми можемо розглядати референтну групу як джерело психологічної ідентифікації. Наявність референтних груп допомагає нам пояснити здаються протиріччя в поведінці: наприклад, революціонер-виходець з аристократичних кіл; католик-віровідступник; профспілковий діяч-реакціонер; пошарпаний джентльмен; зрадник, який співпрацює з ворогами; ассимилировавшихся іммігрант; покоївка, яка прагне досягти вищих соціальних кіл. Просто ці індивіди взяли за зразок людей, що відносяться до іншої соціальної групи, відмінною від тієї, членами якої є самі. Референтні групи виконують як нормативні, так і порівняльні функції. Оскільки нам хотілося б бачити себе повноправними членами якої-небудь групи - або ми прагнемо до членства в якійсь групі, - ми приймаємо групові стандарти і принципи. Ми «культивуємо у себе» відповідні життєві принципи, політичні переконання, музичні та гастрономічні смаки, сексуальні норми і ставлення до вживання наркотиків. Наша поведінка задається приналежністю до конкретної групи. Ми також використовуємо стандарти своєї референтної групи для оцінки самих себе як еталонну позначку, за якою оцінюємо свою зовнішню привабливість, інтелект, здоров'я, положення в суспільстві і життєвий рівень. Коли група, членом якої ми є, не відповідає нашій референтній групі, у нас може виникнути відчуття відносної депривації - незадоволеності, пов'язаної з розривом між тим, що ми маємо (обставини, супутні нашої приналежності до певної групи), і тим, що на нашу думку ми повинні були б мати (положення, характерне для референтної групи).

1.4 Формальні і неформальні групи

Нерідко групи поділяються на формальні і неформальні. В основу такого поділу кладеться характер структури групи. Під структурою групи мається на увазі існуюче в ній відносно постійне поєднання міжособистісних відносин. Структура групи може визначатися як зовнішніми, так і внутрішніми факторами. Зовнішня регламентація визначає формальну (офіційну) структуру групи. Відповідно до такої регламентацією члени групи повинні взаємодіяти один з одним певним, запропонованим їм чином.

Якщо формальна структура групи визначається зовнішніми чинниками, то неформальна, навпаки, - внутрішніми. Неформальна структура є наслідком особистого прагнення індивідів до тих чи інших контактів і відрізняється більшою гнучкістю порівняно з формальною. Люди вступають у неформальні відносини один з одним для того, щоб задовольнити деякі свої потреби - у спілкуванні, об'єднанні, прихильності, дружбі. Неформальні зв'язки виникають і розвиваються спонтанно, у міру того, як індивіди взаємодіють один з одним. На основі таких зв'язків утворюються неформальні групи, наприклад заходів, компанія друзів або однодумців.

Виникненню неформальних груп може сприяти просторова близькість індивідів. Належність індивідів до одних і тих же формальним групам полегшує неформальні контакти між ними і сприяє утворенню неформальних груп.